El mapa turístic del Conflent i el Ripollès, a punt de veure la llum

6 de juliol de 2018

🗺️ Descarregueu el mapa aquí

El Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes del Conflent Canigó segueixen estrenyent els lligams en el marc de l’agermanament. Amb l’objectiu d’avançar en l’intercanvi d’experiències i l’organització d’accions conjuntes de dinamització del territori, l’ajuntament de Campdevànol ha acollit una nova reunió de del comitè d’enllaç. Hi ha participat el vicepresident i conseller de Relacions institucionals i transfrontereres, Josep Coma; la regidora de Turisme de l’ajuntament campdevanolenc, Blanca Sánchez i el president de la comissió d’Afers transfronterers de la Comunitat de Comunes del Conflent, Bernard Loupien; acompanyats de tècnics de les tres corporacions, a més de l’Agència de desenvolupament del Ripollès.

En aquesta trobada s’han posat en comú les valoracions dels representants de les dues comarques del nou material de promoció turística conjunta dels dos territoris. Es tracta d’un fullet desplegable bilingüe català-francès que, en una cara, incorpora un mapa amb dos territoris units, on s’indiquen els punts d’interès turístic principals. Aquest elements estan explicats de forma detallada a l’altra cara del fullet i s’hi agrupen els de les dues comarques per temàtiques. Per exemple, festes i tradicions, senderisme, gastronomia, museus o patrimoni històric. També s’hi indiquen tots els punts d’informació turística i informació de contacte. Aquest mapa s’ha dissenyat prenent com a referent material ja existent al Ripollès. Els costos del disseny, la impressió i la distribució d’aquests desplegables es repartiran a parts iguals i es finançaran parcialment amb una subvenció de l’Eurodistricte de l’Espai català transfronterer.

Comitè d'enllaç agermanament Campdevànol juliol 2018

EL CAMÍ DELS ORÍGENS

També dins l’àmbit de la promoció turística, en aquest comitè d’enllaç també s’ha supervisat el procés de redacció del projecte del Camí dels orígens. Es tracta d’un sender que vincularà el Ripollès i el Conflent amb el pretext del naixement de Catalunya. El camí partirà de Rià, població on va néixer Guifré el Pilós, i acabarà a Ripoll, panteó del fundador de la nació.

Actualment l’itinerari del camí ja està definit. Aquests treballs els ha desenvolupat un despatx tècnic nord-català especialitzat en aquest tipus de productes turístics. El recorregut s’ha definit a partir de visites sobre el terreny i amb aportacions de representants d’entitats excursionistes del Ripollès i del Conflent i de la xarxa de senders Itinerànnia.

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent pretén estrènyer lligams en totes les matèries tant en l’àmbit polític, així com el tècnic i el social. És per això que el comitè d’enllaç també ha iniciat els preparatius d’una iniciativa que va més enllà de les matèries tractades fins ara en aquest vincle transfronterer. La inquietud dels dos territoris pel que fa al fenomen de la radicalització dins dels moviments religiosos ha impulsat la Comunitat de Comunes del Conflent Canigó i el Consell Comarcal del Ripollès a organitzar una jornada tècnica per intercanviar coneixements, comparar polítiques i generar vincles entre les dues comarques en aquest àmbit. La voluntat és crear un punt de trobada d’actors de diferents tipus, tant tècnics, com socials com polítics, per abordar totes aquestes qüestions i enriquir els debats i les accions de les dues comarques. L’objectiu és celebrar aquesta jornada el darrer trimestre de l’any.

APROFUNDINT EN EL VINCLE

En la línia de seguir aprofundint els vincles entre els dos territoris, en aquest comitè d’enllaç també s’ha tractat, d’una banda, els agermanaments entre municipis en el marc del vincle de les dues comarques i, de l’altra, l’organització de la propera Diada de l’agermanament. Concretament sobre aquest aspecte, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes del Conflent Canigó van tancant serrells organitzatius. Enguany se celebrarà al Ripollès i es vol que aquesta efemèride guanyi en envergadura i poder d’atracció de participants.

Pel que fa als vincles intermunicipals, ja es disposa d’un primer esborrany dels convenis d’agermanament elaborat pel Consell Comarcal del Ripollès i als quals ara la Comunitat de Comunes del Conflent Canigó farà les seves aportacions.

Ja a la darrera diada de l’agermanament, que es va celebrar a Saorra (Conflent), els alcaldes d’alguns d’aquests municipis ja van establir un primer contacte. Es tracta d’Ogassa i Taurinyà, Vilallonga de Ter i Saorra, i Molló i Pi de Conflent. En el primer cas, el vincle és la tradició minera, en el segon és l’agricultura i en el tercer, la transhumància. A més, dues parelles de municipis més valoren segellar també aquest tipus d’acord.

4 ANYS D’AGERMANAMENT

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent es va segellar el 2013 arran dels vincles històrics i identitaris. Constitueix un fet inèdit, ja que és la primera i única vegada que dues comarques signen un agermanament d’aquestes característiques. Des d’ençà, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes del Conflent Canigó desenvolupen diverses activitats de forma conjunta a més de diverses trobades periòdiques que s’alternen entre les dues comarques: dues reunions anuals del comitè d’enllaç format pels càrrecs electes, una diada intercomarcal festiva pensada per a la ciutadania i també una jornada tècnica per fomentar l’intercanvi de coneixement entre els dos territoris.

🗺️ Descarregueu el mapa aquí

Compartiu-ho amb: