El Ripollès i el Conflent impulsen ara els agermanaments entre els municipis de les dues comarques

15 de febrer de 2018

El Comitè d’enllaç de l’agermanament entre el Ripollès i el Conflent treballa amb el projecte d’agermanar, paral·lelament al vincle ja segellat entre les dues comarques, cinc municipis de cadascun dels territoris. Posant les bases per a aquests gestos simbòlics, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de comunes del Conflent-Canigó pretén posar de manifest els trets comuns que comparteixen aquests municipis, fomentar l’intercanvi d’experiències en aquestes matèries comunes i estrènyer lligams socioeconòmics. Això es desprèn de la darrera reunió celebrada a Eus, a la comarca nord-catalana, encapçalada per Bernard Loupien, president de la comissió d’afers transfronterers de la Comunitat de comunes del Conflent-Canigó; i Josep Coma, vicepresident de relacions transfrontereres del Consell Comarcal del Ripollès; i amb presència també d’altres electes com Arlette Bigorre, presidenta de la comissió Finances de la Comunitat de municipis Conflent-Canigó i alcaldessa de Fontpedrosa, i de Cantareil Nicole, regidora de l’ajuntament de Vilafranca de Conflent.

Felip Dorandeu, regidor de l’ajuntament d’Eus, ha estat l’encarregat de saludar els integrants del comitè. En la intervenció ha informat de l’aprovació per unanimitat, a l’octubre, al ple de l’ajuntament, d’una moció en suport al procés polític català. La moció també es va transmetre a la Comunitat de comunes del Conflent-Canigó, que també la va aprovar. El vicepresident ripollès els ha agraït aquest gest.

Ja a la darrera diada de l’agermanament, que es va celebrar a Saorra (Conflent), els alcaldes d’alguns d’aquests municipis ja van establir un primer contacte. Es tracta d’Ogassa i Taurinyà, Vilallonga de Ter i Saorra, i Molló i Pi de Conflent. En el primer cas, el vincle és la tradició minera, en el segon és l’agricultura i en el tercer, la transhumància. Properament aquests sis municipis iniciaran els tràmits administratius per formalitzar l’agermanament. A més, s’està treballant perquè dos altres municipis de la comarca es puguin agermanar durant aquest any.

 

EL CAMÍ DELS ORÍGENS

Una altra qüestió en què treballa el Comitè d’enllaç és la unió de les dues comarques amb un itinerari de senderisme anomenat Camí dels orígens. El recorregut uniria Rià, població on va néixer Guifré el Pilós, i Ripoll, on en descansen les despulles, passant per la portella de Mentet. El Consell Comarcal del Ripollès ha aconseguit una subvenció de l’Eurodistricte de l’Espai català transfronterer de la Casa de la Generalitat de Perpinyà per poder redactar el projecte, que haurà de definir detalladament el recorregut, els tracks i tota la senyalística. Alhora, la Comunitat de comunes del Conflent ha proposat treballar en la sol·licitud futura d’una subvenció del programa transfronterer POCTEFA per ampliar el projecte i incloure-hi la rehabilitació de diferents refugis de muntanya.

 

JORNADES TÈCNIQUES TRANSFRONTERERES A PLANOLES

L’agermanament del Ripollès i el Conflent també preveu la celebració, un cop a l’any, d’una jornada tècnica. La propera se celebrarà el 14 d’abril a Planoles i en seran protagonistes el teixit associatiu i les entitats de les dues comarques. La intenció és convidar-hi entitats homòlogues de cada costat de la serralada perquè puguin entrar en contacte, intercanviar experiències i promoure dinàmiques conjuntes. Per exemple, hi ha la voluntat de fer un aplec excursionista en un coll limítrof i també de posar en comú les accions que fan diverses entitats i institucions en matèria de prevenció del radicalisme religiós.

 

DESPLEGABLE CONJUNT

La promoció turística conjunta també és un dels projectes entre mans. Els continguts del futur material promocional ja estan pràcticament tancats i s’agruparan temàticament, englobant elements d’interès de les dues comarques: el romànic, els trens de muntanya, els espais naturals protegits, els esports, les festes… El projecte el finançaran a parts iguals les dues comarques.

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent es va segellar el 2013 arran dels vincles històrics i identitaris. Constitueix un fet inèdit, ja que és la primera i única vegada que dues comarques estableixen un agermanament d’aquestes característiques. Des d’ençà, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de comunes del Conflent-Canigó desenvolupen diverses activitats de forma conjunta mitjançant aquest comitè d’enllaç com són la diada de l’agermanament o les jornades tècniques transfrontereres.

 

Compartiu-ho amb: