Èxit rotund de l’Univers Jove, que assoleix els 800 visitants

20 de febrer de 2018

Rècord de visitants, rècord d’estands i nou format. Aquest és el balanç de l’Univers Jove, l’evolució de l’antic Saló de l’ensenyament del Ripollès. L’única fira del país que combina oferta formativa, oferta laboral, demostracions en directe, treball tècnic, orientació i atenció personalitzades ha sumat 200 visitants més fins arribar a la xifra de 800. I pel que fa als estands, n’ha sumat quinze més fins arribar a la cinquantena d’expositors.

L’Univers Jove ha obert les portes a les deu del matí amb la inauguració per part del president del Consell Comarcal del Ripollès, Joan Manso; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; la directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Vilalta; el director dels serveis territorials d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a Girona, Josep Polanco; i la presidenta de l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura, Rosa Vestit.

En la seva intervenció, Manso ha subratllat que amb quatre edicions d’aquest esdeveniment s’ha aconseguit que sigui considerada la tercera fira del sector més important de Catalunya. “Això ens honora i ens fa molt feliços la potència i la transcendència que ha assolit” i ha convidat els joves a que el visquin com una experiència. Munell s’ha felicitat per la dimensió que ha assolit un saló que ha definit com “un univers d’oportunitats i de capacitats que poden oferir els territoris de muntanya, perquè la gent es formi i sigui capaç de generar ocupacions i oportunitats”. Vilalta ha incidit en el fet que l’Univers Jove “representa la transversalitat de tots aquells que formen part del procés formatiu i laboral dels joves” i ha insistit que “més formació vol dir més oportunitats de futur per als joves i la ciutadania”. Polanco ha valorat positivament la renovació de la fira, ha afirmat que “s’ha convertit en un referent per totes les comarques veïnes i en un referent positiu per als joves” i ha destacat que contribueix a fer que “el Ripollès es desenvolupi d’una forma sostenible en el temps”. Finalment, Vestit ha manifestat que “ens hem de creure que som un territori on es pot treballar molt bé i s’hi pot viure molt bé, cosa de què ens hem de sentir molt orgullosos i que hem d’explotar”.

 

                   univers-jove-body-painting univers-jove-inauguracio

L’Univers Jove s’ha estructurat en cinc espais: Universitats, Més formacions, Orientació,  Ocupació i Co-creació. La majoria dels centres educatius han aprofitat l’esdeveniment per presentar la nova oferta formativa del curs 2018-2019. Entre ells ha destacat especialment la presència inèdita de la Universitat Autònoma de Barcelona, juntament amb la resta de les universitats més importants del país i d’altres centres importants que ja eren assidus al Saló de l’ensenyament del Ripollès com les universitats de Barcelona, Girona, Lleida o la Universitat Ramon Llull. L’Univers Jove també ha congregat oferta de formació professional de sis comarques. Hi han estat presents tots els centres educatius del Ripollès, a més de una representació molt àmplia de les comarques d’Osona i la Garrotxa alguns centres de la Cerdanya, el Vallès Oriental i el Pla de l’Estany. I a això s’hi ha sumat la presència de la Plataforma empresarial del Ripollès (Ajuntament de Ripoll i Agència de desenvolupament del Ripollès), amb la voluntat de divulgar els perfils professionals més buscats a la comarca i proporcionar orientació en la recerca de feina o la confecció d’itineraris formatius. I per aquells que tenien dificultats per decidir quins estudis volen emprendre també s’hi ha habilitat un servei d’orientació personalitzada proporcionat per l’equip d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) del Servei Educatiu del Ripollès i la impulsora de Garantia Juvenil.

Diversos estands han dut a terme demostracions en directe de diferents disciplines. Exhibicions de body painting, maquillatge, massatges, tractaments de bellesa, una masterclass de spinning, entre altres, s’han sumat a manifestacions que ja s’hi havien vist els darrers anys com actuacions musicals, robòtica o tastets gastronòmics. Paral·lelament, a l’escenari s’hi han dut a terme contínuament píndoles formatives relacionades amb estudis tecnològics, administratius, científics, la vida universitària o l’aprenentatge d’idiomes.

NOMÉS EL 15 % DELS JOVES VOLDRIA TORNAR AL RIPOLLÈS

Un dels punts forts i innovadors de l’Univers Jove ha estat la voluntat de teixir noves polítiques transversals en matèria d’ocupació juvenil per fixar els joves al territori i dotar la comarca de talent i oportunitats professionals. Tot això s’ha fet dins l’espai Co-creació, amb l’objectiu que les àrees de Joventut del Consell Comarcal del Ripollès i de l’ajuntament de Ripoll retornin una proposta de pla estratègic de territori per treballar en xarxa.

L’activitat hi ha començat amb el que s’ha anomenat Big bang, la presentació dels resultats d’aquest estudi que ha servit de detonant per al disseny de noves polítiques joves de formació i ocupació. El diagnòstic parteix del buidatge de més de 200 enquestes fetes a representants dels sectors polític, tècnic, empresarial, juvenil i educatiu del Ripollès. Entre les dades extretes destaca que majoritàriament es valora la qualitat de vida de la comarca, la proximitat a pols dinàmics com Vic o Barcelona, i les relacions socials properes, entre altres factors. En canvi es detecten, per exemple, greuges en la remuneració, la unitat d’acció entre diferents agents i una oferta limitada de feines qualificades. Tot plegat posa de manifest un problema d’autoestima del Ripollès. També es rellevant veure que les empreses tenen problemes per trobar els perfils de treballadors qualificats adequats, especialment entre els joves, i que en la majoria de casos no es prioritza la recerca dins del Ripollès.

Des del punt de vista dels joves, crida l’atenció que el 77 % considera que ha trobat a faltar assessorament a l’hora d’escollir estudis o buscar feina i que dos terços troben que als instituts no els han explicat les formacions que s’ofereixen al Ripollès. També és alarmant que tan sols el 15 % dels joves afirma que voldria tornar a viure a la comarca després de marxar-ne per estudiar; al 25 % li és indiferent, el 35 % no s’ho ha plantejat i el 30 % té clar que no. Els resultats també mostren que aquesta part de la població té una percepció molt esbiaixada de les oportunitats laborals reals del Ripollès.

A continuació les dades s’han treballat en una dinàmica de co-creació en què hi han participat una trentena de representants dels àmbits polític, tècnic, empresarial, juvenil i educatiu del Ripollès. Els propers dies, els serveis de Joventut faran el buidatge de conclusions d’aquesta sessió i elaboraran una proposta de pla d’acció en els camps de l’ocupació, la formació, l’habitatge, el lleure i l’oci. Algunes primeres idees que han sorgit són impulsar tastets professionalitzadors, crear un mapa de l’oferta formativa del Ripollès per visibilitzar-la i vendre-la, millorar la unitat d’acció dels diversos actors, ampliar les ajudes a l’habitatge, promoure millor l’associacionisme i perfeccionar el sistema de transport públic.

L’Univers Jove és una iniciativa del Consell Comarcal del Ripollès i, especialment, la seva àrea de Joventut, conjuntament amb l’ajuntament de Ripoll i l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura dins del projecte Odisseu, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. També hi col·laboren el Servei Educatiu del Ripollès, l’Associació Arca i l’Agència de Desenvolupament del Ripollès. L’objectiu de l’esdeveniment és posar a l’abast dels joves de la comarca tots els recursos necessaris perquè forgin una bona base per a la seva carrera professional i personal i contribuir al seu arrelament al territori. 

Compartiu-ho amb: