El balanç provisional dels danys del temporal Leslie al Ripollès ascendeix a 1,86 milions d’euros

24 d'octubre de 2018

Posant en pràctica la voluntat d’unir esforços i coordinar la recuperació de la normalitat després dels desperfectes derivats de la tempesta tropical Leslie, el Consell Comarcal del Ripollès ha traslladat a la Generalitat de Catalunya i a la Diputació de Girona una primera avaluació de l’estat de la qüestió. Recollint la informació facilitada pels dinou ajuntaments de la comarca, el president, Joan Manso, ha anunciat que el balanç provisional dels danys, ara per a ara, ascendeix a 1.860.000 euros, per bé que encara queden danys per quantificar a alguns municipis.

Tot plegat ha estat a propòsit d’una visita als desperfectes patits a les lleres del riu Ter a l’alçada de Ripoll i la participació posterior en un Consell d’alcaldes extraordinari del delegat del Govern a Girona, Pere Vila; el president accidental de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria; el secretari d’Administracions locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar; la directora general de l’Administració local, Rosa Vestit; el director dels serveis territorials de Presidència, Raül Morales; el director dels serveis territorials d’Interior, Albert Ballesta; el director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló; la directora dels serveis territorials d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació, Elisabet Sánchez; i el director territorial de Girona de l’Agència catalana de l’aigua, Àlex Rocas.

Joan Manso ha agraït tant a la Generalitat com a la diputació “la predisposició a atendre les reivindicacions”, que es va materialitzar amb l’inici de les actuacions a les lleres per part de l’Agència catalana de l’aigua. Així mateix ha explicat que les actuacions se centren en tres blocs: l’impacte sobre instal·lacions municipals, desperfectes en comunicacions rurals, i les afectacions a les lleres dels rius. A tall d’exemple, Manso ha detallat que a municipis com Setcases i Vilallonga hi ha cases que han quedat aïllades per desperfectes en pistes forestals. En el cas de Ripoll, la zona de l’aiguabarreig del Ter i del Freser ha explicat que ha quedat molt afectada pel moviment d’àrids i l’acumulació de troncs. També ha fet referència al passeig Àngel Guimerà de Ribes de Freser, on una part del mur que el sustenta ha cedit, i on molts baixos d’edificis, tan públics com privats, han patit desperfectes per inundacions. “A mi, el que em preocupa més, com a president, és els municipis petits”, ha destacat Manso, i s’ha referit als “tretze ajuntaments de la comarca que no arriben als 500 habitants”, que ja tenen dificultats per fer els recomptes de danys per la limitació d’efectius. “L’esforç, allà, ha de ser substantiu; els ajudarem i serem al seu costat”, ha reblat.

El delegat del govern, Pere Vila, s’ha posat a la disposició per “col·laborar estretament amb el consell comarcal i els ajuntaments per restablir la situació amb un calendari d’actuacions”. Vila ha recordat l’inici de la neteja de les lleres a Ripoll per part de l’Agència catalana de l’aigua, entre diverses actuacions fetes pels diferents departaments del govern. Així mateix ha indicat es farà front a la valoració dels danys conjuntament amb la Diputació de Girona i els alcaldes. A aquest punt, el secretari d’Administracions locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, hi ha afegit que no es pot oblidar “el paper que hi ha de jugar necessàriament l’Estat”. Així com es compromet a “iniciar la tramitació dels ajuts que ha de generar el Govern en la mesura del possible”, tasca que es preveu enllestir en un mes, de la mateixa manera que cal implicar-hi Protecció civil del govern d’Espanya. “En la mesura que Catalunya continua aportant finançament a l’Estat, també és obligatori que l’Estat sigui responsable d’afrontar les despeses vinculades a situacions com les que vivim”, ha subratllat.

El delegat també ha volgut agrair als ajuntaments, al Consell Comarcal del Ripollès i a la ciutadania que, en “un episodi molt complicat de gestionar i amb unes característiques molt violentes de la força de l’aigua es va estar a l’alçada”.

De la seva banda, el president accidental de la diputació, Fermí Santamaria, ha assegurat que “situacions com aquesta fan que la diputació faci l’esforç que calgui per fer costat als municipis i ajudar econòmicament per restablir la normalitat”. Ha qualificat la situació com a “molt greu” atès que cal restablir molts serveis. És per això que s’hi farà front “en la mesura del possible” amb el pressupost vigent i també es preveuran aportacions del del 2019.

 

ACTUACIONS IMMEDIATES I FACILITATS BUROCRÀTIQUES

Pel que fa als alcaldes, en la reunió que han mantingut amb els alts càrrecs de la Generalitat, han demanat suport econòmic, atesa la limitació dels seus recursos. En casos com Ribes de Freser, Camprodon, Sant Joan o Setcases s’ha subratllat la necessitat que es duguin a terme accions de caràcter immediat. Posen d’exemple el fet que hi ha masies aïllades on els inquilins no poden accedir, afectacions en pous que posen en risc la captació d’aigua o murs en perill de caiguda, que podrien provocar danys a tercers.

De forma generalitzada, els batlles també han sol·licitat que es duguin a terme accions preventives per mantenir netes les lleres dels rius i evitar que es tornin a produir molts dels desperfectes soferts en aquesta ocasió. També diversos ajuntaments han posat de manifest la necessitat de suport tècnic i facilitats en la burocràcia a l’hora de tramitar les inversions i les ajudes.

Els alcaldes també han traslladat el neguit i la preocupació de ramaders i altres propietaris davant dels danys que també han patit.

 

 

Compartiu-ho amb: