El Consell Comarcal presenta un projecte amb dos milions d’euros per rellançar el Ripollès com a destinació turística única

23 de febrer de 2017

logo-feder-gencat

 

 

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joan Manso, ha presentat a Setcases un pla per reforçar, en un període de quatre anys, el Ripollès com a destinació turística potent amb els recursos naturals com a atractiu principal. Ho ha fet al costat de la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i l’alcalde de la població, Carlos Fernández, i davant la presència d’alcaldes, regidors i altres autoritats catalanes. Sota el nom “L’experiència dels Pirineus més autèntics” està dotat amb 2.130.221 euros (IVA no inclòs), la meitat dels quals són una aportació de la convocatòria 2014-2020 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), administrats per la Generalitat de Catalunya. Es tracta del segon projecte més ben valorat dins la convocatòria.

 

9

 

Joan Manso ha subratllat que aquest és un projecte “amb vocació de fer comarca, que és l’esperit que mou el Consell Comarcal del Ripollès”, motiu pel qual s’ha presentat a Setcases. Es tracta d’un projecte d’unitat comarcal, treballat en xarxa pels municipis i que respecta les tres identitats turístiques de la comarca. Manso ha manifestat que es tracta d’un “espai de cooperació intermunicipal que multiplica els esforços i equilibra la correlació de forces al territori per ajudar municipis petits a finançar projectes com aquest”. Així mateix, ha recordat que aquests fons FEDER “donaran recorregut al turisme de natura, que és essencial i vital per la nostra economia”, també fent referència a directa al parc natural. Amb tot això, ha assegurat que aquest projecte també contribuirà a la vertebració de la comarca.

De la seva banda, Meritxell Borràs ha explicat que “si el Consell Comarcal del Ripollès ha guanyat aquest FEDER és perquè darrere hi ha hagut una molt bona feina en equip, amb un projecte sòlid que valia la pena”. En aquest sentit ha recordat que més de la meitat de les propostes presentades entre tot Catalunya han estat rebutjades. També ha destacat que dins de l’Estat espanyol, “només Catalunya fa arribar els FEDER als municipis, als consells comarcals i a les diputacions”. Uns recursos que assegura que serviran, en aquest cas, per “posar en marxa encara més el motor econòmic que suposa aquest entorn natural.

En la seva intervenció, Carlos Fernández ha posat en relleu la riquesa i la importància del patrimoni natural del Ripollès com atractiu turístic. Un fet que ha posat en relació amb la declaració recent del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser.

 

9.1

 

L’EXPERIÈNCIA DELS PIRINEUS MÉS AUTÈNTICS

Aquest pla de promoció del turisme impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI, sobretot pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. El resultat serà la configuració d’un model inèdit de gestió turística en l’àmbit comarcal-regional de Catalunya. La idea s’ha desenvolupat a partir de l’Estudi de Revisió Estratègica Turística del Ripollès, elaborat prèviament.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

El desenvolupament d’aquest pla amb horitzó al 2020 pivotarà sobre tres eixos: el romànic, la gastronomia i la natura. Aquesta última, englobant el turisme purament de natura, el turisme actiu relacionat amb els esports de muntanya (tresc, esquí, curses, etc.) i també l’ecoturisme. De fet, es constata que el Ripollès posseeix unes característiques geogràfiques, de biodiversitat i socials ideals per al desenvolupament d’un turisme de qualitat relacionat amb la natura i la cultura i un dels trets distintius és el fet que es troba a poc més d’una hora de Barcelona.

 

Amb aquest pla es preveu un augment del nombre de visitants del 10 % amb horitzó 2020 seguint una estratègia que consistirà en:

– Millorar el posicionament dels tres territoris turístics de la comarca, després de constatar un cert decandiment de la vitalitat de l’oferta, l’envelliment de les propostes, i la necessitat de modernitzar també els missatges i la imatge que es projecta al client potencial.

– Reforçar el posicionament, enfocar les accions directament al client, definir els públics prioritaris i obrir nous mercats paral·lelament al reforçament i la consolidació dels tradicionals, amb derivades específiques cap a les noves motivacions com les esportives: l’auge de les curses de muntanya, el tresc, les rutes de BTT, etc.

– Crear productes singulars orientats especialment a definir l’experiència turística de la comarca i la venda d’experiències singulars associades a la realitat local que puguin comercialitzar tant els mateixos agents del territori com les plataformes comercialitzadores que es creïn així com agències o canals en origen.

– Desenvolupar una estratègia comercial en línia i fora de línia com a eix troncal del pla. La comercialització s’ha d’adaptar als nous hàbits de consum (compra i reserva per internet) compaginant-ho alhora amb la tasca de comercialització fora de línia. En aquest sentit es vol apostar per crear una central de reserves a internet i convertir les oficines de turisme en punts de venda d’aquesta central. La tasca de comercialització també s’adaptarà al funcionament dels operadors de viatges.

– Promocionar i comunicar l’oferta turística reforçant els atributs del territori, el nou posicionament, mitjançant la divulgació de productes que els exemplifiquin.

Aquesta estratègia permetrà crear tres llocs de feina directes per cobrir els trets identitaris turístics de les diferents àrees de la comarca.

 

ACTUACIONS TURÍSTIQUES ALS MUNICIPIS

La Generalitat de Catalunya també ha atorgat fons FEDER a projectes proposats per alguns ajuntaments dins del pla per a la promoció del turisme de natura al Ripollès “L’experiència dels Pirineus més autèntics”. Els seus imports estan englobats dins la xifra total de 2.130.221 euros abans indicats i cadascun d’ells està finançat en el 41,31 % per aquests fons europeus administrats pel Govern.

En el cas de Ribes de Freser, es crearà una via ferrada al Granòfir, s’integraran quinze rutes naturals locals a la xarxa Itinerànnia, es col·locarà mobiliari urbà a cinc miradors, s’adaptaran quatre circuits inclusius més, es crearà un espai de repòs per promocionar el pas dels tres rius per la població amb tota l’edició de material divulgatiu i condicionament de l’entorn i es crearan curses virtuals en diferents rutes de la Vall de Ribes. Aquest projecte ascendeix a 110.399,40 euros.

Ripoll les actuacions se centraran a complementar l’estació esportiva del Centre de Tecnificació Esportiva de l’Avellaneda per convertir-lo en un centre esportiu turístic d’alta qualitat i referent nacional, enfocat sobretot a les curses de muntanya i totes les modalitats de bicicleta de muntanya. L’objectiu és promocionar-lo i comercialitzar-ne l’oferta entre un segment de demanda molt concret però d’alta qualitat: esportistes d’alta competició, turistes que centren les vacances en l’esport, turistes que practiquen l’activitat esportiva durant el temps d’esbarjo, o bé el públic visitant amant dels grans esdeveniment esportius. La suma d’aquest projecte és de 300.000 euros.

Dins del pla per a la promoció del turisme de natura al Ripollès, per al municipi de Camprodon s’ha definit un projecte de rehabilitació i dinamització del patrimoni històric i natural. Comprèn la restauració, conservació i enllumenat de les muralles del castell de Sant Nicolau i del Pont Nou; la restauració i el pla de gestió del jardí històric de Can Vincke; la creació d’itineraris de visita del patrimoni natural i cultural; i l’habilitació i el pla de gestió de la zona dels horts de les muralles. Al jardí, un cop restaurat, s’hi construirà un punt d’interès per a visitants i camprodonins. El cost del projecte ascendeix a 338.918 euros.

Pel que fa a Sant Joan de les Abadesses, es destinaran 384.321,80 euros a diversos projectes. D’una banda, l’ajuntament vol reobrir els jardins d’en Mirambet al públic amb recorreguts accessibles i adaptats, amb il·luminació eficient i convertint tot aquest espai en un centre d’interpretació a l’aire lliure de la flora i la fauna del riu Ter a l’alçada de la vila. De l’altra, es millorarà l’accessibilitat a l’itinerari natural des del centre històric per compensar els desnivells i racionalitzar-ne la funcionalitat. Entre ells es projecta un recorregut principal mitjançant una rampa que, partint del carrer Torre del Saltant, possibilita baixar fins a la cota més baixa a l’entorn del safareig, i l’arranjament de diversos espais per on transcorre l’itinerari tot ressaltant-ne l’aspecte històric.

El projecte permetrà, en el cas del poble de Setcases, esdevenir la porta d’entrada al nou Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser adequar l’espai on es construirà el futur centre d’interpretació del parc. Aquesta inversió afectarà una àrea de 2.186,80 m2a la Closa d’en Xola. Ha de permetre rebre i informar els visitants i esdevenir una opció de contemplació i lleure a més de millorar l’accés al futur centre de visitants. Alhora aportarà una millora qualitativa de la imatge turística del municipi. També es preveu crear un aparcament i un punt de càrrega per a vehicles elèctrics. L’import de l’actuació ascendeix a 123.784,57 euros.

Campdevànol, el fons FEDER permetrà arribar a una suma de 221.657,04 euros, que es destinarà a crear un centre d’acollida de visitants i d’educació ambiental anomenat “Porta a la serralada de Montgrony”. Aquest equipament esdevindrà el punt referent d’interpretació i difusió de tres espais naturals protegits PEIN: la serra de Montgrony, Serra Cavallera i la serra dels Rasos de Tubau. S’ubicarà a l’actual àrea de lleure de la font del Querol i l’actuació consistirà en substituir l’edifici existent per un de nou, crear punts d’informació, difusió, interpretació i educació ambiental, adaptar l’accessibilitat als espais, dotar-los de lavabos públics, dotar l’àrea de subministrament elèctric i també d’abastament d’aigua continu. A més, s’ampliarà el camí d’accés rodat i s’adequarà i ampliarà la zona d’aparcament.

Compartiu-ho amb: