Sant Joan, Vic, Manresa i l’Estany celebraran el mil·lenari del nomenament del bisbe Oliba amb un projecte artístic

Publicat el

Mil·lenari bisbe Oliba

L’associació Rutes del romànic, de la qual forma part del Consell Comarcal del Ripollès, commemora el mil·lenari del nomenament d’Oliba com a bisbe de Vic. En el marc d’aquest aniversari s’han programat diversos actes que tenen com a finalitat donar a conèixer la vida i obra d’aquest personatge històric a través d’un sender que porta el seu nom, el Camí Oliba, que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior.

En aquest context, el monestir de sant Joan de les Abadesses i el Palau de l’Abadia, la catedral de Vic (Osona), la Seu de Manresa (Bages) i el monestir de Santa Maria de l’Estany (Moianès) acolliran un projecte artístic en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del bisbe, un diàleg entre música medieval i art contemporani inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba. Porta per títol Oliba Episcopus: camins.

Durant l’acció artística el públic circularà a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d’Oliba conviuran amb elements visuals projectats en vídeo-màping, dansa contemporània i escultures de llum. Les peces musicals que s’interpretaran són obres catalanes dels segles XI i XII , compostes o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.

 

PRIMERA CITA, A MANRESA

El primer dels actes tindrà lloc dissabte vinent, 7 de juliol, a la basílica de la Seu de Manresa. Els assistents podran gaudir prèviament d’un tastet de productes locals del territori. A les deu de la nit el públic podrà accedir gratuïtament a la basílica i descobrir-la en la nocturnitat a través de diferents artistes, en espais sovint tancats al públic general.

La creació i direcció de l’esdeveniment és d’Antoni Madueño i estarà produïda per Temps de Joglars. Els artistes participants seran Pep Aymerich, Jordi Esteban, Lucía Samitier, Arturo Palomares, Roger Subirana, Sílvia Isach-Sinoca i el mateix Antoni Madueño.

La resta de cites del projecte Oliba Episcopus: camins seran a l’Estany el 18 d’agost, a Sant Joan de les Abadesses el 29 de setembre i a Vic el 27 d’octubre.

Al llarg dels caps de setmana en què es duran a terme les diferents representacions artístiques també s’han programat diverses activitats que es detallaran a la web del Camí Oliba. Això inclou visites guiades i conferències A més, a final d’octubre s’inaugurarà l’exposició Oliba Episcopus al Museu Episcopal de Vic.

 

EL CAMÍ OLIBA

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella com Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Manresa i Vic. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Ripollès, el Bages, el Moianès i Osona en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

El projecte està organitzat per l’associació Rutes del romànic, un col·lectiu integrat pels consells comarcals del Ripollès, el Bages, el Moianès i Osona i els ajuntaments de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Manresa i Vic. Compta amb la col·laboració de les diputacions de Barcelona i Girona, així com del Bisbat de Vic.

 

 

Més informació:

Associació Rutes del romànic

646 29 57 01

camioliba.cat