L’Arxiu inaugura una exposició sobre el centenari de les Escoles Normals de Mestres de Girona

22 de desembre de 2014

Pocs dies després de tancar-se l'exposició "Rastres de sang i de foc", que encara es pot visitar fins al 31 de desembre, l'Arxiu Comarcal del Ripollès acollirà una altra mostra: "Centenari de les Escoles Normals de Mestres de Girona (1914-2014)". La inauguració serà el divendres 9 de gener, a les 18h, i comptarà amb la presència de l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, i el rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet.

L’any 2014 s’ha commemorat el centenari de la creació de les escoles normals de mestres (masculina i femenina) de Girona. La Universitat de Girona i la Facultat d’Educació i Psicologia ‐centre docent que imparteix els graus de mestre, hereus dels estudis de magisteri‐, han organitzat una sèrie d’actes que s’allargaran durant tot el curs 2014‐2015.

El primer va ser la inauguració oficial del centenari amb un acte institucional i una exposició, el dimarts 14 d’octubre de 2014, a la seu de la Facultat d’Educació i Psicologia (FEiP) de la Universitat de Girona. La mostra es va clausurar el 19 de desembre de 2014 però, davant la voluntat de la Universitat que l’exposició es pugui presentar també a diferents poblacions de les comarques gironines durant l’any 2015, l’Arxiu Comarcal del Ripollès serà el primer en acollir‐la.

L’acte inaugural tindrà lloc el divendres dia 9 de gener de 2015, a les 18:00 h, a l’Arxiu Comarcal del Ripollès (Hospital Vell. Raval de l’Hospital, 2).

L’objectiu principal de l’exposició és donar a conèixer d’una manera senzilla i amena, però rigorosa, a la gent de les comarques gironines ‐i no tan sols de la comunitat universitària‐ la trajectòria i l’activitat dels centres d’ensenyament que durant els darrers cent anys s’han ocupat de la formació dels mestres a la ciutat de Girona i el seu àmbit territorial d’influència.

La Universitat i la Facultat volen commemorar d’una manera especial l’efemèride atesa la importància i transcendència que reconeixen al Magisteri en l’educació dels infants, futurs ciutadans, com així s’esdevé en les societats actualment més avançades. També perquè els estudis “regulars” de mestre són els més antics d’entre els que s’imparteixen a la Universitat de Girona de manera continuada i les Normals són els antecessors directes més remots dels centres educatius que a l’any 1991 constituïren la Universitat de Girona.

L’exposició vol ser un instrument per a la divulgació del coneixement sobre la formació dels mestres i de les mestres i dels centres docents que l’assumiren al llarg dels darrers cent anys a les comarques de Girona.

L’exposició romandrà a la seu de l’Arxiu Comarcal del Ripollès des del 9 de gener al 6 de febrer de 2015 i es podrà visitar de dilluns a dijous, de 9.00h. a 14.00h. i de 15.30h. a 18.00h., i els divendres de 9.00h. a 14.00h.

És una informació de l'Arxiu Comarcal del Ripollès

Compartiu-ho amb: