Aprèn al Ripollès: una guia per promoure i valoritzar tota l’oferta formativa comarcal

20 de juny de 2018

apren-al-ripolles-18

Descarregueu aquí la guia ‘Aprèn al Ripollès, hi tens molt a estudiar!’

En el marc del procés de co-creació endegat dins l’Univers Jove, el febrer passat, el Consell Comarcal del Ripollès va detectar un desconeixement molt important, per part dels joves, de l’oferta formativa disponible al Ripollès. Per mitjà d’un estudi en el qual va participar la totalitat de l’alumnat dels cursos de final d’etapa educativa, es va posar de manifest que el 77 % dels joves han trobat a faltar assessorament per escollir què estudiar. En concret, les xifres indiquen també que dues terceres parts consideren que no han rebut prou informació a les aules sobre les formacions disponibles al Ripollès. Una altra dada obtinguda amb l’estudi indicava que prop del 40 % dels joves no tenen en compte si voldran tornar a viure al Ripollès a l’hora d’escollir estudis i a més del 20 % li és indiferent.

Davant de tota aquesta diagnosi, com a institució transversal dins el Ripollès, el consell comarcal ha apostat per crear sinergies de treball en xarxa entre els diferents agents de la comarca per capgirar la situació. D’aquí ha sorgit la iniciativa de crear la guia Aprèn al Ripollès, hi tens molt a estudiar!. Tal com ha explicat el vicepresident Josep Coma durant la seva presentació, aquest projecte és el resultat de “recollir el guant” de les inquietuds dels joves. Alhora, ha assegurat que “el fet d’unificar tota la oferta formativa de tots els actors pot ajudar a tenir un mapa mental de la formació que hi ha al Ripollès”. “Sovint no cal desplaçar se per obtenir-la”, ha subratllat.

De la seva banda, la consellera comarcal de Joventut, Mònica Bonsoms, ha explicat com la guia Aprèn al Ripollès, malgrat ser una iniciativa del Servei comarcal de Joventut, s’ha elaborat en col·laboració amb tots els organismes que ofereixen formació i orientació juvenil. Tot plegat, seguint amb la voluntat de “donar el màxim d’eines possibles als joves perquè puguin desenvolupar-se personalment i professionalment”. Per això, tal com ha detallat, no només recull l’oferta formativa sinó que també inclou els recursos d’orientació professional existents al Ripollès. En aquest sentit, Bonsoms ha definit la guia com una eina més per als professionals de l’ensenyament i la orientació.

A la presentació del desplegable també hi ha participat la consellera comarcal d’Ensenyament, Dolors Cambras. Ha explicat que darrere d’aquesta guia també hi ha la voluntat de “donar valor” a l’oferta formativa de la comarca i “apostar pels centres educatius del Ripollès, els quals ha definit com “un actiu”. És per això que el document recull amb claredat els estudis post-obligatoris que ofereix cada centre educatiu i les vies de contacte.

La guia Aprèn al Ripollès, hi tens molt a estudiar! estarà disponible a l’Oficina Jove del Ripollès, als ajuntaments, als punts joves dels centres de secundària i es facilitarà al professorat d’aquests centres. A més, es pot consultar de forma electrònica a la pàgina web del consell comarcal, ripolles.cat. La intenció del servei comarcal de joventut és anar reeditant la guia amb informació actualitzada coincidint amb cada període de preinscripció.

Compartiu-ho amb: