El govern del consell exigeix l’alliberament immediat de Cuixart i Sànchez

17 d'octubre de 2017

Com a mostra de la fidelitat al poble de Catalunya, als seus drets fonamentals i a les seves institucions democràtiques, legítimes i vulnerades flagrantment, el Consell de govern del Consell Comarcal del Ripollès ha aprovat dues mocions de rebuig als atacs de les institucions espanyoles contra el procés legítim d’independència de Catalunya. Amb una, es posiciona contra l’empresonament dels presidents d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez. Amb l’altra, denuncia la violència exercida per la policia espanyola el passat 1 d’octubre. L’aprovació s’ha efectuat avui, coincidint amb el primer Consell de govern després de l’1 d’octubre.

 

cdg_17oct17_b

 

El primer aprovat pel Consell de govern fa referència a l’empresonament, ahir, dels presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana. La institució considera que tot plegat es tracta de la judicialització d’un conflicte polític davant la incapacitat del govern espanyol de dialogar. A més, subratlla que aquest arrest sobrepassa “una línia vermella en qualsevol democràcia a l’Europa del segle XXI” i posa “en greu risc” els valors democràtics recollits a la Constitució espanyola, protegits pel dret internacional.

En aquest sentit, amb aquesta moció, el govern comarcal denuncia la manca de llibertat d’expressió, la censura als mitjans de comunicació, la coacció a la llibertat d’informació o la privació de la llibertat de reunió i de manifestació. Al mateix temps, qüestiona les complicitats davant d’aquestes infraccions, que busquen “dividir-nos com a poble i trencar la nostra cohesió social”.

Amb tot això, el Consell de govern del Consell Comarcal del Ripollès exigeix la llibertat immediata de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, que considera que s’han empresonat de forma il·legal. Així mateix, denuncia la vulneració de llibertats recollides pels tractats internacionals, la manca de separació de poders, la coacció dels sobre els mitjans de comunicació i la seva manipulació. Ateses aquestes constatacions, doncs, l’executiu comarcal demana a les institucions europees “que no continuïn donant l’esquena a Catalunya davant accions pròpies d’una dictadura”.

El contingut de la moció es comunicarà al Parlament de Catalunya, a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH) i al Congrés dels Diputats, així com a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’aprovació de la present moció.

EL CONSELL DECLARA ENRIC MILLO PERSONA NON GRATA

La moció de rebuig als atacs violents de la policia espanyola defineix l’1 d’octubre com un dia que “passarà a la història a Catalunya per la vergonya d’un Estat espanyol repressor que ha exercit una dura violència davant d’uns ciutadans absolutament indefensos”. Davant d’aquests fets, l’executiu comarcal condemna de forma “enèrgica, alta i clara” la violència practicada per l’Estat espanyol contra ciutadans catalans que simplement volien exercir la democràcia. Uns atacs que van propiciar més de 900 ferits. La institució considera que un dels responsables principals n’és el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i per això li demana la dimissió alhora que el declara persona non grata al Ripollès.

El govern de la corporació comarcal aprofita la moció per exigir la retirada dels agents de policia espanyola desplaçats fins al país expressament per impedir el desenvolupament del referèndum d’autodeterminació de Catalunya i que el govern espanyol assumeixi la responsabilitat de tots els danys, materials i personals, causats.

El Consell de govern del Consell Comarcal del Ripollès també vol aplaudir l’actitud “cívica, serena, coratjosa, pacífica i persistent” dels votants que el dia 1 d’octubre van acudir a les urnes malgrat l’estat de terror provocat per les institucions espanyoles. A més, expressa suport a les víctimes dels atacs violents.

Amb aquesta moció, el govern comarcal del Ripollès aprofita per demanar la mediació i el suport de les institucions europees i la comunitat internacional en aquest conflicte. De fet, l’aprovació del document es notificarà al Parlament de Catalunya, a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH) i al Congrés espanyol dels diputats, així com a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’aprovació de la present moció.

Compartiu-ho amb: