Joan Manso s’acomiada com a president del Consell Comarcal del Ripollès i es manté al servei de la institució

20 de novembre de 2018

Apel·lant a la “dignitat política” i a l’”ètica personal” davant la impossibilitat de compatibilitzar les dedicacions i les responsabilitats per motius laborals, Joan Manso ha oficialitzat la renúncia al càrrec de president del Consell Comarcal del Ripollès. Ha estat per mitjà d’una moció d’urgència aprovada per unanimitat. D’aquesta manera, el fins ara president centrarà els esforços en l’alcaldia de Campdevànol i la carrera com a funcionari d’administració local. Eudald Picas, en tant que vicepresident primer, ara esdevé president en funcions fins al ple extraordinari en què es procedirà a l’elecció i que es preveu celebrar el 4 de desembre.

Manso ha manifestat que considera “bo i enormement recomanable” que també en la política “tot tingui un principi i un final”. A més, ha recordat que l’elecció del càrrec de president, a diferència d’una alcaldia, és indirecta i ha posat en valor la “gestió col·legiada” i el “treball compartit” que ha marcat el seu mandat i que augura que així continuarà. “Crec sincerament que amb la nostra realitat comarcal mai més podrà tornar-se a una gestió presidencialista”, ha afirmat.

Fent balanç d’aquests tres anys i escaig, el president sortint ha subratllat, en el marc de l’acció de govern, la recerca del consens i la defensa dels consistoris com a representants de “la voluntat popular”. En aquest sentit ha posat l’exemple del nou servei de recollida de residus, que recull els models demanats per cada municipi. És en aquest context que ha definit el Ripollès com una “plataforma de treball compartit” en un territori amb “identitats plurals”. També ha recordat la remodelació de l’organigrama del consell comarcal, el creixement important de l’envergadura del Consorci de benestar social del Ripollès, la definició del projecte de promoció turística “L’experiència dels Pirineus més autèntics” dotat amb milions d’euros, les diverses compres agregades per beneficiar els petits municipis per mitjà de l’economia d’escala, la nova àrea d’administració electrònica o la nova oficina d’atenció ciutadana, que és a punt d’entrar en servei, entre altres. Considera que tot plegat representarà “un salt endavant pel conjunt dels ciutadans”.

En els agraïments, Joan Manso s’ha referit als treballadors del consell comarcal, de qui considera que ha “après moltíssim”, als alcaldes, als ciutadans del Ripollès i als consellers comarcals tant del govern com de l’oposició. Així també ha reiterat l’agraïment a “un govern tan fidel”, en el context de l’intent de moció de censura. Específicament s’ha referit al treball conjunt amb el vicepresident Josep Coma marcat per “reptes, debats, projectes i il·lusions” i als socis de govern de MES, a qui reconeix una “tasca honorable, envejable i que han mostrat un compromís envejable”. L’agraïment també l’ha fet extensiu al gerent i a la família.

 

LES REACCIONS DEL PLE

Manso ha manifestat tota la confiança en el candidat a la presidència, Eudald Picas. “Tindrà tot el meu suport i la meva complicitat per tirar endavant aquesta casa”, ha indicat. De fet, ha reiterat la voluntat de seguir treballant en segon terme. Al seu torn, el president en funcions li ha agraït la confiança i ha valorat el fet de poder seguir comptant amb ell. També ha aprofitat l’avinentesa per desitjar-li sort en els nous projectes. També des dels seients del govern i com a portaveu de grup, Josep Coma ha agraït la tasca de Manso “en un moment complicat per l’administració pública”, referint-se a les lleis d’estabilitat pressupostària, de racionalització i sostenibilitat de l’administració local o la nova llei de contractes de l’administració pública. També ha esmentat la implementació de l’administració electrònica i l’assoliment de llindars de transparència molt rellevants, superiors al 70 %, i la resolució de grans concursos com el de l’adjudicació del servei de recollida de residus, el del servei de depuradores que és a punt de resoldre’s o la renovació del servei de deixalleries, que també està en marxa. En definitiva, Coma ha mostrat l’orgull de desenvolupar aquesta feina conjuntament amb Joan Manso, que ha definit com a persona “equànime” i que ha treballat amb els ajuntaments amb independència dels colors polítics. Tampoc ha obviat que aquest ha estat un mandat també marcat per situacions excepcionals com l’1 d’octubre i l’empresonament i exili de polítics catalans.

L’agraïment per la tasca de Manso també ha arribat des del grup de MES. Jordi Caparrós ha felicitat el president sortint en la línia de la resta de consellers i l’ha felicitat per la nova etapa professional. També li ha desitjat molta sort.

Des de l’oposició i, concretament des del grup d’ERC-AM, Roger Bosch ha desitjat “sort i encerts en aquest nou repte professional”. S’ha mostrat sorprès per la renúncia, cosa que ha enllaçat amb el fet que també qualificava de sorpresa l’elecció de Manso com a president, a inici de mandat. Pel que fa al grup de PSC-PM, Carlos Fernández, ha indicat que valora “molt positivament” la gestió de Joan Manso, que ha qualificat com a “fructífera per a la institució i el territori”. Així mateix, referint-se a Manso, ha indicat: “Crec que pot ser un gran exponent de la nostra comarca en un possible horitzó en el marc de la política catalana”.

Entre el públic del ple, a més de familiars i amics del president sortint, també hi ha assistit el director dels serveis territorials de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Raül Mo

Compartiu-ho amb: