L’experiència de tres cooperants esperona els joves a practicar la mobilitat europea

4 de febrer de 2017

El Consell Comarcal del Ripollès, a través de l’Oficina Jove, ha organitzat una conferència a Camprodon amb el propòsit de donar a conèixer diversos programes de mobilitat europea basats en el cooperativisme i les feines comunitàries. Ha estat davant d’un públic molt variat, format tant per pares interessats en aquestes propostes com per joves que hi han acudit per iniciativa pròpia. Dins dels múltiples programes de mobilitat europea, a la conferència s’hi ha tractat fórmules que combinen el caràcter formatiu i el desenvolupament personal amb el vessant altruista.

 

10

La xerrada l’han protagonitzat, al costat d’Ingrid Danckaerts, del Servei Civil Internacional, dues cooperants: Georgina Acosta, que ha estat al camp de treball de l’ONG SETEM a Guatemala, i Anna Perearnau, una aventurera que ha estat contribuint al Nepal. Les seves explicacions han transmès sobretot el component emotiu d’aquest tipus d’accions ja que, segons han explicat, moltes vegades el que ajuda més la població local és l’entusiasme del cooperant que no pas el seu treball físic, tenint en compte que moltes vegades viuen moments psicològicament crítics. És per això que han subratllat el creixement personal que aporten aquestes vivències.

Des del Servei Civil Internacional s’ha explicat la seva oferta de feines comunitàries. Segons la modalitat, duren unes setmanes o uns mesos i mouen entre 5 i 24 voluntaris de països diferents; normalment dos per cada nacionalitat. Les temàtiques dels seus camps de treball pivoten sobre àmbits molt variats, que poden anar des del social fins al mediambiental, sempre combinant el treball amb la formació i el lleure. Per participar-hi cal tenir més de vint anys en els països amb menys recursos i més de divuit en la resta de casos, a més de pagar una quota de soci i un preu d’inscripció. També cal fer una formació prèvia.

Pel que fa al SETEM, s’ofereixen Camps de solidaritat, que estan enfocats com a espais crítics de reflexió amb la finalitat d’observar un projecte local i participar-hi. S’hi participa en grups d’entre cinc i vuit persones durant unes tres setmanes. Les destinacions són a l’Amèrica llatina, Àfrica i Àsia. Requereixen una formació prèvia i cal pagar una quota de soci i un preu d’inscripció.

Al marge d’aquestes dues opcions, també hi ha altres organismes que ofereixen experiències similars com ACP, la fundació Pau i Solidaritat o la Coordinadora d’organitzacions de camps de treball internacionals de Catalunya (COCAT).

 

PROPERAMENT, MÉS SESSIONS

El cicle Europa? No és lluny! preveu més xerrades informatives que es duran a terme properament al llarg d’aquest any a d’altres municipis de la comarca. En el cas de Campdevànol es farà una sessió informativa sobre el projecte de mobilitat Erasmus+. A Ribes de Freser s’hi tractaran els programes de mobilitat europea en el camp de les entitats. A Ripoll s’hi abordaran propostes relacionades amb les estades a l’estranger per estudis, pràctiques o programes d’FP dual. I, la xerrada que es farà properament a Sant Joan de les Abadesses se centrarà en el projecte Hi Connect, de voluntariat en albergs europeus. Les dates d’aquestes sessions es donaran a conèixer properament.

Compartiu-ho amb: