El Servei comarcal de català del Ripollès obre la matrícula dels cursos per a adults

14 de setembre de 2018

Incentivar la continuïtat de l’aprenentatge de la llengua catalana entre parlants i afavorir l’acolliment lingüístic als nouvinguts. Amb aquests objectius el Servei comarcal de català del Ripollès inicia una nova temporada de cursos de diversos nivells per a adults. D’aquesta manera, ja s’han obert les inscripcions dels del primer semestre d’aquest curs 2018-2019. Enguany s’oferiran els nivells bàsics 1, 2 i 3 per a no catalanoparlants, a més de l’intermedi 3, pensat sobretot per a persones que, malgrat haver crescut al país, no van rebre l’escolarització en català.

Una novetat d’enguany és que la matrícula del curs bàsic 3 és gratuïta per a aquells alumnes que hagin completat els dos nivells previs els últims onze mesos. Aquestes classes permeten adquirir les habilitats orals mínimes per actuar en situacions quotidianes o per resoldre necessitats fonamentals. Aquesta oferta vol motivar els nouvinguts a seguir aprenent català un cop ja han complert els cursos bàsics 1 i 2, necessaris segons la Llei d’acollida per avançar en els passos per aconseguir el permís de residència.

També cal destacar que enguany es dóna continuïtat al nou curs que es va impartir per primer cop el darrer semestre a Camprodon. Si llavors es va oferir el bàsic 1, aquest semestre hi haurà la possibilitat de cursar el bàsic 2.

El Servei comarcal de català atén les inscripcions i les sol·licituds d’informació a la seva oficina ubicada al Consell Comarcal del Ripollès de dilluns a divendres, de 8 a 15 h, i els dimarts també de 16 a 19 h. L’atenció al públic és tant presencial, com per telèfon al 972 70 32 11 com per correu electrònic a ripolles@cpnl.cat.

 

HORARIS DE LES CLASSES

Les classes del Servei comarcal de català del Ripollès començaran a principi d’octubre i s’acabaran a mitjan desembre. Consten de 45 hores de durada. Els horaris s’estructuren de la forma següent:

Bàsic 1: dilluns i dimecres, de 9.30 a 11.30 h, als annexos de la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll.

Bàsic 2-3: dimarts i dijous, de 15 a 17 h, als annexos de la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll.

Bàsic 2: dimarts i dijous, de 10 a 12 h, a Camprodon (lloc encara per determinar).

Intermedi 3: dimarts i dijous, de 17.15 a 19.15 h, al casal cívic de la Devesa del Pla de Ripoll.

 

Completant els tres primers cursos bàsics s’obté el certificat homologat del nivell A2 (nivell bàsic) del marc europeu comú de referència (MECR). Amb l’intermedi 3 s’obté el certificat homologat B2 (nivell intermedi) del MECR.

A més d’aquesta oferta, el Consorci per a la normalització lingüística (CPNL), del qual depèn el Servei comarcal de català, posa a l’abast del Ripollès tot el ventall de cursos de la resta de nivells existents fins al C2 (nivell superior) de forma no presencial. És a través de l’aplicatiu Parla.cat, que ofereix classes en línia amb el seguiment i el suport d’un tutor.

 

EL CONSORCI

El Consorci per a la Normalització Lingüística depèn de la direcció general de Política lingüística del departament de Cultura i està format per la Generalitat i 135 ens locals, incloent-hi el Consell Comarcal del Ripollès. Ofereix cursos generals i específics, de tots els nivells, en modalitat presencial i en línia distribuïts en 146 punts d’atenció dels 22 centres de normalització lingüística del país. En el cas del Ripollès, durant el curs 2017-2018 van ser prop de noranta les persones que van assistir als seus cursos.

El Servei comarcal de català del Ripollès, com a organisme que vetlla per la normalització lingüística també desenvolupa altres projectes. Per exemple, el voluntariat per la llengua, assessorament lingüístic o la correcció de documents de fins a quatre fulls. També és el responsable de projectes com la Gimcana de les llengües, en què participen les escoles o l’exposició Paraules de Festa major. Per al proper novembre, a més, ja té previst portar a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll l’exposició sobre la vida i obra de Pompeu Fabra i una conferència sobre aquesta mateixa personalitat amb el lingüista David Paloma.

A part de tot això, el CPNL ofereix l’adaptació de cursos a mida adreçats a les organitzacions i empreses per cobrir les necessitats específiques de llengua, que faciliten la bona atenció a la clientela i la millora de les competències empresarials. L’oferta més vinculada al món professional s’orienta a millorar l’expressió oral i l’expressió escrita, així com a la resolució de dubtes lingüístics amb els recursos disponibles a la xarxa.

 

Compartiu-ho amb: