El Consell Comarcal potencia els premis Joan Triadú i crea la Gala literària del Ripollès

20 d'abril de 2017

El Consell Comarcal del Ripollès té un compromís ferm amb el llegat cultural i social de l’escriptor, crític literari i pedagog ribetà Joan Triadú i Font. Això es visibilitza anualment amb la convocatòria dels premis literaris infantils i juvenils, que porten el seu nom. Més enllà de la consolidació, l’any passat ja es va superar el llindar de la 25a edició del certamen.

Després d’assolir aquest quart de segle, ara el Consell Comarcal del Ripollès vol realçar-ne encara més la transcendència amb un canvi de format. Per aquest motiu, enguany impulsa, per primera vegada, la Gala literària del Ripollès. Serà un esdeveniment obert al públic general que donarà un format de més envergadura a la cerimònia de lliurament dels premis Joan Triadú tal com es coneixia fins ara. L’objectiu és que aquesta gala acabi convertint-se en un referent cultural de la comarca.

La Gala literària del Ripollès, amb el lliurament dels 26ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú, se celebrarà el dia 24 d’abril, l’endemà de la Diada de Sant Jordi, a les sis de la tarda. Serà a l’església de Sant Pere de Ripoll,declarada com a bé cultural d’interès local. La gala un format molt dinàmic, amb forta presència musical de la mà del conjunt After all, dos membres de la qual són ripollesos. Amb un estil a cavall del swing i el jazz amb tocs desenfadats, aniran marcant el ritme del lliurament dels premis tant de prosa com de poesia de cadascuna de les categories. A l’escenari també hi tindrà un pes destacat l’escenografia, conformada per mobiliari i elements decoratius de la marca Transformart, elaborats amb elements reciclats. Enmig d’aquest ambient, i a mode de rapsodes, la historiadora i antropòloga Roser Capdevila i l’escriptor Ramon Alabau llegiran fragments de les obres guanyadores. En aquest esdeveniment també hi participarà un representant de la família, Joaquim Triadú, fill de Joan Triadú, que en divulgarà la figura i el llegat.

Aquesta primera Gala literària del Ripollès acabarà amb un berenar popular dins mateix del recinte de l’Església de Sant Pere.

 

126 TREBALLS PARTICIPANTS

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial. Es reparteixen en quatre categories en funció de les edats i hi ha una cinquena categoria per a l’educació especial. En totes elles es pot optar al guardó de prosa i al de poesia. En aquesta edició s’hi han presentat 126 obres; una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. D’aquests treballs, 37 són de poesia i 89, de prosa. Per a cada categoria hi haurà tres premis per modalitat. Els primers premiats, com a novetat d’enguany, també rebran una estatueta.

Una altra qüestió destacada d’aquesta edició dels guardons és que les obres guanyadores es publicaran en un llibret, tal com es va fer el 1996. Se’n farà una tirada simbòlica de 100 exemplars.

La Gala literària del Ripollès és una iniciativa de les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i s’organitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll, Hostesa, Kàterings Torre del Coll, la Fundació MAP, Autocars Mir i Teisa.

Compartiu-ho amb: