El deute de la Generalitat, a debat en el primer ple de l’any del Consell Comarcal del Ripollès

21 de gener de 2015

El deute que la Generalitat de Catalunya amb el Consell Comarcal del Ripollès va tornar a sortir a debat en el primer ple de l’any de l’ens. A octubre de 2014, pujava a 1.300.000 euros, 1.600.000 si s’hi sumen els diners que la Generalitat deu als ajuntaments de Pla Únic d’Obres i Serveis i que es paguen a través del Consell.

Enric Pérez, cap del grup comarcal del PSC a l’oposició, va voler deixar constància de la seva “protesta enèrgica” per aquest deute i va mencionar l’Agència Catalana de l’Aigua, insinuant que potser se li hauria de retornar la gestió de les depuradores. L’ACA causa problemes de tresoreria a l’ens comarcal perquè durant els sis primers mesos de l’any no atorga les previsions de fons.

El president de l’ens, l’equip de govern i el grup d’ERC a l’oposició van subscriure la protesta. Miquel Rovira va explicar que és una lluita constant. Precisament el ple d’ahir va aprovar la formalització d’un crèdit a curt termini de 600.000 euros per poder cobrir els desfasaments de tresoreria provocats pel deute i per la demora en el pagament durant els sis primers mesos de l’any que sol acumular l’ACA.

El primer ple de l’any també va aprovar punts com la recuperació d’una part de la paga extraordinària i addicional del mes de desembre de 2012 i l’adscripció del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais d’Interès Natural del Ripollès, el CEINR, al Consell Comarcal en compliment de la LRSAL. Una adscripció que, segons va explicar Rovira, s’havia de fer al Departament d’Agricultura en un inici. El president va afegir que, tot i que el CEINR finalment pengi del Consell, Agricultura hi continuarà fent les aportacions econòmiques que hi feia fins ara.

 

Més efectius per fer front a situacions d’emergència

En el torn de precs i preguntes, la consellera del grup socialista Núria López va demanar que el Consell reivindiqui els mitjans necessaris per donar cobertura a les emergències de la comarca, en referència a la mort fa uns dies de dos joves a Llentes intoxicats a l’interior d’un cotxe.

El president va explicar que aquesta acció ja s’estava fent a través del conseller comarcal de Territori i Sostenibilitat i alcalde de Campdevànol, Joan Manso, que en aquells moments tornava d’una reunió a Girona amb responsables del Departament d’Interior per escoltar la versió oficial dels fets i reclamar la revisió dels protocols del 112 i de l’activació dels serveis d’emergència. Manso va arribar en finalitzar el ple i va explicar que la trobada, on havia assistit també l’alcalde de Manlleu, Pere Prat, havia estat satisfactòria. Una trobada en què es va plantejar la geolocalització de les trucades que arriben al 112 i la intervenció de cossos com el de Protecció Civil.

 

Un ple amb un conseller comarcal menys

El ple de gener es va realitzar amb un conseller comarcal menys a l’equip de govern, Marc Grifell. El fet de renunciar com a regidor de l’Ajuntament de Ripoll a finals de novembre va fer que automàticament deixés de ser conseller.

Com que Grifell ja era el substitut d’un altre conseller, Xavier Cima, el seu partit (CiU) va haver de fer una nova proposta de conseller i el seu corresponent substitut a la Junta Electoral, que encara ha d’enviar les credencials per poder fer el nomenament. Aquest no es podrà fer fins al ple del mes de març. La substituta de Grifell serà l’alcaldessa de Vilallonga de Ter, Paquita Pastoret.

Compartiu-ho amb: