El Ripollès i el Conflent avancen en la promoció turística conjunta

7 de juliol de 2017

El Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes del Conflent segueixen estrenyent els lligams arran de l’agermanament. Amb l’objectiu d’avançar en l’intercanvi d’experiències i l’organització d’accions conjuntes de dinamització del territori, l’ajuntament de Molló ha acollit aquest matí una nova reunió de del comitè d’enllaç. El vicepresident i conseller de Relacions institucionals i transfrontereres, Josep Coma, ha presidit aquesta trobada que serveix per regir l’agermanament. Per la part ripollesa també hi ha participat la cap d’àrea de Cooperació municipal del consell comarcal, Sandra Porcel. En representació del Conflent hi ha assistit el president de la comissió d’Afers transfronterers de la Comunitat de Comunes del Conflent, Bernard Loupien; l’alcalde de Pi de Conflent, Lluís Vila; la regidora de l’ajuntament de Vilafranca de Conflent Cantareil Nicole; i la tècnica de Cooperació transfronterera del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, Aurélie Martí.

Dins l’estratègia de promoció turística unificada entre les dues comarques, amb aquesta reunió s’ha acabat de concretar el format del primer material comunicatiu. Es tracta d’un mapa conjunt del Ripollès i del Conflent, tots dos units, d’on es destacaran els indrets més emblemàtics de les dues comarques. Al revers hi haurà una explicació complementària global sobre aquest contínuum territorial i informació turística sobre els indrets destacats al mapa. En aquest sentit s’ha pres com a referent material ja existent del Ripollès. Els costos del disseny, la impressió i la distribució d’aquests desplegables es repartiran a parts iguals.

D’altra banda també s’ha començat a perfilar el nou Camí dels orígens. Es tracta d’un nou producte turístic consistent en un sender que vincularà els dos territoris amb el pretext del naixement de Catalunya. El camí partirà de Rià, població on va néixer Guifré el Pilós, i acabarà a Ripoll, panteó del fundador de la nació. L’enfocament del projecte i part del recorregut ja estan detallats i ara el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes del Conflent demanaran les subvencions pertinents per enllestir aquesta etapa de conceptualització i avançar cap a l’execució.

Aquesta reunió del comitè d’enllaç també ha servit per començar a enfocar la participació ripollesa a la propera Diada de l’agermanament, que se celebrarà el 30 d’octubre a Saorra, coincidint amb la Festa de la poma. Per part del Ripollès s’ha proposat aportar-hi demostracions de cultura popular catalana amb trets distintius de la comarca.

La fluïdesa de les relacions entre les dues comarques fan que ja s’hagi posat data i lloc per a la propera Jornada tècnica transfronterera. Serà el 30 de setembre a Planoles i s’hi tractarà l’associacionisme. És per això que la voluntat és convertir aquesta cita en un fòrum associatiu en què les entitats de les dues comarques es trobin i iniciïn sinergies. Els detalls d’aquest esdeveniment s’acabaran de polir a la propera trobada del comitè d’enllaç, que es durà a terme el 26 de gener a Eus.

 

4 ANYS D’AGERMANAMENT

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent es va segellar el 2013 arran dels vincles històrics i identitaris. Constitueix un fet inèdit, ja que és la primera i única vegada que dues comarques signen un agermanament d’aquestes característiques. Des d’ençà, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes del Conflent desenvolupen diverses activitats de forma conjunta a més de diverses trobades periòdiques que s’alternen entre les dues comarques: dues reunions anuals del comitè d’enllaç format pels càrrecs electes, una diada intercomarcal festiva pensada per a la ciutadania i també una jornada tècnica per fomentar l’intercanvi de coneixement entre els dos territoris.

Compartiu-ho amb: