Inaugurada la via ferrada del granòfir de Ribes, el primer element del projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics

1 d'abril de 2017

logo-feder-gencat

 

 

En línia amb l’objectiu de rellançar el Ripollès com a destinació turística potent amb els recursos naturals com a atractiu principal, avui s’ha inaugurat a Ribes de Freser la via ferrada de la Roca de la Creu. Ha estat amb la presència del vicepresident del Consell Comarcal del Ripollès Josep Coma; l’alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat; i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; a més d’altres autoritats que després han pogut estrenar la via. Aquest itinerari esdevé un element inèdit que ascendeix pel granòfir i ofereix unes vistes privilegiades sobre la població i la vall. Aquest projecte s’emmarca dins del pla L’experiència dels Pirineus més autèntics, impulsat i coordinat pel Consell Comarcal del Ripollès.

Durant l’acte d’inauguració, Coma ha posat en relleu que som davant d’un element que contribueix a la diversificació de l’oferta turística de la vall de Ribes i que constitueix un ítem necessari per a una destinació madura com aquesta. Alhora, ha apuntat que es tracta d’una “nova iniciativa per fixar la gent al territori, que és el que es necessita a una zona de muntanya com la nostra”. També ha afegit que a aquest s’hi sumaran altres projectes previstos per a la vall i la resta de la comarca, juntament amb el Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, que donaran un nou impuls al sector. Així mateix ha felicitat l’ajuntament pel projecte i ha valorat positivament la contribució privada en la confecció de la via ferrada. En aquest sentit assegura que “si hi ha l’aval dels privats, segur que això acabarà funcionant”, de forma que “serà un èxit i atraurà nous públics i nous visitants”, que deixaran una petjada econòmica.

De la seva banda, Marc Prat ha manifestat la satisfacció per inaugurar aquesta obra en la qual es treballa des de fa un any i mig, que ha de fer renéixer l’interès per descobrir Ribes de Freser, a més de complementar les visites a la vall de Núria. Ha explicat que és per això que s’ha optat per “buscar noves propostes per tornar a ser atractius”. L’alcalde ha explicat que paral·lelament a l’obra es vol “crear una bona xarxa de prescriptors perquè el model turístic de la vall de Ribes vagi creixent”. Amb tot, ha explicat que aquesta és una “via ferrada modèlica” ja que la majoria d’aquests equipaments a Catalunya es construeixen amb voluntaris i, en canvi, en aquest cas s’ha conceptualitzat “des de l’òptica d‘un projecte executiu fet per experts”. A més, se li suma una altra singularitat: és a deu minuts a peu de la plaça de l’ajuntament. És per això que Prat explica que s’enfoca al públic familiar: “No té una dificultat tècnica important però és una experiència innovadora en un entorn inigualable”, ha subratllat. També ha agraït la contribució econòmica per fer-la possible dels hotels Catalunya, Sant Antoni, Prats, Resguard dels Vents i Caçadors; la unió de botiguers i la botiga d’esports de muntanya Ski & Mountain.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assegurat que avui ha estat un dia que “posa en valor la força i la tenacitat del territori” ja que consta d’una “combinació sempre guanyadora: patrimoni natural i activitat econòmica”. Rull defensa que tot plegat és “un motor de creació de llocs de treball i de capacitat de retenció del talent al territori”. És per això que considera que “la Generalitat havia de ser-hi al darrera donant-hi suport i emparant-ho”. En aquesta línia ha fet referència a la voluntat de “garantir l’ideal dels noucentistes: la cohesió territorial; que tothom que vulgui seguir vivint al territori ho pugui fer”. “Una aposta de la Mancomunitat, de la Generalitat i de l’Estat català que volem construir”, segons ha reblat.

El conseller també s’ha felicitat perquè l’aprovació dels nous pressupostos de la Generalitat “desbloquegen” el Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, a diferència de l’any passat en què, la seva no aprovació va impedir fer-hi cap actuació. Josep Rull ha fet aquestes afirmacions després de signar el llibre d’honor de l’ajuntament de Ribes de Freser i de reunir-se amb la Comissió de turisme de la Vall de Ribes per tractar diferents qüestions que afecten al territori. Com a tema principal, el desenvolupament del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Per donar a conèixer aquest nou equipament l’ajuntament de Ribes de Freser ha creat un tríptic informatiu a on es pot obtenir tota la informació sobre la via ferrada. Es pot descarregar a través d’aquest enllaç: http://dom.cat/167g. El consistori, al llarg del últims dos anys, ha iniciat el desplegament d’altres accions paral·leles com per exemple, una xarxa de senders per donar a conèixer el patrimoni natural que envolta el municipi i una nova pàgina web per millorar la difusió de la vall i la l’oferta a través de la xarxa: vallderibes.cat. Recentment també s’ha reinterpretat l’exposició del cremallera de Núria juntament amb FGC, enguany s’enllestirà la rehabilitació del castell de Sant Pere i també s’ha creat diferent material promocional dels diferents actius turístics del municipi.

 

L’EXPERIÈNCIA DELS PIRINEUS MÉS AUTÈNTICS

El projecte de rellançament del turisme al Ripollès L’experiència dels Pirineus més autèntics, impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès, vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI, sobretot pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. El resultat serà la configuració d’un model inèdit de gestió turística en l’àmbit comarcal-regional de Catalunya.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

L’experiència dels Pirineus més autèntics compta amb una aportació de la convocatòria 2014-2020 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), administrats pel departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, i pel Pla de foment territorial del turisme, del departament d’Empresa i Coneixement.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”14″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Compartiu-ho amb: