El consell d’alcaldes dóna suport a la petició per declarar el Ripollès com a Territori invulnerable per protegir més la infància

13 de juliol de 2018

Els alcaldes i alcaldesses del Ripollès consideren que l’atenció als infants i adolescents en situació de risc o exclusió, és una prioritat. Els Consell Comarcal del Ripollès, els ajuntaments i la Generalitat de Catalunya ja destinen recursos a pal·liar aquestes necessitats, que es vehiculen a través del Consorci de benestar social del Ripollès. De totes formes, disposar de més finançament permetria anar més enllà en aquesta tasca, sobretot en benefici d’infants i adolescents.

És per aquest motiu que el Consorci de benestar social del Ripollès ha iniciat les gestions per implementar a la comarca el projecte Proinfància. Aquesta iniciativa de l’Obra Social “la Caixa” permetria disposar de fins a 80.000 euros anuals per un temps indeterminat. Segons ha explicat al darrer consell d’alcaldes la directora del consorci, Elisabeth Ortega, amb aquests diners es podria ajudar les famílies en situació d’exclusió a costejar despeses com els llibres escolars o les activitats esportives extraescolars.

Per aconseguir implementar el projecte Proinfància, però, cal que el Ripollès obtingui, per part del departament de Treball, Afers socials i Famílies, la declaració com a Territori invulnerable. Per aconseguir aquesta declaració cal acreditar el màxim de suport institucional. És en aquest sentit que el Consell d’alcaldes i alcaldesses del Ripollès ha aprovat per unanimitat el dictamen previ requerit per demanar la declaració de Territori invulnerable. Amb aquest dictamen, el consorci podrà formalitzar la petició al departament.

 

EN BENEFICI D’ALMENYS 50 INFANTS

Segons dades del Consorci de benestar social del Ripollès, a la comarca hi viuen 228 infants en situació de risc i/o d’exclusió. Aquesta és una xifra elevada, tenint en compte els recursos existents al Ripollès, per a l’atenció d’aquest col·lectiu. Amb el projecte Proinfància, es podria contribuir a reduir aquesta xifra, atès que amb el finançament que aportaria es podria ajudar una cinquantena d’infants.

Actualment, ja existeix la Taula d’inclusió. En aquest organisme hi participen diferents agents del territori, incloent-hi els serveis socials, el tercer sector, entitats socials i agents educatius, entre altres. Aquesta taula és la que proposa les línies estratègiques de la intervenció en relació a l’exclusió social al Ripollès i implementa les actuacions a realitzar.

Compartiu-ho amb: