El consell i l’ajuntament de Ripoll presenten 23 rutes de trail i BTT de diferents nivells per compaginar esport, natura i patrimoni

24 de novembre de 2018

logo-feder-gencat

 

 

Amb l’objectiu de reforçar, en un període de quatre anys, el Ripollès com a destinació turística potent amb els recursos naturals com a atractiu principal, el Consell Comarcal del Ripollès va fent realitat les actuacions relacionades amb el pla L’experiència dels Pirineus més autèntics. Es tracta d’un projecte dotat amb 1.966.107,57 euros, aportats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) administrat pel departament de la Presidència i pel Pla de foment territorial del turisme, del departament d’Empresa i Coneixement.

En aquesta ocasió, i en col·laboració amb l’ajuntament de Ripoll, veu la llum Trail Zone Ripoll. Es tracta d’una plataforma de rutes de trail i BTT per a diferents públics basades en una plataforma digital disponible en quatre idiomes a www.thetrailzone.com/ripoll. Aquesta acció representa un pas més per convertir Ripoll en un lloc de referència per practicar esports de natura gràcies a l’entorn privilegiat, la ubicació estratègica de la vila i els equipaments de referència, en el marc del nou projecte Estació Esportiva. De fet, totes les rutes tenen inici i final a l’Avellaneda.

El president en funcions del consell comarcal, Eudald Picas, ha sigut l’encarregat de presentar Trail Zone Ripoll, juntament amb el regidor de Benestar i Família, Gent eran i Esports de l’ajuntament de Ripoll, Miquel Rovira. Picas ha defensat que cal treballar l’”esport com a motor econòmic”, atès que “el turisme és molt important per la comarca, sense desmerèixer la indústria”. És per aquest motiu, segons ha explicat, que “el consell comarcal hi aposta des del principi”. Picas també ha aplaudit la unitat de tota la comarca en aquesta determinació i la iniciativa dels ajuntaments que, com Ripoll, han volgut invertir en accions pròpies dins del projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics. De la seva banda, Rovira ha subratllat que “l’esport de muntanya cada vegada està més arrelat” i ha recordat que només al Ripollès ‘shi fan 68 curses a l’any. És per aquest motiu que considera que l’ajuntament ha de “promocionar com sigui que l’esport sigui a la primera línia”. Això, a base de facilitar avantatges als esportistes locals i forans amb iniciatives com The Trail Zone o l’Estació esportiva de Ripoll.

The Trail Zone Ripoll, específicament en trail, inclou quatre circuits de distància curta, cinc de distància mitjana, dos de llarga distància i quatre de familiars. Entre totes elles sumen més de 220 quilòmetres. Pel que fa a la BTT, presenta vuit circuits. Quant a desnivells, la més complexa arriba als 2.000 metres positius i ens porta fins al Taga, mentre que la més suau, acosta el visitant fins a la font de l’Amoroset, amb tan sols 75 metres de desnivell positiu, aptes per al públic familiar.

La presentació de Trail Zone Ripoll s’ha fet en el marc d’una taula rodona amb Pere Aurell, campió de la copa del món de Sky extra 2018, Ragna Debats, campiona del món de Trail 2018, Jordi Gamito, tercer classificat de l’Ultra Trail de Mont Blanc 2018, Marc Caròs, d’Inverse team, i Joan Lloreda, de Buff pro Team. Finalment, el públic ha pogut visitar les instal·lacions del Centre de tecnificació esportiva de l’Avellaneda.

 

L’EXPERIÈNCIA DELS PIRINEUS MÉS AUTÈNTICS

 

La Trail Zone de Ripoll és només una de les actuacions previstes dins del projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics; un pla de promoció del turisme impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI. Sobretot, pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. El resultat serà la configuració d’un model inèdit de gestió turística en l’àmbit comarcal-regional de Catalunya. La idea s’ha desenvolupat a partir de l’Estudi de Revisió Estratègica Turística del Ripollès, elaborat prèviament.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

El desenvolupament d’aquest pla amb horitzó al 2020 pivotarà sobre tres eixos: el romànic, la gastronomia i la natura. Aquesta última, englobant el turisme purament de natura, el turisme actiu relacionat amb els esports de muntanya (tresc, esquí, curses, etc.) i també l’ecoturisme. De fet, es constata que el Ripollès posseeix unes característiques geogràfiques, de biodiversitat i socials ideals per al desenvolupament d’un turisme de qualitat relacionat amb la natura i la cultura i un dels trets distintius és el fet que es troba a poc més d’una hora de Barcelona.

 

TRAIL DE DISTÀNCIA CURTA

Camí Ral

Sant Bartomeu

Sant Roc

El Catllar

 

TRAIL DE DISTÀNCIA MITJANA

Emprius

Gorg de l’Olla

Sant Amand

Serrat d’Estiula

Fartleks a la Ruta del Ferro

 

TRAIL DE LLARGA DISTÀNCIA

Taga 2040

Terra de Comtes

 

TRAIL FAMILIARS

Font de l’Amoroset

Font d’en Jordana

Font d’Engordans

Font Nova

 

CIRCUITS BTT

Ermita del Remei

Llés

El Catllar

L’Adroguer

L’Auró

Sant Bernabé

Sant Julià de Saltor

Sant Pere d’Aüira

 

 

Compartiu-ho amb: