El Ripollès i el Conflent estrenyen lligams en una diada de germanor molt lluïda

30 d'octubre de 2016

Més d’un centenar de persones provinents del Conflent s’han trobat amb desenes de ripollesos i ripolleses en el marc de la Diada de l’agermanament del Ripollès. Aquesta celebració, que es duu a terme alternativament any rere any a cada comarca, enguany ha tingut lloc a Vilallonga de Ter, coincidint amb el 13è Mercat de la trumfa. Les diverses activitats planificades i el bon temps han garantit una jornada molt lluïda.

Durant els parlaments, el president del Consell Comarcal del Ripollès ha recordat la justificació històrica d’aquest agermanament, que és l’únic que existeix entre dues comarques catalanes, i ha mostrat el desig que els habitants de totes dues esdevinguin més coneixedors de la realitat veïna. Per la seva banda, Lluís Vilà, alcalde de Pi i en nom de la Comunitat de Comunes del Conflent, ha manifestat el desig de continuïtat d’aquest vincle. Ha tancat els discursos Mònica Bonsoms, alcaldessa de Vilallonga de Ter, que ha agraït a tothom la visita i ha convidat els assistents a seguir gaudint de la Diada de l’agermanament així com dels múltiples actes vinculats al Mercat de la trumfa.

Acabades les intervencions, Vilà ha obsequiat Manso i Bonsoms amb el llibre Conflent Canigó, amb gravats de diferents indrets de la comarca elaborats per Thierry Delory i el llibre recull de ponències de les 12es Trobades Culturals del Pirineu, celebrades l’any passat a Prada de Conflent. A més d’aquestes autoritats, també han sigut presents a la Diada l’alcaldessa de Vilafranca de Conflent, Huguette Teuliere; i el de Rigardà, André Josse; així com l’alcalde de Camprodon, Xavier Sala; l’alcalde de Llanars, Amadeu Rosell; el tinent d’alcalde de l’ajuntament de Ripoll, Jordi Gumí, i el conseller comarcal de Cultura, Salut i Consum, Josep Estragués.

La jornada s’ha amenitzat amb actuacions de dos grups representatius de la vida associativa i cultural del Conflent. D’una banda la colla dels Pallagos del Conflent han protagonitzat una diada castellera on s’han vist estructures com un quatre de sis, un tres de sis, dos pilars de quatre i tres pilars de tres. Curiosament, el casal Jaume I de Prada, al qual formen part els Pallagos, va tenir un lletissó entre els fundadors. L’altre grup que ha actuat ha estat Terra del Sol, un esbart dansaire pradenc que ha ballat enmig de la plaça diverses danses d’arreu dels Països Catalans amb diversos formats.

Diada agermanament 2016 Vilallonga

Els visitants del Conflent han mostrat efusivament l’agraïment per la bona acollida i han mostrat interès en seguir estrenyent llaços culturals i associatius amb la nostra comarca. Pel que fa al Ripollès, també s’ha manifestat la satisfacció per la visita i les demostracions culturals i s’ha traslladat als nord-catalans la intenció de ser presents en propers esdeveniments de la seva comarca. La jornada s’ha acabat amb una ballada de sardanes amb persones de les dues comarques en una sola rotllana.

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent es va segellar el 2013 i constitueix un fet inèdit, ja que és la primera i única vegada que dues comarques estableixen un vincle d’aquestes característiques. Des d’ençà, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes del Conflent desenvolupen diverses activitats de forma conjunta mitjançant un comitè d’enllaç. Entre elles hi ha jornades de formació destinades a càrrecs electres i a tècnics en camps com l’urbanisme, l’energia, els espais naturals, el turisme, la joventut o la producció agroalimentària per sumar esforços i compartir talent. També es duen a terme de forma conjunta iniciatives com el programa Erasmus+ d’intercanvi de joves, accions de promoció turística o la mateixa Diada de l’agermanament.

Compartiu-ho amb: