El consell comarcal enllesteix les obres finançades pel FEDER i el PFTT a Ribes de Freser i inicia les de Campdevànol

11 d'abril de 2018

logo-feder-gencat

 

 

Amb l’objectiu de reforçar, en un període de quatre anys, el Ripollès com a destinació turística potent amb els recursos naturals com a atractiu principal, comencen a fer-se realitat les primeres actuacions del pla L’experiència dels Pirineus més autèntics. Es tracta d’un projecte dotat amb 1.966.107,57 euros, aportats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) administrat pel departament de Governació, Administracions públiques i Habitatge i pel Pla de foment territorial del turisme, del departament d’Empresa i Coneixement.

De totes les actuacions previstes dins L’experiència dels Pirineus més autèntics, ja s’han enllestit totes aquelles que s’havien d’executar al municipi de Ribes de Freser. Així com ja es va acabar, aproximadament fa un any, la via ferrada del granòfir, ara s’han completat les obres de construcció de quatre miradors i cinc itineraris inclusius. A més, s’han fet les tasques pertinents per integrar a la xarxa Itinerànnia quinze rutes de senderisme del mateix municipi. Aquestes tres últimes accions, juntes, sumen un import de 29.705,80 euros.

Pel que fa a la construcció dels quatre miradors, estan ubicats a la muntanya de Sant Antoni, al fortí de Sant Antoni, a Ribes Altes i a la corba del Freixe. El primer incorpora un planell informatiu adaptat per als invidents amb textos en Braille. El perímetre d’aquest espai s’ha pavimentat amb formigó de color marró i els punts amb perill de caiguda s’han contornejat amb una barana de fusta. També s’hi ha instal·lat un banc de fusta. El mirador del fortí de Sant Antoni, o de Confrons, consta d’un plafó panoràmic i d’un banc. En el cas de Ribes Altes, l’espai habilitat es troba a la pista forestal que condueix cap al refugi del pla d’Arola. S’hi ha col·locat una taula de pícnic, un banc i un plafó panoràmic accessible. Tot aquest espai s’ha desbrossat, s’ha aplanat, s’hi ha col·locat grava i s’ha delimitat amb roques. També se n’ha eliminat el mobiliari vell i s’hi ha instal·lat senyalització nova. El mirador de la corba del Freixe, que és de nova creació, és l’únic que hi ha en tot l’Espai d’interès natural de Serra Cavallera. Disposa de dues taules de pícnic i d’un plafó panoràmic de grans dimensions adaptat al sistema Braille. S’hi ha millorat l’accessibilitat per fer-lo inclusiu i s’hi ha posat filat per evitar-hi l’accés del bestiar. El cost de crear aquests miradors i renovar els ja existents suma un total de 4.762,86 euros.

Ribes de Freser FEDER Mirador 

Ribes de Freser FEDER Mirador 

Ribes de Freser FEDER Mirador

 

 

 

 

 

 

 

En relació als itineraris inclusius, tots ells ja existien i el que s’hi ha fet és dur-hi a terme obres de millora i manteniment, adaptar-les per a discapacitats i col·locar-hi plafons interpretatius. Per exemple, al passeig Guimerà, on coincideixen alguns dels itineraris, s’hi ha col·locat panots nous i el camí que ascendeix fins a can Nadal s’ha netejat i adequat. En el cas del camí de Sant Antoni, s’ha aplicat formigó de color marró als darrers setanta metres per combatre el risc d’erosió. Al camí de l’ermita al fortí de Sant Antoni s’hi ha retirat arbres caiguts i s’hi ha estassat els matolls. Aquestes actuacions ascendeixen a un import de 9.075 euros.

Algunes d’aquestes rutes, i d’altres del mateix municipi fins arribar a la xifra de quinze, s’han integrat a la xarxa de senderisme Itinerànnia. L’operació ha implicat la col·locació d’uns 130 indicadors en format de banderola, 31 senyals de plaqueta, 31 pals per a rètols, set cartelleres de planxa amb vinil i 25 línies de vinil per a les banderoles. Amb aquesta integració a Itinerànnia, aquests camins se sumen a una xarxa de més de 2.500 quilòmetres que transcorre per les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà. És el primer espai senderista de la península Ibèrica que aplica el concepte de xarxa viària en àrees rurals que permet a l’usuari arribar a qualsevol punt del territori en qüestió amb total seguretat. L’import de l’actuació és de 15.867,94 euros.

 

EN MARXA, LES OBRES DE LA FONT DEL QUEROL

D’altra banda, i en el marc també dels fons FEDER i del Pla de foment del turisme, el Consell Comarcal del Ripollès ha iniciat les obres del Centre d’acollida de visitants Porta a la serralada de Montgrony. Aquest equipament esdevindrà el punt referent d’interpretació i difusió de tres espais naturals protegits PEIN de la zona: la serra de Montgrony, serra Cavallera i la serra dels Rasos de Tubau.

L’obra es fa a l’actual àrea de lleure de la font del Querol, amb un edifici de 65 metres quadrats que permetrà crear punts d’informació, difusió, interpretació i educació ambiental i adaptar l’accessibilitat als espais. A més, es dotarà l’espai de lavabos públics, de subministrament elèctric i també d’abastament d’aigua continu. A més, s’ampliarà el camí d’accés rodat i s’adequarà i ampliarà la zona d’aparcament fins arribar a les 55 places.

Les obres es preveu que estiguin enllestides aproximadament d’aquí a un mes. L’import d’aquesta actuació és de 216.115,61 euros.

 

Campdevànol FEDER Font del Querol

Campdevànol (6)

 

L’EXPERIÈNCIA DELS PIRINEUS MÉS AUTÈNTICS

Totes aquestes són només algunes de les actuacions previstes dins del projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics; un pla de promoció del turisme impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI. Sobretot, pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. El resultat serà la configuració d’un model inèdit de gestió turística en l’àmbit comarcal-regional de Catalunya. La idea s’ha desenvolupat a partir de l’Estudi de Revisió Estratègica Turística del Ripollès, elaborat prèviament.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

El desenvolupament d’aquest pla amb horitzó al 2020 pivotarà sobre tres eixos: el romànic, la gastronomia i la natura. Aquesta última, englobant el turisme purament de natura, el turisme actiu relacionat amb els esports de muntanya (tresc, esquí, curses, etc.) i també l’ecoturisme. De fet, es constata que el Ripollès posseeix unes característiques geogràfiques, de biodiversitat i socials ideals per al desenvolupament d’un turisme de qualitat relacionat amb la natura i la cultura i un dels trets distintius és el fet que es troba a poc més d’una hora de Barcelona.

Compartiu-ho amb: