El consell d’alcaldes demana al govern un pla plurianual d’inversions per a ajuntaments i consells comarcals

8 de gener de 2019

Amb l’objectiu d’avançar cap a l’equitat territorial i la cohesió social arreu del país, el Consell d’alcaldes i alcaldesses del Ripollès defensa la necessitat que el govern recuperi la programació d’un pla plurianual d’inversions per als ajuntaments i consells comarcals. Es tractaria d’una modalitat en la línia del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC). Ha estat amb l’aprovació per unanimitat d’una moció en la sessió ordinària del consell d’alcaldes.

El president del consell d’alcaldes, Josep Coma, ha indicat que molts municipis, arran dels problemes de finançament de les administracions locals, tenen dificultats per fer front als costos de manteniment o de renovació d’infraestructures. Unes infraestructures “que donen servei a la ciutadania i al territori” i que sovint han quedat “obsoletes”, segons ha indicat.

Tal com recull el contingut de la moció, arran de la crisi econòmica i del mal finançament local i autonòmic, els ajuntaments i consells comarcals han vist reduïda substancialment la capacitat per iniciar inversions en favor de la societat i el territori. A més, el fet que el finançament que reben els municipis sovint està determinat pel nombre d’habitants empadronats perjudica especialment els menys poblats. I aquests, en molts casos, tenen un terme municipal molt ampli amb diversos nuclis, cosa que comporta més despeses en matèria d’enllumenat, clavegueram o manteniment de camins rurals, entre altres. Poder prestar amb èxit aquests serveis, tal com defensa la moció, és “clau per garantir la fixació de la població al territori i la millora de la qualitat de vida”.

La moció aprovada per unanimitat al consell d’alcaldes es traslladarà al departament de la Presidència i al departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, al Parlament de Catalunya, als grups parlamentaris, als ajuntaments del Ripollès i a la resta de consells comarcals de Catalunya.

Compartiu-ho amb: