El Consell acull la presentació del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte al Ripollès, Osona i la Garrotxa

17 de desembre de 2014

Aquest matí el Consell Comarcal del Ripollès ha acollit la presentació del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) a les comarques d'Osona, la Garrotxa i el Ripollès, que es posarà en marxa el proper mes de gener. La presentació ha anat a càrrec del Departament de Salut (CatSalut) i ha comptat amb els gerents de les Regions de Salut de Catalunya Central i de Girona, representants dels Rotary Club i dels hospitals de les tres comarques, de l'Oficina Tècnica de Cribatge, del Col·legi de Farmacèutics i un nombrós públic amb representants d'entitats diverses com Osona contra el Càncer i Oncolliga Girona, que ajudaran a fer difusió del programa.

El president del Consell, Miquel Rovira, ha donat la benvinguda a l'acte i ha recalcat la importància d'aquesta tasca conjunta entre institucions i entitats per posar en funcionament el PDPCCR en el marc del desplegament progressiu d'aquest programa a tot Catalunya. Està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquet tipus de tumors i es convidarà a participar-hi 56.554 homes i dones d'entre 50 i 69 anys de les tres comarques (6.809 del Ripollès).

El programa s'aplicarà en quatre anualitats. Els dos primers anys tindran un cost de 539.000 euros, un 42% (uns 226.000 euros) dels quals es finançaran gràcies a la col·laboració dels Rotary Club de Vic-Osona, Olot-La Garrotxa i el Ripollès.

El mètode de cribatge es farà a partir d'un anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La participació en el programa és voluntària, amb una realització biennal. S'invitarà a la població diana (homes i dones entre 50 i 69 anys) a través d'una carta a casa seva, on se'ls explicarà el programa i se'ls informarà sobre com participar-hi. Es farà un segon enviament a totes les persones que no hagin contestat en dues setmanes.

La implicació de les farmàcies és clau en la implantació del programa, ja que facilitaran al públic informació, kits per dipositar les mostres i instruccions de com conservar-les. Les mostres es podran dur a la mateixa farmàcia que les enviarà al laboratori del PDPCCR. Si els resultats són negatius, els participants rebran una carta amb el resultat i es recomanarà repetir la prova al cap de dos anys. Si el resultat dóna positiu seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies del centre respectiu, on se'ls informarà dels passos a seguir, que començaran amb la realització d'una colonoscòpia.

El desplegament començarà a partir de gener de 2015 als municipis de les dues àrees bàsiques de salut (ABS) de Vic, amb 10.181 persones, de l'ABS de Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, amb 4.089 persones, i de les ABS de Sant Joan les Fonts i la Vall d'en Bas, amb 2.909 persones. Al llarg de 2 anys s'aniran desplegant a totes les ABS de les tres comarques i un cop s'hagi implantat a totes es tornarà a iniciar.

 

És una informació del Cat.Salut del Departament de Salut

Compartiu-ho amb: