El consell comarcal accepta la cessió del fons documental del campdevanolenc Baltasar Bo i Noguera

14 de novembre de 2017

Protegir del pas del temps el llegat de les personalitats del Ripollès i difondre’l forma part dels objectius del Consell Comarcal del Ripollès, una tasca que es duu a terme a través de l’Arxiu comarcal del Ripollès. És en aquestes circumstàncies que el consell ha rebut, de part de les seves hereves, la cessió en comodat del fons documental del difunt senyor Baltasar Bo i Noguera, qui fou una persona molt activa dins la vida política i social de Campdevànol.

 

cessio-fons-bo-morera_baixa

 

Durant l’acte de signatura del contracte de cessió, el president, Joan Manso, ha agraït el gest de les titulars del fons, les filles del senyor Bo, Carme i Immaculada. Ha explicat que això permetrà preservar aquesta documentació amb l’objectiu que els historiadors o els ciutadans interessats puguin consultar-la quan vulguin a l’Arxiu comarcal del Ripollès. Aquesta aportació, segons Manso, “permet complementar amb una visió personal l’estudi de la història de la comarca; per això els fons personals són tan importants, perquè ajuden els historiadors a complementar el relat.” A més d’estar disponible per ser estudiat, dels documents també se’n podrà fer difusió.

De la seva banda, Carme Bo ha subratllat que el seu pare hagués estat molt content de veure que es fa aquesta donació. “Quan ho vam trobar vam veure que això tenia un valor”, ha assegurat. També ha recordat que “era una persona que ho guardava tot i que era molt activa”. Igual de contenta de fer la cessió s’ha mostrat Immaculada Bo, que ha indicat que va ser idea del seu marit.

El director de l’Arxiu comarcal del Ripollès, Josep Ribas, ha agraït molt la cessió perquè “mirar la documentació personal de les persones vinculades a una entitat enriqueix molt els estudis que se’n poden realitzar”. De fet, segons ha apuntat, “la importància d’un fons d’una persona és que enriqueix tots els altres fons”.

 

MIG METRE LINEAL DE DOCUMENTS

El fons Baltasar Bo i Noguera, que passa a estar dipositat a l’Arxiu comarcal del Ripollès, està conformat per mig metre lineal de documentació sobre diverses activitats i institucions en què va participar i o que va gestionar entre els anys 1926 i 2008. Es tracta de desenes de documents entre arxius administratius, cartells i també bibliografia referent a la Unión Industrial Téxtil, SA (1947-1978), l’ajuntament de Campdevànol (1963-1974), el servei militar (1943-1967), una parcel·la del barri del Roser (1977-2001), l’activitat escolar (1934-1937), sobre l’Hospital de Campdevànol (1926-1999), l’Associació de pensionistes i jubilats de Campdevànol (1981-2006), aplecs a Sant Pere d’Aüira (1958-2008), i festes de Sant Joan i Sant Eloi (1942-1983).

L’arxiu comarcal ha elaborat un informe justificatiu favorable a l’ingrés d’aquest fons argumentant el valor històric, informatiu i cultural per a la investigació i considera que forma part del patrimoni documental català.

Compartiu-ho amb: