Eudald Picas és proclamat president del Consell Comarcal del Ripollès

4 de desembre de 2018

El ple del Consell Comarcal del Ripollès, reunit de forma extraordinària, ha escollit Eudald Picas i Mitjavila nou president de la institució. Ha estat amb els vots a favor del grup comarcal de Convergència i Unió i l’abstenció de la resta de consellers. Picas, alcalde de Gombrèn, va ser vicepresident primer i president del Consell d’alcaldes i alcaldesses del Ripollès fins que Joan Manso va presentar la renúncia al ple celebrat el passat 20 de novembre.

En el seu discurs, el nou president ha agraït la confiança dipositada per part dels consellers comarcals i, especialment, del president sortint i del vicepresident Josep Coma, la feina dels quals ha qualificat d’”admirable”. Picas també ha indicat que serà un mandat amb “canvis mínims” atès el poc període de temps que queda fins a les eleccions municipals, de les quals sorgirà una nova composició del ple de la corporació. Aquests mesos es guiaran, segons ha desgranat, per “seguir treballant al servei de les persones i dels municipis” mitjançant tres eixos: vetllar perquè viure al Ripollès no sigui un handicap sinó que els ciutadans tinguin els “mateixos drets i serveis que els de l’àrea metropolitana”; donar suport als ajuntaments i “especialment als més petits” i fer pinya entre tots els municipis. En aquest sentit, ha reblat: “Només amb la unitat dels dinou municipis serà possible afrontar els grans reptes de futur; això és fer comarca”. És per això que ha reivindicat també el “parlar molt més” per ser “més comarcalistes”. “Si aquest diàleg hi és, la comarca anirà més bé”, ha sentenciat.

En d’aquest “fer comarca”, Eudald Picas ha posat en valor la raó de ser del consell comarcal a l’hora de buscar consensos tot fent valdre el principi d’autonomia municipal dels ajuntaments. Aquí ha posat d’exemple el nou servei de recollida de residus, que defensa que respon “a les necessitats i singularitats de cada poble”; el pla de promoció del turisme de natura L’experiència dels Pirineus més autèntics, amb què s’ha aconseguit “un acord inèdit entre tots els alcaldes”; la “defensa” del servei de transport escolar poble a poble; o el paper que ha assumit el consell comarcal per aconseguir finançament per mitigar els costos derivats de la tempesta tropical Leslie.

 

UNA COMARCA “VALENTA I PREPARADA PER AL FUTUR”

Albirant l’horitzó d’aquests propers mesos, el nou president ha indicat alguns dels projectes amb els quals vol seguir “fent comarca”: un nou sistema de deixalleries per optimitzar el servei, continuar el desplegament de la fibra òptica per les dues valls, la implementació d’un nou model d’administració electrònica “per millorar l’atenció ciutadana i agilitzar-ne encara més el funcionament”, el perfeccionament del mapa de transport a la demanda “per interconnectar millor i de forma eficient els nuclis amb les capitals de les valls” i uns serveis socials “musculats perquè cap ripollès ni cap ripollesa es quedin enrere”.

Amb tot això, Picas ha subratllat la voluntat de seguir treballant perquè “el Ripollès sigui una comarca valenta i preparada pel futur, amb tots els serveis”. Tot això, segons ha indicat, amb l’objectiu en ment de tenir un territori “on viure, on guanyar-s’hi la vida, i sobretot per viure-hi bé”. Juntament amb això, i atenent el coneixement que té del país arran de la seva feina en el camp de la gestió forestal, ha defensat: “el Ripollès és una de les comarques més maques de les que conec de Catalunya i potser no sabem valorar el que tenim”.

Pel que fa a les intervencions dels portaveus dels grups comarcals, Josep Coma, en nom de Convergència i Unió, ha donat l’enhorabona a Eudald Picas i, en la línia del discurs del nou president, ha defensat els projectes que l’equip de govern té sobre la taula per resoldre les necessitats dels ciutadans i els municipis sense personalismes. Així mateix ha qualificat d’”honor” el fet que sigui al capdavant de l’ens. Coma també ha manifestat que el consell comarcal és “la casa de tots els municipis i especialment dels municipis petits”, i és per això que s’ha felicitat pel fet que el president sigui alhora alcalde d’un municipi petit. En nom de Moviment d’Esquerres, Lluís López ha felicitat la nova presidència i també ha destacat el fet que recaigui en l’alcalde d’un municipi petit. A més, ha assegurat “tota la lleialtat” al pacte de govern i ha agraït la “confiança dipositada” al seu grup. Des de l’oposició, Roger Bosch, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal, ha desitjat que el canvi de presidència impliqui més canvis. Per exemple, la comunicació per part de l’equip de govern. Picas li ha estès la mà tot dient que “sempre tindrà les portes del despatx del president obertes”. Finalment, i de part de la Candidatura d’Unitat Popular – Poble Actiu, Santi Llagostera ha qualificat l’elecció com “un canvi interessant” que espera que en desencadeni d’altres. El conseller comarcal del Partit dels Socialistes de Catalunya – Candidatura de Progrés, Carlos Fernández, ha excusat la seva absència al ple; el mateix cas que el conseller del grup de CiU Miquel Rovira.

 

TRES VICEPRESIDÈNCIES

El mateix vespre s’ha aprovat el cartipàs de govern. El president liderarà l’àrea de Territori i sostenibilitat. La vicepresidència primera recau en Joan Manso, que encapçalarà l’àrea de Presidència, Règim interior i Hisenda. Pel que fa a la vicepresidència segona és per a Imma Constans, juntament amb l’àrea de Serveis a les persones. Finalment, Josep Coma assumeix la vicepresidència tercera i el lideratge de l’àrea de Cooperació municipal, Relacions institucionals i transfrontereres, Modernització de l’administració i Innovació territorial. La resta de consellers mantenen les mateixes subàrees.

Al ple hi ha assistit com a públic el delegat de la Generalitat de Catalunya a Girona, Pere Vila, i el director dels serveis territorials de Presidència a Girona de la Generalitat de Catalunya, Raül Morales, juntament amb diversos regidors de l’ajuntament de Ripoll. Tots ells han tingut ocasió de felicitar el nou president.

Compartiu-ho amb: