113 participants als Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú

18 d'abril de 2018

Promoure la creació cultural entre infants i joves, donar-li difusió i homenatjar el llegat de la figura de l’activista cultural i pedagog Joan Triadú. Amb aquests propòsits, el Consell Comarcal del Ripollès ha organitzat per 27è any consecutiu el certamen literari que porta el nom del ribetà il·lustre.

Després de l’èxit del canvi de format i la bona afluència de públic de l’any passat, els premis es tornaran a lliurar en el marc de la Gala literària del Ripollès. Serà dimarts, 24 d’abril, a les sis de la tarda, a l’església de Sant Pere, a Ripoll. Aquest espai tan emblemàtic, bé cultural d’interès local, es vestirà de llarg per acollir un esdeveniment ben lluït o no hi faltarà un escenari decorat especialment per a l’ocasió on pujaran els tres premiats per modalitat (poesia i prosa) de cada categoria. A més, dos rapsodes aniran llegint les obres mereixedores dels primers premis, i la banda de jazz i swing After all anirà marcant el ritme de la vetllada. En el lliurament de premis hi participaran, a més dels membres del jurat i els consellers comarcals, la directora general de Política lingüística de la Generalitat de Catalunya, Esther Franquesa, i la filla de Joan Triadú, Teresa Triadú. L’acte acabarà amb un berenar popular per a tots els assistents.

Una novetat d’aquest any fa referència als premis. A més de donar els tradicionals lots de llibres i els diplomes, el consell comarcal ha encarregat a una empresa ripollesa uns trofeus corporis amb la forma de les lletres JT, marca amb què es treballa des de l’any passat per identificar el certamen.

La Gala literària del Ripollès és una iniciativa de les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès, que s’esforcen perquè sigui un referent anual dins l’activitat cultural de la comarca. A més, s’organitza amb el suport de l’Ajuntament de Ripoll, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, Hostesa, Kàterings Torre del Coll, la Fundació MAP, Autocars Mir i Teisa.

 

113 OBRES PRESENTADES

Una altra novetat del certamen d’enguany és que, per valoritzar el patrimoni natural de la comarca i fer encara més nostrats els premis, s’ha volgut anomenar les diferents categories amb noms de muntanyes emblemàtiques. Així, tercer i quart d’educació primària conformen la categoria Taga, cinquè i sisè donen lloc a la Balandrau, primer i segon d’ESO configuren la Bastiments i, així fins a arribar al cim més alt del Ripollès, el Puigmal, que es correspon a tercer i quart d’ESO i al batxillerat. A més, es mantenen les distincions especials per a tots aquells alumnes del centre d’educació especial Ramon Suriñach que hi han participat.

El jurat encarregat de fer el veredicte està format per representants de la comunitat educativa, del món cultural i també de la comunicació. Enguany el nombre de membres s’ha ampliat fins a vuit i s’ha distribuït en parelles per categories.

Cada any, la participació d’obres s’ha vehiculat a través de les escoles. Però, enguany, per primera vegada, s’ha permès també la presentació per lliure sempre que es tractés d’alumnes de centres d’ensenyament de la comarca. D’aquesta forma, en total, s’ha arribat a la xifra de 113 obres presentades, provinents de tretze centres educatius: l’Institut Abat Oliba, la Secció d’Institut Germans Vila Riera, l’Institut Escola Mestre Andreu, i les escoles Doctor Robert, els Pinets, Vedruna, Joan Maragall, les Moreres, Mare de déu de Núria, Pirineu, Vallfogona, Tomàs Raguer i el Centre d’Educació Especial Ramon Suriñach. Per categories, la distribució de participants és la següent: Taga 32, Balandrau 37, Bastiments 19, Puigmal 22 i Especial 3.

Les obres participants, com és habitual, podien atendre’s a una temàtica concreta proposada pel Consell Comarcal del Ripollès a les bases. Amb la voluntat de reforçar l’autoestima del territori i fomentar l’arrelament de joves i infants, aquesta vegada el tema proposat ha estat “Viure al Ripollès m’agrada”.

Els treballs guanyadors d’aquesta 27a edició dels Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú es recopilaran en un llibre commemoratiu amb una tirada simbòlica de 120 exemplars. Això ja es va fer a la passada edició del certamen, cosa que va tenir bona acollida dins la comunitat educativa.

Compartiu-ho amb: