Josep Coma, nomenat president de la junta rectora del Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser

31 d'agost de 2016

 

La sala de plens del Consell Comarcal del Ripollès ha acollit la primera reunió de la junta gestora del nou Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. A la trobada hi ha participat representants del mateix consell, els municipis ripollesos que conformen el parc, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i representants d’entitats i sectors implicats del territori.

 

En aquesta primera reunió constituent s’ha nomenat el president del parc. Els membres de la junta s’han decantat per Josep Coma, vicepresident del Consell Comarcal del Ripollès, llicenciat en Geografia i diplomat en Planificació del Territori i Desenvolupament Regional, àmbit sobre el qual imparteix docència a la Universitat de Barcelona. Forma part del Grup de Recerca Consolidat d'Anàlisi Territorial i Desenvolupament Regional (ANTERRIT) de la Universitat de Barcelona reconegut per la Generalitat de Catalunya i ha participat en diversos projectes de recerca finançats pel Ministeri d'Educació sobre territori, turisme i zones rurals. A més, Coma és alcalde de Molló, un dels municipis que conformen el parc juntament amb Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter i Setcases.

La reunió de la junta també ha servit per analitzar les actuacions desenvolupades al parc des que es va crear i presentar les línies generals d’actuació del 2017. A més, s’ha avançat en el disseny del logotip, que s’acabarà de polir properament en una comissió específica. Els elements identificatius que el conformaran són el perfil muntanyós de dos dels cims més emblemàtics del parc, Bastiments i el Pugimal, acompanyats dels naixements dels rius Ter i Freser. Tot plegat, de color verd, simbolitzant el color de les pastures i de l’aspecte dels prats d’alta muntanya al final de la primavera.

 

ACTIVITATS AGRÀRIES

Una altra de les qüestions que s’han tractat durant la sessió  han estat els compromisos envers els propietaris privats amb finques en el parc i les activitats agràries tradicionals. Aquestes activitats són les que han configurat bona part de les característiques del Parc Natural i són una peça fonamental per a la gestió de l’espai atès que la superfície privada representa aproximadament el 20% de la seva superfície.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha informat els membres de la junta que, durant el mes d’agost, ha arribat a un acord amb l’Associació de propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon pel qual el parc es compromet a no posar restriccions a les activitats agràries tradicionals (ramaderes, forestals i agrícoles) i a fomentar-les. Es considera que aquestes activitats són les que han configurat bona part de les característiques del parc natural i que són una peça fonamental per a la gestió de l’espai, per la qual cosa han de ser objecte de protecció i incentivades.

Entre els compromisos hi ha destinar un mínim del 50 % del capítol d’ajuts per activitats i inversions al foment de les activitats agràries tradicionals. Així mateix, es efectuaran auditories periòdiques per saber la situació dels sector agrari dins del Parc; es crearà una comissió sectorial per informar i escoltar tots els propietaris i actors agraris a l’hora de definir el programa d’actuació anual; i es farà una regulació i ordenació de l’ús públic turístic per evitar que la freqüentació de l’espai pugui entrar en conflicte amb l’activitat ramadera extensiva, sobretot en temps de cria, i en l’activitat tradicional agrària en general.

 

EL PARC

El Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. Cadascun d’aquests set municipis té un vocal en aquesta junta rectora. Així mateix, es troben representades l’administració comarcal, la Diputació de Girona i diverses entitats i sectors socials del territori com el ramader, l’agrari, el cinegètic, el turístic, l’educació ambiental, l’excursionisme, el privat, el científic i entitats conservacionistes. Per part de la Generalitat de Catalunya i en matèria de Medi Natural i Biodiversitat, els representants són la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; el director general de Polítiques Ambiental i Medi Natural, Ferran Miralles; i el director dels Serveis Territorials de Girona, Pere Saló. També hi ha responsables de la Generalitat en les següents matèries: ramaderia, turisme, urbanisme, planificació ambiental, a més d’un membre de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Ja està activa la pàgina web informativa del parc, que s’anirà fornint de contingut progressivament.

Compartiu-ho amb: