El consell comarcal demana a l’ACA suport per reparar els danys dels aiguats i més facilitats pel manteniment de les lleres dels rius

16 d'octubre de 2018

El Consell Comarcal del Ripollès fa un pas endavant amb la voluntat d’unir esforços i coordinar la recuperació de la normalitat després dels desperfectes derivats de la tempesta tropical Leslie, focalitzats especialment al Ripollès. El president, Joan Manso, acompanyat del vicepresident Josep Coma, ha indicat que és hora de fer “una reflexió general sobre la intervenció que s’haurà de portar a terme a la comarca i que el consell comarcal està disposat a liderar”. Manso ha enumerat les afectacions, des de l’estat en què han quedat les lleres dels rius, passant pels danys de diversa consideració a camins rurals d’arreu de la comarca i fins als desperfectes en instal·lacions tant públiques com privades.

 

UN PLA CONTINUAT DE NETEJA DE LLERES

En relació als cursos fluvials, el president ha reclamat una resposta activa i un pla continuat de neteja de les lleres dels rius. Això, conjuntament amb “la dotació i els recursos suficients” per retornar-los a la normalitat, atesa la manca de capacitat econòmica suficient dels ajuntaments i del consell. A més, sol·licita una “autorització general” a l’Agència catalana de l’aigua (ACA) per fer neteges en profunditat de les lleres per “no només resoldre les problemàtiques existents sinó també poder evitar possibles danys en el futur”.

El vicepresident Coma ha recordat que “la competència del manteniment de les lletres és de l’ACA i en els últims anys malauradament qui ha fet actuacions de neteja d’aquestes lleres són els ajuntaments”. Ha indicat, a més, que les actuacions s’han finançat amb les arques municipals. Joan Manso, al seu torn, ha subratllat aquest “compromís des de fa anys amb la neteja” per part dels ajuntaments, cosa que ha permès “evitar altres danys majors”, alhora que apunta “limitacions” i “dificultats” per aconseguir les autoritzacions ordinàries. “Demanem que el Ripollès, en la mesura que és capçalera del curs fluvial, tingui moltes més facilitats a l’hora de poder fer una neteja en profunditat”, ha reblat.

A tall d’exemple, Josep Coma ha denunciat que l’ajuntament de Molló després de les nevades intenses de l’hivern passat va demanar a l’agència que retirés els arbres caiguts a les lleres dels rius. “Sis mesos després i a les portes de l’hivern no hem rebut ni tan sols resposta”, indica. I això el preocupa especialment “en aquest context de canvi climàtic en què anem a situacions cada vegada de precipitacions més extremes”, recordant els fets recents de Mallorca i Occitània. Per això defensa la necessitat de crear “plans de manteniment de conca” conjuntament amb les administracions locals, més coneixedores del territori, per evitar que després “arribin les lamentacions quan el món local ho ha advertit moltíssimes vegades”.

El president també ha posat en coneixement de la Generalitat de Catalunya la necessitat d’un “compromís per treballar colze a colze” per trobar solucions a aquesta situació i sanejar els danys provocats a diverses infraestructures. És el cas dels ocasionats a l’estació de bombament de Can Botey, a Ripoll, del sistema de tractament d’aigües residuals d’aquest municipi i de Campdevànol, així com també diversos equipaments públics i privats de Ribes de Freser, o els nombrosos ponts que han quedat obstruïts per arbres. És per tot plegat que Manso demana reunir-se amb els departaments corresponents del Govern.

 

CAMÍ D’ESPINAVELL A SETCASES: ‘DESAPAREGUT’

En relació als danys que ha patit la xarxa comarcal de camins rurals, Joan Manso ha indicat que ja s’ha comunicat amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per iniciar la valoració dels danys ocorreguts i buscar el finançament necessari per sanejar-los. Ara per ara se’n desconeix l’abast. El president Ha indicat que “molts d’aquests camins connecten les dues valls del Ter i del Freser i són espais de pas bastant habitual pels vehicles”. El cas més rellevant és el del camí entre Espinavell i Setcases que, literalment, “ha desaparegut”. En aquest sentit, ha recordat que “ahir a primera hora, alguns nuclis de població van quedar aïllats, com és el cas de Molló” i que va haver de ser l’ajuntament qui va netejar la carretera.

Joan Manso ha detallat que els tècnics dels consell comarcal i de l’ajuntament ja han començat a quantificar l’abast dels desperfectes. Explica que tots els municipis de la comarca n‘han resultat afectats “en major o menor extensió”. L’ens supramunicipal centralitzarà tota aquesta informació per elevar-la a les administracions, tasca que el president calcula que es pugui fer en el termini de dues setmanes. En aquesta línia, ha agraït l’esforç dels ajuntaments, voluntaris i veïns, que “ahir van atendre de la millor manera possible les afectacions i l’augment del cabal dels rius i es van establir els mecanismes i protocols necessaris “ per garantir la seguretat de la població.

 

Estació bombament Ripoll aiguats 15oct18  

Estació bombament Ripoll aiguats 15oct18

 

 

Compartiu-ho amb: