Sis escoles més s’incorporen aquest any al projecte “Territori educador. Ens mengem les valls”

27 de març de 2018

Els infants i joves poden ser “els abanderats de la promoció i difusió del consum del producte local a casa nostra, cosa que aporta valor afegit a l’economia local”. Així ho ha afirmat el president del Consell Comarcal del Ripollès durant la signatura del conveni de col·laboració per regular la participació en l’execució, desenvolupament i cofinançament del projecte Territori Educador. Ens Mengem Les Valls, conjuntament amb la presidenta de l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura i alcaldessa de Sant Quirze de Besora, Rosa Vestit; l’alcalde de Sant Vicenç de Torelló, Èric Sibina; i la regidora de Joventut i Ensenyament de Sant Quirze de Besora, Marta Parcerisas.

En la seva intervenció, Vestit s’ha mostrat contenta del fet que el projecte ara incorpori sis escoles més del Ripollès i que, aquesta adhesió sigui a través del Consell Comarcal del Ripollès, “perquè això li dóna un pes i que des de la comarca veïna podem fer coses conjuntes”. També ha destacat que el projecte “ajuda i ensenya a estimar la nostra terra”. De la seva banda, l’alcalde santvicentenc ha afirmat que cal “felicitar-nos entre tots perquè el projecte pugui seguir endavant” i que “l’experiència, per Sant Vicenç de Torelló és totalment positiva”, referint-se a la descoberta per part dels escolars de les empreses del territori i al suport als joves emprenedors.

En total són onze les escoles del Ripollès, la Vall del Ges i el Bisaura que durant l’any 2018, dins el projecte Territori educador. Ens mengem les valls, posaran en valor el producte agroalimentari del territori i contribuiran a fomentar el consum de proximitat a través de la generació d’un sentiment de pertinença i identitat entorn al producte local i l’activitat tradicional.

El projecte Territori educador. Ens mengem les valls té per objectiu promocionar una cultura d’alimentació sana, de qualitat i de proximitat a la població local a través de l’escola.

Les actuacions del projecte consisteixen en donar a conèixer els productes locals més significatius del territori – la carn de vedella, els làctics i formatges, la carn de xai i de cabrit, la trumfa de la Vall de Camprodon i la patata del bufet d’Orís, la carn de poltre i els embotits-, als alumnes de primària amb el treball a l’aula mitjançant materials pedagògics especialment dissenyats per el projecte i realitzant visites a ramaders, agricultors i productors agroalimentaris locals. També es realitzen sessions informatives per a les famílies i els docents centrats en el producte de proximitat, la seva expressió gastronòmica i la seva importància nutricional.

Territori educador. Ens mengem les valls va néixer l’any 2016 amb la voluntat de transferir a les escoles del Ripollès, la vall del Ges i el Bisaura, l’experiència del projecte Ens mengem la vall promogut per l’Associació cultural i gastronòmica de cuines de la Vall de Camprodon a l’escola Doctor Robert de Camprodon, que té com a eixos principals la promoció dels productes agroalimentaris de la vall de Camprodon en l’àmbit local, l’educació per una alimentació sana i de qualitat i la vinculació del teixit social que conforma el sector productiu del territori, les famílies, l’escola i el sector de la restauració.

Enguany, l’ampliació del projecte a sis noves escoles ha estat possible gràcies a l’acord de col·laboració que ha establert l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura amb el Consell Comarcal del Ripollès i els ajuntaments de Sant Quirze de Besora i Sant Vicenç de Torelló que cofinancen un part d’aquest projecte avalat i finançat per el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el FEADER a través dels ajuts per al desenvolupament de projectes estratègics dels grups d’acció local de Catalunya, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

 

Compartiu-ho amb: