El Consell Comarcal celebra amb èxit la nova Gala literària del Ripollès

25 d'abril de 2017

El Consell Comarcal del Ripollès ha vestit de llarg per primer cop el lliurament dels Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú amb l’organització d’una veritable gala literària comarcal. Ha estat tot un esdeveniment que ha deixat enrere el lliurament protocol·lari de premis que fins ara es feia a la sala de plens. Aquest cop s’ha celebrat dins d’un edifici històric i emblemàtic de Ripoll com és l’Església de Sant Pere, amb una llarga catifa vermella conduint cap a un escenari d’estil psicodèlic decorat amb tot detall, l’acompanyament musical en directe de la banda After All i de dos rapsodes, Roser Capdevila i Ramon Alabau, que han verbalitzat les obres guanyadores. Tot plegat, amb un format molt televisiu i un ritme marcat que buscava ser agraït i àgil. 

La gala s’ha celebrat amb l’objectiu de visibilitzar encara més el compromís ferm del Consell Comarcal del Ripollès amb el llegat cultural i social del pedagog, escriptor, crític literari i activista ribetà Joan Triadú i Font. Si els darrers 25 anys s’han celebrat amb èxit i de forma ininterrompuda els premis literaris infantils i juvenils que porten el seu nom, en superar el llindar de quart de segle s’ha volgut fer aquest pas endavant i crear el format de de Gala literària del Ripollès. Juntament amb això, les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès, impulsores de l’acte, perseguien la fita de crear un esdeveniment que esdevingui un referent cultural al Ripollès.

El president, Joan Manso, en el seu discurs ha subratllat el compromís del Consell Comarcal del Ripollès amb la cultura, la llengua i la identitat catalanes a través de la figura de Joan Triadú. En aquest sentit ha recordat a la cita del compositor Gustav Mahler “la tradició és la transmissió del foc, no l’adoració de les cendres”, referint-se al fet que Triadú representa un gran actiu de la història de la comarca i del país malgrat els temps adversos que ha travessat la nostra cultura. A més va destacar l’aposta per aquest certamen, que s’ha materialitzat amb aquest canvi de format i també amb l’edició, després de molts anys sense fer-ho, d’un llibret commemoratiu recopilatori de les obres guanyadores. Una edició limitada que es podrà consultar a les escoles i biblioteques de la comarca, així com a l’Arxiu Comarcal del Ripollès.

A la gala també hi va participar, en representació de la família, el fill de l’homenatjat, Joaquim Triadú, que al seu torn va ser conseller de la Presidència des del 1999 fins al 2003. Durant la seva intervenció va llegir alguns passatges autobiogràfics d’una figura que, tal com va dir, sobretot es reivindicava com a mestre. A més d’això va recordar l’emoció amb què Joan Triadú vivia la participació als actes de lliurament de premis d’aquest mateix certamen.

A més de Joan Manso i Joaquim Triadú també van passar per l’escenari el vicepresident Josep Coma; els consellers comarcals Josep Estragués, Lluís López i Dolors Cambras; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; i la directora del Servei Educatiu del Ripollès, Montse Tallant. Tots ells van ser els encarregats d’anunciar els noms dels guanyadors de cada categoria i lliurar-los els obsequis, consistents en lots de llibres, diplomes, el llibret commemoratiu i, per als primers premiats, com a novetat d’enguany, un trofeu amb forma de ploma.

 

126 TREBALLS PARTICIPANTS

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial. Es reparteixen en quatre categories en funció de les edats i hi ha una cinquena categoria per a l’educació especial, en què s’han distingit tots els participants. En totes elles es pot optar al guardó de prosa i al de poesia. En aquesta edició s’hi han presentat 126 obres; una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. D’aquests treballs, 37 són de poesia i 89, de prosa. Per a cada categoria hi ha hagut tres premis per modalitat.

La Gala literària del Ripollès ha estat una iniciativa de les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll, Hostesa, Kàterings Torre del Coll, Autocars Mir, Teisa i la Fundació MAP, que ha cedit el mobiliari de la gala, elaborat amb materials reciclats per la marca Transformart.

 

CATEGORIA A – PROSA      
1r Irene Rosas García Escola Pirineu

Campdevànol

Les paraules s’escapen 3r EP
2n Narcís Estrach Cros Escola Doctor Robert

Camprodon

L’estofat de res 3r EP
3r Ares Vilanova Buixeda Escola Doctor Robert de Camprodon La Naia i l’ocellet de paper 4t EP

 

CATEGORIA A – POESIA      
1r Ignasi Martín Parcet Escola Tomàs Raguer

Ripoll

El mar 4t EP
2n Júlia Bosch Catllà Escola els Pinets

Sant Pau de Segúries

La meva escola 3r EP
3r Mar Torner Colom Escola Pirineu

Campdevànol

Els colors 4t EP

 

CATEGORIA B – PROSA      
1r Mariam Benaali el Masshadi Escola Joan Maragall

Ripoll

Feliç 6è EP
2n Júlia Girona Corcoy Escola Doctor Robert

Camprodon

Flip 6è EP
3r Mariona Foz Cordero Escola Vedruna

Ripoll

Tu i jo 6è EP

 

CATEGORIA B – POESIA      
1r Mercè Sitjar Deler Escola Vedruna

Ripoll

M’agraden els llibres 6è EP
2n Arnau Navas Carnerero Escola Pirineu

Campdevànol

La guerra 6è EP
3r Pol Aragall Cabrera Escola Mare de Déu de Núria

Ribes de Freser

La vida 6è EP

 

CATEGORIA C – PROSA      
1r Laura Linares Escabias INS Abat Oliba

Ripoll

Viatge cap a la sostenibilitat 2n ESO
2n Mila Serra Méndez SI Joan Triadú

Ribes de Freser

Venjança? Penediment? 2n ESO
3r Martina Garciapons Català SI Germans Vila Riera

Camprodon

Després de la bomba 2n ESO

 

CATEGORIA C – POESIA      
1r Nerea Avinyó Velázquez SI Germans Vila Riera

Camprodon

Com estimar 2n ESO
2n Laura Linares Escabias INS Abat Oliba

Ripoll

Punt i final 2n ESO
3r Neus Reyné Magret SI Germans Vila Riera

Camprodon

Tres segons 2n ESO

 

CATEGORIA D – PROSA      
1r Anna Roquer Porta IE Mestre Andreu

Sant Joan de les Abadesses

La rareta 3r ESO
2n Laura Palau Grabulosa IE Mestre Andreu

Sant Joan de les Abadesses

El mirall 3r ESO
3r Luz Jadouille SI Germans Vila Riera

Camprodon

Valors familiars 4t ESO

 

CATEGORIA D – POESIA      
1r Núria Bosch Masip Escola Vedruna

Ripoll

El meu llegat 4t ESO
2n Roger Esteras INS Abat Oliba

Ripoll

Fent i desfent l’escriptura 1r Batx.
3r Natàlia Fuertes INS Abat Oliba

Ripoll

Deixades inesperades 3r ESO

 

CATEGORIA ESPECIAL   
Laia Roo Zurano CEE Ramon Suriñach

Ripoll

Jo sóc com tu
Bella Serra Andreu CEE Ramon Suriñach

Ripoll

La noia independent
Martí Costa Roura CEE Ramon Suriñach

Ripoll

L’anorèxia
Laura Tellado Ruaix CEE Ramon Suriñach

Ripoll

El re-naixement del meu somriure
Compartiu-ho amb: