Suma d’esforços a la comarca davant la situació de nevades

26 de gener de 2017

Després d’estar alerta tota la nit, el Consell Comarcal del Ripollès ha reprès a primera hora d’aquest matí l’activitat del dispositiu especial de nevades. Si el transport escolar ha estat suspès, s’ha vetllat pel benestar dels 45 alumnes i professors de l’Escola Doctor Robert de Camprodon que han passat la nit allotjats a un hotel de Ripoll. De seguida el Consell Comarcal del Ripollès ha posat a la disposició de l’equip docent una tècnica de joventut com a mesura de suport del monitoratge i el desenvolupament de l’esmorzar. A dos quarts de deu, en col·laboració amb el cos de Mossos d’Esquadra, s’ha supervisat l’estat de la carretera i s’ha donat el vistiplau a l’escola perquè els alumnes tornessin a Camprodon. Ha estat amb una expedició supervisada pels Mossos d’Esquadra que ha fet una primera parada a Sant Pau de Segúries i a tres quarts d’onze ha acabat el recorregut a l’estació d’autobusos de la capital de la vall. Allà un grup de pares esperaven una part dels alumnes. La resta s’ha desplaçat a l’escola, que estava oberta però sense activitat lectiva. Des del Consell Comarcal del Ripollès s’ha agraït la col·laboració del cos de Mossos d’Esquadra i de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya així com de l’Ajuntament de Ripoll, que s’ha fet càrrec dels costos de l’allotjament.

   

 

Recordem que els alumnes de l’Escola Doctor Robert retornaven de Barcelona procedents d’una excursió amb autocar discrecional. Atès que la carretera C-38 estava tallada a partir de Sant Joan de les Abadesses, des del Consell Comarcal del Ripollès i com a mesura de seguretat es van aixoplugar els alumnes i mestres a les dependències de la corporació i se’ls va proporcionar berenar. Al vespre, i davant la reactivació de les precipitacions i l’estat de la xarxa viària, el dispositiu especial de nevades del Consell Comarcal del Ripollès va decidir allotjar els alumnes i els mestres a un hotel de Ripoll. Va ser d’acord amb la direcció del centre, els Mossos d’Esquadra i Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. El trasllat a l’hotel es va fer amb el mateix autocar discrecional acompanyat pel cos policial. Paral·lelament i també amb supervisió de les forces de l’ordre i amb un vehicle de transport escolar 4×4 habilitat per a l’ocasió, es va traslladar tres alumnes del Centre d’Educació Especial Ramon Suriñach de Ripoll fins als seus domicilis a Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i Llanars.

 

5 VIES, ENCARA AFECTADES PER LA NEU

Igual que durant la jornada d’ahir, el dispositiu especial de nevades del Consell Comarcal del Ripollès ha anat informant minut a minut dels esdeveniments, incloent-hi la situació viària segons el Servei Català de Trànsit. A primera hora la circulació estava tallada a la GIV-4016 entre Toses i Planoles. Calien cadenes per transitar per l’N-260 de Ribes de Freser fins a Fontanals de Cerdanya; a la GIV-521 a Sant Joan de les Abadesses; a la GIV-5223 a Molló i la GIV-5264 a Llanars. També s’informava de perill de gel a la C-17 per accedir a Ripoll, entre aquesta població i les Llosses per la C-26 i també a la C-38 a partir de Sant Joan de les Abadesses. Amb tot, es demanava extremar la precaució. Al migdia, i segons el Servei Català de Trànsit, calien cadenes per circular entre Camprodon i Molló i s’alertava de plaques de gel i neu a la calçada a a l’N-260 entre Ribes de Freser i Fontanals de Cerdanya, a la C-26 de Ripoll a les Llosses, a la C-38 en terme de Sant Joan de les Abadesses i a la GIV-5264 a Llanars. L'última hora de les incidències la podeu consultar actualitzada aquí.

Amb la voluntat de vetllar per la seguretat dels alumnes, el Consell Comarcal del Ripollès va decidir ahir al vespre suspendre el transport escolar a tota la comarca. Ha estat la primera vegada que s’ha pres aquesta decisió des del 1989, any en què la Generalitat de Catalunya va delegar-li aquesta competència. Sí que d’altres anys s’havia suspès parcialment. Tot aquesta suspensió global, l’activitat dels centres escolars ha estat la que s’ha cregut oportuna des de cadascun dels ajuntaments. Així, el dispositiu comarcal de nevades del Consell Comarcal també ha centralitzat tota la informació referent a l’activitat escolar, que depèn en cada cas de la decisió dels ajuntaments corresponents. Segons informació facilitada pels directors de tots els centres que imparteixen ensenyament obligatori, finalment només ha obert amb total normalitat una escola, onze han restat tancats i sis han obert sense impartir activitat lectiva. Podeu consultar-ne la relació aquí.

Paral·lelament, el Consorci de Benestar Social del Ripollès ha notificat el desplegament d’un dispositiu especial del Servei d’ajut a domicili per atendre persones necessitades a les valls de Camprodon i Ribes. A la resta del territori l’atenció s’ha desenvolupat amb normalitat. El transport adaptat també ha portat sense incidències a l’hospital de dia les persones que ho han requerit.

Segons la informació facilitada per Protecció Civil, l’episodi de nevades ha deixat al Ripollès els gruixos de neu següents:

Beget 14 cm

Campdevànol 13 cm

Gombrèn 18 cm

Planoles 18 cm

Ribes de Freser 15 cm

Ripoll 15 cm

Sant Pau de Segúries 22 cm

 

El dispositiu especial de nevades del Consell Comarcal del Ripollès segueix en alerta en coordinació amb els dinou ajuntaments, els centres escolars, el cos de Mossos d’Esquadra i Protecció Civil. L’evolució de la meteorologia i de la viabilitat de les carreteres segueix sota supervisió i a les properes hores es decidirà si demà es reprèn el servei de transport escolar i en quines circumstàncies. S’emplaça els ciutadans que desitgin més informació a trucar al telèfon habitual del Consell Comarcal del Ripollès, 972 70 32 11, o bé a la línia habilitada específicament per aquest episodi: 676 43 99 71.

Compartiu-ho amb: