Arriba l’Univers Jove, l’única fira del país que combina ensenyament, ocupació i demostracions en directe

13 de febrer de 2018

Posar a l’abast dels joves de la comarca tots els recursos necessaris perquè forgin una bona base per a la seva carrera professional i personal i contribuir al seu arrelament al territori són objectius pels quals treballen el Consell Comarcal del Ripollès i, especialment, la seva àrea de Joventut, conjuntament amb l’ajuntament de Ripoll i l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Un dels fruits principals d’aquesta estratègia compartida era el Saló de l’ensenyament del Ripollès. Després de tres anys seguits de creixement en nombre d’estands i en poder d’atracció sobre les comarques veïnes, l’organització ha decidit fer un pas endavant per donar més cos a un esdeveniment que s’ha convertit en la tercera fira d’ensenyament més gran del país just darrera de Barcelona i Valls. Això i el fet que és l’única fira que combina oferta formativa, oferta laboral, demostracions en directe, orientació i atenció personalitzades en un sol espai fa que situem els joves davant de tot un univers de possibilitats per descobrir la seva vocació: l’Univers Jove. Serà dimarts 20 de febrer, des de les deu del matí fins a les dues de la tarda, al pavelló poliesportiu de Ripoll.

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joan Manso; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; i la presidenta de Leader Ripollès Ges Bisaura i alcaldessa de Sant Quirze de Besora, Rosa Vestit, han presentat aquest matí l’Univers Jove. Joan Manso ha subratllat orgullós que la fira ripollesa “s’ha consolidat com un referent a tot Catalunya”. En la mateixa línia s’ha manifestat Munell sobre “un projecte propi del Ripollès” que “va néixer modest” però que amb tossuderia “ha assolit l’excel·lència”. Vestit ha incidit en el fet que “és un espai no només de coneixement sinó també d’interacció” i que “ens hem de creure que som un territori atractiu on s’hi viu bé i s’hi pot treballar bé”.

L’Univers Jove arriba fregant la xifra de 50 estands, una quinzena més que l’any passat, entre els quals hi ha totes les universitats principals del país. Destaca, especialment la presència inèdita de la Universitat Autònoma de Barcelona, juntament amb d’altres centres importants que ja eren assidus al Saló de l’ensenyament del Ripollès com les universitats de Barcelona, Girona, Lleida o la Pompeu Fabra. També serà a l’Univers Jove tota l’oferta formativa dels centres educatius del Ripollès, a més de comarques com Osona, la Garrotxa, el Vallès Oriental i el Pla de l’Estany. I a això s’hi suma la presència de la Plataforma empresarial del Ripollès (Ajuntament de Ripoll i Agència de desenvolupament del Ripollès), amb la voluntat de divulgar els perfils professionals més buscats a la comarca i proporcionar orientació en la recerca de feina o la confecció d’itineraris formatius. I per aquells que tinguin dificultats per decidir quins estudis volen emprendre també hi haurà un servei d’orientació personalitzada proporcionat per l’equip d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) del Servei Educatiu del Ripollès i la impulsora de Garantia Juvenil.

Està previst que diversos estands duguin a terme demostracions públiques de diversos àmbits. Si els darrers anys ja hi hem vist actuacions musicals, demostracions de robòtica i tastets gastronòmics, enguany també es preveuen demostracions esportives i fins i tot de perruqueria i maquillatge, amb disciplines com el body painting. I paral·lelament, a l’escenari s’hi duran a terme contínuament píndoles formatives relacionades amb estudis tecnològics, administratius, científics, la vida universitària o l’aprenentatge d’idiomes.

Amb tot plegat, l’Univers Jove espera la visita de més de 600 estudiants del Ripollès, Osona, la Garrotxa i de la Cerdanya. De fet, en el cas d’aquesta darrera comarca, es preveu que tots els estudiants d’Educació secundària obligatòria dels dos instituts es desplacin a la fira ripollesa.

CO-CREACIÓ

Tant els organitzadors com els diversos col·laboradors de l’Univers Joves també treballen en xarxa per desenvolupar polítiques i estratègies per fixar els joves al territori i dotar la comarca de talent i oportunitats professionals. Per aquest motiu les darreres setmanes s’ha elaborat un diagnòstic de la situació actual analitzant els motius d’aquesta fuga de talent i els punts forts del Ripollès. És per això que l’Univers Jove també inclou una zona de treball anomenada Espai co-creació, un dels punts forts d’aquest esdeveniment, segons subratlla el president Joan Manso. Allà, a tres quarts d’onze del matí, es durà a terme el Big bang, la presentació dels resultats d’aquest estudi que ha de servir de detonant per al disseny de noves polítiques joves de formació i ocupació. I aquest tasca continuarà en una dinàmica de co-creació en què hi participarà una trentena de representants de diversos sectors socials i econòmics.

 

ESPAI D’UNIVERSITATS

Universitat Autònoma de Barcelona

Universitat de Barcelona

Universitat Politècnica de Catalunya

Universitat de Girona

Universitat Pompeu Fabra

Universitat Ramon Llull – Facultat de Turisme i Direcció hotelera

Universitat Abat Oliba CEU

Universitat de Lleida

UVic- UCC (Universitat de Vic- Universitat de Manresa)

Escola Vatel Andorra

UOC Salt

ESERP

UNED Girona

Les Roches Global Hospitality Education

ESDAP

EUSES

EPITECH

La Salle Universitats

EAE Business School

The Ostelea, School of Turism & Hospitality

 

ESPAI DE MÉS FORMACIONS

Fundació Eduard Soler

INS Abat Oliba

Escola Comarcal de Música del Ripollès

Escola Oficial d’Idiomes de Ripoll

Centre Formació Adults del Ripollès

Centre de Formació Ocupacional – Casa Oficis

Punt Òmnia Ripoll

Federació d’Autoescoles de Catalunya

Institut de Vic

Institut Cirviànum, Torelló

EFA Quintanes, les Masies de Voltregà

INS Antoni Pous i Argila, Manlleu

La Salle Manlleu

INS Bosc de la Coma, Olot

Escola Pia d’Olot

INS la Garrotxa, Olot

INS Montsacopa, Olot

Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot

INS Josep Brugulat de Banyoles

Institut d’Estudis Aplicats, Vic

Estudi d’imatge de Granollers

CEES, Vic

INS Pere Borrell, Puigcerdà

 

ESPAI D’ORIENTACIÓ

EAP Ripollès i Serveis Educatius del Ripollès

Garantia Juvenil – Generalitat de Catalunya

 

ESPAI D’OCUPACIÓ

Plataforma empresarial del Ripollès (Ajuntament de Ripoll i Agència de desenvolupament del Ripollès)

 

ESPAI CO-CREACIÓ

10.45 h: Big bang: resultats del diagnòstic de la realitat de l’ocupació i la formació dels joves al Ripollès

11:00 h: Co-creació: dinàmica de treball estratègica per l’arrelament dels joves al territori (amb inscripció prèvia)

 

PÍNDOLES FORMATIVES

10.45 h: Tastet científic (INS Abat Oliba)

11.20 h: Tastet de tecnologia i recerca (INS Abat Oliba)

12.00 h: Tastet administratiu (INS Abat Oliba)

12.35 h: El món universitari (Universitat de Girona)

13.25 h: Tastet Smart factory (Fundació Eduard Soler)

13.00 h: Escola Oficial d’Idiomes de Ripoll

Compartiu-ho amb: