El Consell d’Alcaldes del Ripollès acull la presentació del debat participatiu sobre el futur del món local

8 de novembre de 2016

El Consell d’Alcaldes del Ripollès ha dut a terme aquest dimarts al vespre una sessió ordinària en què s’ha tractat el debat participatiu que prepara el departament de Governació de la Generalitat de Catalunya sobre el futur del món local. Ha estat amb la presència de Raül Morales, director dels serveis territorials de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya a Girona.

Morales ha explicat que aquest debat ha de permetre redefinir l’estructura administrativa, competencial i territorial de Catalunya a través de les aportacions del món municipal. Això es farà, d’una banda, amb una plataforma electrònica de participació de les institucions i, de l’altra, amb sessions de treball presencials. D’aquí ha de sorgir un document de base per un treball parlamentari que s’hauria d’iniciar el primer semestre del 2017, any en què es preveu que es tanqui la legislatura actual. Així mateix, Morales ha emplaçat els càrrecs electes a aprofitar aquesta oportunitat de participació del món municipal en aquest debat nacional.

Seguidament, els alcaldes han aprovat per assentiment el dictamen previ sobre l’aprovació del pressupost del Consorci de Benestar Social del Ripollès. Aquest òrgan, participat pel Consell Comarcal del Ripollès, l’Ajuntament de Ripoll i la Generalitat de Catalunya, amb vista al proper exercici preveu un pressupost de 1.707.519,93 euros, que representen un 3,9 % més respecte al del 2016. Això suposa una aportació de 67,38 euros per habitant, 3,57 euros més que el 2016; i una aportació dels ajuntaments de 20,41 euros per habitant, una xifra lleugerament superior als 18,41 del 2016. El pressupost preveu, entre altres qüestions, més ajuts per a cobrir necessitats bàsiques, millorar l’assistència domiciliària i la creació d’un servei d’atenció a les famílies per descongestionar el servei d’atenció domiciliària.

En aquesta mateixa sessió ordinària també hi ha comparegut l’empresa TIC Empresa-Global Solutions. En representació seva, el tècnic Xavier Paret ha informat sobre l’estat d’implantació dels aplicatius d’administració electrònica del consorci Administració Oberta de Catalunya als diferents municipis de la comarca. Paret ha destacat que el sistema de notificació EACAT està implantat a tots els ajuntaments així com el de facturació e-FACT i el portal e-TRAM. El sistema de notificacions personals e-NOTUM també té un nivell d’implantació molt elevat. Aprofitant l’avinentesa, el conseller de Modernització de l’administració i Innovació territorial, Josep Coma, ha anunciat que properament es duran a terme unes jornades comarcals de formació en administració electrònica, ja que el 2018 aquest conjunt de procediments han d’estar completament implantats segons la llei.

El Consell d’Alcaldes també ha aprovat el dictamen previ sobre l’estudi dels costos i rendiments del serveis públics per al manteniment del abocador controlat Ripollès-3, del tractament i recollida de deixalles i de la fracció orgànica de residus municipals i d’altres prestacions als municipis de la comarca per a l’exercici econòmic del 2017.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Ripollès ha aprofitat la seva intervenció per fer una valoració positiva del Curs d’actualització administrativa que ha començat avui i en què ha pres part personal adminstratiu de tots els municipis petits de la comarca. A part d’això, ha fet una valoració positiva del nombre d’adopcions de gossos del Refugi d’Animals del Ripollès després de la campanya informativa de les darreres setmanes. Aquest octubre se n’han produït nou, una xifra que supera amb escreix la mitjana i que dista de la del mateix mes de l’any passat, que va ser de zero. Malgrat tot, recorda que la situació del Refugi pel que fa a població segueix sent greu.

Compartiu-ho amb: