El Ripollès estrena el Servei d’atenció integral per a persones LGTBI

1 d'agost de 2018

Amb el “desig que contribueixi a la visibilització i el manteniment d’aquesta igualtat absoluta entre totes les persones que integren aquesta comarca”. Així és com ha defensat Joan Manso, president del Consell Comarcal del Ripollès i, al seu torn, del Consorci de benestar social del Ripollès, l’estrena del nou Servei d’atenció integral (SAI) per a persones LGTBI a la comarca. Manso ha subratllat que, encara que el Ripollès sigui una comarca petita, les persones LGTBI “s’han de poder atendre i se’ls ha de poder donar resposta”.

L’acord per l’entrada en funcionament d’aquest equipament, que de fet ja ha iniciat l’activitat recentment, s’ha segellat amb la signatura d’un conveni amb la directora general d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata. “Volem construir un país on la igualtat de drets sigui igual a tot el territori”, ha defensat la directora, tot explicant que avui en dia encara “no és el mateix ser una persona trans a l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona que ser-ho al Pont de Suert, o a Vallfogona del Ripollès que a la Ràpita, perquè les realitats són diferents”. Per això, Mata ha explicat que l’objectiu de la posada en funcionament d’aquest servei és “visibilitzar que l’administració és al costat d’aquest col·lectiu”.

La implementació del SAI LGTBI sorgeix de l’aprovació de la Llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. En el cas de la nostra comarca, s’ha ubicat a la primer planta de la seu del Consell Comarcal del Ripollès. Per exemple, s’hi atendran casos de discriminació, assetjament o vulneracions de drets, s’hi podran fer consultes per qüestions relacionades amb el registre civil d’infants de parelles del mateix sexe, s’hi facilitarà atenció psicològica o s’hi podrà acudir per tot allò relacionat amb la preparació del trànsit de sexe: informació i acompanyament per fer el tractament i les intervencions de canvi de sexe o gestions relacionades amb la modificació del sexe al DNI, entre altres. També són tasques relacionades amb el SAI la divulgació dels drets de les persones LGTBI dins i fora del col·lectiu i la col·laboració amb les entitats. Actualment hi ha uns cinquanta serveis com aquest arreu del país. Des que ha començat a funcionar el del Ripollès, ja ha prestat atenció a tres persones. Diversos estudis indiquen que el col·lectiu LGTBI representa entre el 15 i el 20 % de la població.

A l’acte de signatura del conveni i presentació del servei també hi ha participat la directora dels serveis territorials de Girona del departament de Treball, Afers socials i Famílies, Marta Casacuberta; el responsable del SAI de Girona, Joan Bosch; i tècniques del Consorci de benestar social del Ripollès.

 

signatura SAI LGTBI juliol 2018  signatura SAI LGTBI juliol 2018

Compartiu-ho amb: