El consell comarcal porta per primer cop el transport escolar a Espinavell i afegeix més parades a cinc línies

4 de setembre de 2018

Pel Consell Comarcal del Ripollès és primordial realçar els avantatges de viure lluny de les grans àrees poblades i compensar-ne els inconvenients. Per això dedica el màxim de recursos i esforços possibles a prestar el servei de transport i menjador escolar amb eficiència i eficàcia amb l’objectiu de satisfer les necessitats dels alumnes de tots els pobles.

Pel que fa al transport, ja s’ha rebut la majoria de sol·licituds per al curs escolar vinent. De moment en són 308 d’interurbà i 75 d’urbà. Amb aquestes xifres, el servei d’Ensenyament del Consell Comarcal del Ripollès preveu posar a la disposició dels usuaris setze línies de transport escolar. Tot això, sense oblidar la possibilitat que es produeixi alguna modificació abans que comencin les classes, en el cas que es rebin noves sol·licituds d’escolarització.

La novetat principal és el perllongament fins a Espinavell de la línia R2, que uneix els municipis de Molló i Camprodon. L’augment de la demanda ha permès habilitar aquesta parada. De fet serà la primera vegada a la història que el transport públic regular arriba fins aquest poble. I és que, sempre que hi hagi places lliures, altres veïns poden fer servir les expedicions de transport escolar de qualsevol línia pagant el bitllet corresponent. També és rellevant que aquest curs ja començarà amb servei de transport a la línia R15 (Campelles – Ribes). L’augment demogràfic ha permès garantir aquest servei, que l’any passat va disposar dels usuaris suficients per poder activar-se mesos després de l’inici del curs escolar. La seva continuïtat depenia de tenir la demanda suficient.

 

PARADES NOVES

Els canvis en la demanda del servei de transport escolar comarcal també han propiciat l’afegitó d’algunes parades a les línies R8 (Les Llosses Ripoll), R9 (Vallfogona – Ripoll), R10 (Gombrèn – Campdevànol), R13 (Toses – Ribes) i R16 (Pardines – Ribes). A més, pel que fa a la línia R11 (Gombrèn – Ripoll), l’augment d’usuaris ha requerit afegir un autocar més els dimecres per la tornada,  de manera que aquest servei ara ja el presten tres autocars cada dia de la setmana.

Una altra novetat d’enguany és que s’ha actualitzat el format dels carnets de transport escolar. Se n’ha informatitzat la confecció, cosa que permet agilitzar-ne la producció. També s’ha aprofitat l’avinentesa per actualitzar-ne el disseny. De la mateixa manera, s’ha creat un subapartat nou dins del web del servei comarcal d’Ensenyament amb tots els detalls de funcionament del transport escolar. Allà també s’hi pot trobar un nou mapa actualitzat amb totes les parades de totes les línies actives i les pautes d’ús del servei i les indicacions en cas de nevades per als centres d’ensenyament.

 

SOL·LICITUD D’AJUTS, FINS AL 30 DE SETEMBRE

Paral·lelament, ja s’ha obert la segona convocatòria per demanar els ajuts per costejar el servei de transport escolar en els casos en què la llei no en preveu la gratuïtat o no hi hagi el mínim d’usuaris per activar la seva línia. El Consell Comarcal del Ripollès té prevista una partida de 25.000 euros en aquest sentit.

D’una banda hi ha els ajuts per motius socioeconòmics. S’hi poden atendre les famílies dels alumnes de P3, P4 P5, Educació primària i Educació secundària obligatòria, en funció de si compleixen els criteris de les bases. Entre ells, no superar un llindar determinat d’ingressos o de patrimoni.

A més, hi ha els ajuts denominats geogràfics. Aquests es poden demanar en tres circumstàncies: en cas que la línia de transport escolar no estigui activa i es visqui a un municipi diferent al del centre d’ensenyament; en cas que l’alumne visqui a més de tres quilòmetres de la parada més propera i en un municipi diferent al del centre d’ensenyament; o bé en cas que l’alumne visqui al mateix municipi on hi ha l’escola però el seu habitatge sigui fora del nucli urbà i a més de tres quilòmetres del centre d’ensenyament.

Les sol·licituds es poden fer presencialment o telemàticament. Tota la informació per presentar-les està disponible a l’apartat d’Ensenyament d’aquest web. El termini per fer-ho culmina el 30 de setembre.

 

GAIREBÉ 30 ANYS DE TRANSPORT I MENJADOR ESCOLAR

El transport i el menjador escolars són serveis gestionats pel Consell Comarcal del Ripollès per encàrrec del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Això és així des que el govern va delegar la competència el 1989. Des de llavors, és la corporació comarcal qui adjudica el servei de menjador escolar, excepte en els casos en què aquesta funció s’ha traslladat a les ampes i ajuntaments. El consell també confecciona el mapa de línies de transport escolar en funció de la demanda. També és qui adjudica el servei a les companyies d’autocars i qui n’inspecciona el bon funcionament. El finançament del servei segueix anant a càrrec del govern.

El transport i el menjador escolars són gratuïts per a tots els alumnes de P3, P4, P5, Educació Primària i Educació secundària obligatòria que vagin a escola fora del seu municipi de residència. Per habilitar una línia de transport escolar cal una demanda de com a mínim tres persones per etapa educativa, atesa la singularitat de la nostra comarca. En les gratuïtats no s’hi inclou el batxillerat, que és un ensenyament postobligatori. En canvi, el servei és completament gratuït per a tots els alumnes d’Educació especial.

Pels casos sense dret a gratuïtat del transport o del menjador escolar, el consell comarcal posa a disposició de les famílies el sistema d’ajuts de desplaçament.

Compartiu-ho amb: