El Consell, la Generalitat i els ajuntaments s’uneixen per garantir el desplegament de la fibra òptica al Ripollès

6 de març de 2017

La Generalitat de Catalunya ha presentat el pla per desplegar la xarxa pública de fibra òptica a la comarca, un cop ja s’ha enllestit l’eix Vic-Ripoll, amb una inversió de 300.000 euros. Ha estat en un acte en què han participat el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joan Manso; el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, i el de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué; a més de Joan Cervera en representació de la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC) i el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, i Antoni Serra, cinquè tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic.

 

8 8.1

 

Joan Manso ha destacat que ha estat gràcies a l’arribada de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat que un operador privat ha començat a distribuir-la fins als usuaris. A això hi ha afegit que amb el pla de desplegament presentat avui i que es desenvoluparà en col·laboració entre la Generalitat, el Consell Comarcal i els ajuntaments, s’acabarà de vertebrar la resta de la comarca per garantir-hi la connectivitat. Aquest pla té un pressupost aproximat d’un milió d’euros, aportats per l’administració tant nacional com local.

Jordi Puigneró ha destacat que aquesta acció facilitarà que hi hagi competència entre els operadors, que acostaran el servei als usuaris, cosa que revertirà en millors preus i millor servei. Un fet que ja és una realitat a Osona, on segons ha explicat ja hi ha sis companyies prestant servei. El projecte s’estructura en quatre trams. El primer unirà Ripoll i Campdevànol aprofitant la via verda i tindrà un cost d’entre 80.000 i 100.000 euros. Aquesta branca també subministrarà tota la zona industrial que hi ha entre els dos nuclis urbans. Un altre dels trams unirà la capital amb Sant Joan de les Abadesses amb un import aproximat d’entre 50.000 i 75.000 euros. Des d’aquesta població en sortiran dues ramificacions, una en direcció Llanars que també donarà servei a Camprodon, amb un import d’uns 150.000 euros, i una altra en direcció a la Vall de Bianya, amb un cost d’uns 600.000 euros. L’objectiu d’aquest darrer tram és crear una anella entre el Ripollès, la Garrotxa i Osona que augmenti la garantia del subministrament del servei. Puigneró ha situat aquests projectes en el context d’una autèntica revolució digital que ha comparat amb la revolució industrial. Tot plegat se circumscriu dins del Pacte nacional per una societat digital, que busca accelerar el procés de digitalització de Catalunya i interconnectar amb fibra òptica totes les capitals de comarca amb horitzó 2020.

Jordi Munell, de la seva banda, ha destacat que l’arribada de la fibra òptica a la comarca suposa obrir la porta a un servei imprescindible, cosa que ha qualificat e bona notícia. És per això que ha agraït la sensibilitat que té pel territori la Generalitat de Catalunya i la capacitat de garantir-li l’accés a serveis com aquest. També ha apuntat que connectar amb fibra òptica la torre de telecomunicacions del Catllar permetrà fer arribar, més endavant, el servei de fibra òptica fins a la Cerdanya mitjançant un radioenllaç.

L’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, s’ha afegit a aquest agraïment i ha anunciat que l’arribada de la fibra òptica a la població està prevista pel final del 2017 o el principi de l’altre gràcies a la col·laboració dels consells comarcals, els ajuntaments i la secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital.

 

8.3

 

 

 

Compartiu-ho amb: