Satisfacció per la reacció ràpida de l’ACA a la petició del consell comarcal arran dels aiguats

19 d'octubre de 2018

El Consell Comarcal del Ripollès es posava en alerta, dilluns, vistos els danys soferts a diversos punts de la comarca després del pas de la tempesta tropical Leslie. L’estat en què van quedar les lleres dels rius i alguns ponts, sovint plens de troncs de grans dimensions, van impulsar la institució a fer un pas endavant amb la voluntat d’unir esforços a la comarca i coordinar la recuperació de la normalitat. És per això que demanava una actuació ràpida i en profunditat de l’Agència catalana de l’aigua (ACA) i el disseny d’un pla de manteniment de conca per evitar danys futurs.

Avui, el vicepresident Eudald Picas s’ha felicitat per la resposta d’aquest ens de la Generalitat, que ja ha iniciat les actuacions d’urgència a la llera del Ter, a l’alçada de Ripoll. Picas s’ha manifestat “molt content” per la rapidesa de l’actuació, que “és de les poques vegades en què ha estat molt eficient” i l’ha qualificada “d’excepcional”. I és que es preveu que s’allargui fins per Nadal. Amb tot, segueix subratllant la necessitat d’un pla de manteniment de les lleres que eviti arribar a situacions com la que s’ha produït aquesta setmana al Ripollès; demana “que hi hagi una constància i que no sigui només per moments puntuals”. En una línia similar s’ha manifestat la regidora de Barris i Medi ambient de l’ajuntament de Ripoll, Fina Guix, satisfeta pel gest de l’ACA. En aquest cas també ha subratllat que “feia molt temps que feia falta” i ha demanat “un equilibri amb la protecció de la biodiversitat i que els ripollesos puguem gaudir de les lleres”. També ha destacat que els ripollesos podran disposar de la llenya resultat de la neteja. Es podrà recollir a la devesa del Pla.

De la seva banda, el director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a Girona, Pere Saló, ha qualificat de molt bona la resposta del govern a la comarca davant una pluja que ha qualificat d’“extraordinària”. Concretament, Àlex Rocas, director territorial de l’ACA a Girona, ha definit l’episodi com a “avinguda extraordinària de baixa freqüència”. Segons ha detallat, les actuacions que han començat avui comprenen 70 quilòmetres de l’alt Ter (fins a les Masies de Roda) i de l’alt Llobregat. S’hi destinaran un valor d’entre 500.000 i 1.000.000 euros, repartits en més de 200 actuacions. La voluntat és prioritzar els trams urbans i les obturacions de ponts. Roca ha explicat que aquestes actuacions se sumen a les ja previstes en el programa de manteniment i conservació de lleres, que per als anys 2018 i 2019 suma una inversió de 2,5 milions d’euros entre totes les conques internes del país.

 

neteja-lleres-5-19oct18 neteja-lleres-4-19oct18 neteja-lleres-alex-roca-19oct18 neteja-lleres-grup-19oct18 neteja-lleres-picas-19oct18 neteja-lleres-2-19oct18

 

Compartiu-ho amb: