Intercanvi d’experiències entre el Ripollès i el Conflent en agricultura, ramaderia i turisme

29 de novembre de 2016

En el marc de les iniciatives de cooperació municipal i d’impuls de l’economia local, el Consell Comarcal del Ripollès i l’Agència de Desenvolupament del Ripollès han participat aquest dilluns a la Jornada d’intercanvi transfronterer Ripollès-Conflent, organitzada amb els suport del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. Enguany aquesta trobada anual ha tingut lloc a Vilafranca de Conflent, tal com es va decidir al darrer comitè d’enllaç celebrat el juliol passat a Toses. Aquesta tercera sessió tècnica entre càrrecs electes, tècnics i professionals ha estat organitzada per la Comunitat de Comunes del Conflent i ha servit per compartir experiències en matèria d’agricultura, ramaderia i turisme entre aquestes dues comarques catalanes agermanades.

  

En l’obertura de la jornada, el president de la comissió d’Afers Transfronterers de la Comunitat de Comunes del Conflent, Bernard Loupien, ha destacat la feina feta en les dues jornades precedents, celebrades a Taurinyà i Ripoll. També ha apuntat que, malgrat que entre les dues comarques no hi ha un nexe de comunicació viària, hi ha una història i un passat comuns que avui en dia es mantenen vinculats a través de la feina del comitè d’enllaç derivat de l’agermanament. De la seva banda, el vicepresident i conseller de Relacions Transfrontereres del Consell Comarcal del Ripollès, Josep Coma, ha agraït l’acollida per part del Conflent i, a més de referir-se als vincles històrics de les dues comarques, ha defensat la utilitat del treball en comú i l’intercanvi d’experiències. Alhora, ha recordat els fruits de les darreres sessions tècniques, que han permès engegar el programa d’intercanvi de joves Erasmus+ i han motivat la incorporació de membres del Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans a la junta rectora del Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Per acabar, la batllessa de Vilafranca, Huguette Teulière, ha agraït a tothom la presència a l’acte.

 

DUES REALITATS COMARCALS

La primera part de la Jornada ha permès a diversos productors del Conflent explicar la seva realitat, molt marcada per l’agricultura incloent-hi l’arboricultura, l’horticultura i la viticultura, a més de la recol·lecció de tòfona i plantes aromàtiques i medicinals. Sobretot han destacat el repte de diversificar una arboricultura molt centrada en la producció de préssec per l’efecte de la plaga del Sharka. Així, han definit l’economia com a capaç d’adaptar-se als canvis i amb capacitat de generar ocupació per una comarca que la meitat de població que el Ripollès, alhora que contribueix a la gestió del paisatge i a la reducció del risc d’incendis. Dues peculiaritats que la distingeixen més del Ripollès són, d’una banda, el fet que la part més productiva de la comarca un clima molt més suau ja que se situa a uns 400 metres sobre el nivell del mar i, de l’altra, que els productors també s’ocupen també de la distribució i la venda al detall del producte. Així mateix, ells són els protagonistes de diversos mercats com els dels dijous de juliol i agost en format itinerant pels pobles de la vall de la Rotjà o el que es fa tot l’any cada dissabte a Prada i que molta nomenada. Aquestes cites apunten que arriben a representar el 80 % de les vendes anuals d’alguns productors

Pel que fa a la nostra comarca, des de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès s’ha destacat que la major part de la producció alimentària de la comarca prové del sector carni i, sobretot, del boví, l’oví i el porcí. Amb tot, han subratllat la davallada d’aquest últim sector juntament amb l’aviram. Un altre fet posat de manifest és la incorporació de joves en aquest àmbit. S’ha explicat que la comarca una major aptitud ramadera, i que la vocació agrícola de la mateixa passa per la trumfa o els farratges. Pel que fa a la producció existent s’ha compartit amb els assistents la conceptualització i la promoció de la marca Producte del Ripollès, creada el 2005, que aglutina 60 socis, 97 restaurants i 71 punts de venda. Tot plegat s’ha presentat com una experiència per donar difusió i formació als productors.

 

VOLUNTAT D'AMPLIAR LA COOPERACIÓ

Pel que fa a les conclusions, les dues parts han manifestat interès per fer una trobada de productors per compartir experiències de treball. També s’ha posat sobre la taula la possibilitat de fer un mercat transfronterer de productes alimentaris del territori, cosa que s’analitzarà al proper comitè d’enllaç.

Per acabar la jornada, l’ajuntament de Vilafranca del Conflent ha convidat la delegació ripollesa a fer una visita guiada per les muralles de la població, construïdes per Sébastien Vauban poc després de la signatura del Tractat dels Pirineus, l’acord entre els governs francès i espanyol que repartia Catalunya entre els dos Estats.

Compartiu-ho amb: