El consell comarcal augmenta l’aportació econòmica al Pla comarcal de fibra òptica

21 de març de 2018

Amb l’objectiu d’avançar cap a una connectivitat a internet de qualitat i amb alta velocitat, el Consell Comarcal del Ripollès ha decidit, per segon any consecutiu, destinar part del romanent de tresoreria al Pla comarcal de desplegament de la fibra òptica. A més, enguany, l’aportació serà de 78.200 euros, cosa que supera la xifra de l’any passat, que era de 70.000 euros. Així es va aprovar ahir al ple ordinari de la corporació.

El president, Joan Manso, ha explicat que l’objectiu és “aconseguir un desplegament efectiu de la fibra òptica a tota la comarca”. A més, ha subratllat que aquesta és una aposta “en clau comarcal” i que l’estratègia passa per programar les extensions de la xarxa actual de forma que una sola acció beneficiï diversos municipis. Així, i posant d’exemple la primera fase d’aquest pla comarcal, Manso ha explicat que “la connexió entre Ripoll i Sant Joan no dóna fibra òptica a un municipi sinó a set”. De la seva banda, el vicepresident Josep Coma, ha indicat que d’aquesta forma es compleix “el compromís que cada any, si hi havia romanent de tresoreria, es destinaria una dotació al desplegament de la fibra òptica”. A partir d’aquest moment, en coordinació amb els municipis i la Generalitat de Catalunya, es decidirà en quin tram s’inverteix aquesta aportació.

Tots els grups comarcals han votat a favor de la proposta, a excepció del d’Esquerra Republicana de Catalunya, que s’ha abstingut. El conseller Roger Bosch ha al·legat que prioritzaria la inversió en torres de telecomunicacions com la de Camprodon. En aquest sentit, el seu company de grup Sergi Albrich ha apuntat que la torre requereix una inversió de 150.000 euros i ha emplaçat el consell comarcal a col·laborar en el cost. Un cost que Manso ha considerat massa elevat tenint en compte l’aportació que el consell estaria podria arribar a fer. El president també ha indicat que el consell no es pot permetre invertir en un sol municipi en detriment de la resta, recordant que les aportacions en el desplegament de la fibra òptica n’afavoreixen uns quants per igual i d’una tacada. A més, ha recordat que “les torres de telecomunicacions els últims vint anys les ha pagat la Generalitat” i que cal seguir pressionant el govern “perquè aporti connectivitat a les zones fosques”. És en aquesta línia que al ple també s’ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, una moció per denunciar la manca de cobertura de telefonia a diversos municipis del Ripollès, el Berguedà i Osona a partir del repetidor de Puigdon.

 

Fotografia de Joan Manso, Eudald Picas i Imma Constans  Fotografia de Josep Coma  Sergi Albrich i Roger Bosch

A banda d’aquestes qüestions, el vicepresident Josep Coma ha explicat que amb el romanent de tresoreria del Consell Comarcal del Ripollès es farà front a d’altres compromisos adquirits com la compra de nous servidors informàtics per allotjar “dades sensibles” més enllà de les del consell comarcal com són les del Consorci servei de recaptació Cerdanya Ripollès. També es destinaran fons per implementar el sistema d’expedients electrònics a la institució, a fer front a la segona fase de les obres de millora de la seu de la institució i a incrementar la dotació per a subvencions a entitats.

 

Compartiu-ho amb: