Sant Joan, Vic, Manresa i l’Estany celebraran el mil·lenari del nomenament del bisbe Oliba amb un projecte artístic

4 de juliol de 2018

L’associació Rutes del romànic, de la qual forma part del Consell Comarcal del Ripollès, commemora el mil·lenari del nomenament d’Oliba com a bisbe de Vic. En el marc d’aquest aniversari s’han programat diversos actes que tenen com a finalitat donar a conèixer la vida i obra d’aquest personatge històric a través d’un sender que porta el seu nom, el Camí Oliba, que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior.

En aquest context, el monestir de sant Joan de les Abadesses i el Palau de l’Abadia, la catedral de Vic (Osona), la Seu de Manresa (Bages) i el monestir de Santa Maria de l’Estany (Moianès) acolliran un projecte artístic en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del bisbe, un diàleg entre música medieval i art contemporani inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba. Porta per títol Oliba Episcopus: camins.

Durant l’acció artística el públic circularà a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d’Oliba conviuran amb elements visuals projectats en vídeo-màping, dansa contemporània i escultures de llum. Les peces musicals que s’interpretaran són obres catalanes dels segles XI i XII , compostes o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.

 

PRIMERA CITA, A MANRESA

El primer dels actes tindrà lloc dissabte vinent, 7 de juliol, a la basílica de la Seu de Manresa. Els assistents podran gaudir prèviament d’un tastet de productes locals del territori. A les deu de la nit el públic podrà accedir gratuïtament a la basílica i descobrir-la en la nocturnitat a través de diferents artistes, en espais sovint tancats al públic general.

La creació i direcció de l’esdeveniment és d’Antoni Madueño i estarà produïda per Temps de Joglars. Els artistes participants seran Pep Aymerich, Jordi Esteban, Lucía Samitier, Arturo Palomares, Roger Subirana, Sílvia Isach-Sinoca i el mateix Antoni Madueño.

La resta de cites del projecte Oliba Episcopus: camins seran a l’Estany el 18 d’agost, a Sant Joan de les Abadesses el 29 de setembre i a Vic el 27 d’octubre.

Al llarg dels caps de setmana en què es duran a terme les diferents representacions artístiques també s’han programat diverses activitats que es detallaran a la web del Camí Oliba. Això inclou visites guiades i conferències A més, a final d’octubre s’inaugurarà l’exposició Oliba Episcopus al Museu Episcopal de Vic.

 

EL CAMÍ OLIBA

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella com Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Manresa i Vic. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Ripollès, el Bages, el Moianès i Osona en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

El projecte està organitzat per l’associació Rutes del romànic, un col·lectiu integrat pels consells comarcals del Ripollès, el Bages, el Moianès i Osona i els ajuntaments de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Manresa i Vic. Compta amb la col·laboració de les diputacions de Barcelona i Girona, així com del Bisbat de Vic.

 

 

Més informació:

Associació Rutes del romànic

646 29 57 01

camioliba.cat

Compartiu-ho amb: