El consell comarcal i l’ajuntament de Ripoll inauguren un rocòdrom d’altes prestacions per promoure l’escalada

18 de gener de 2019

logo-feder-gencat

 

Donant resposta a la demanda de professionals i amateurs de disposar d’unes instal·lacions més qualitat, el Consell Comarcal del Ripollès i l’ajuntament de Ripoll han ampliat i millorat el rocòdrom de què disposava la població. El president, Eudald Picas, i el regidor de Benestar i Família, Gent gran i Esports de l’ajuntament ripollès, Miquel Rovira, han estat els encarregats d’inaugurar-lo.

Picas ha destacat que aquesta actuació forma part de la inquietud del consell comarcal de promoure el turisme esportiu a Ripoll com a motor de dinamització econòmica. En aquest sentit, ha explicat que l’obra s’emmarca dins del pla L’experiència dels Pirineus més autèntics, coordinat pel consell comarcal. Es tracta d’un projecte dotat amb 1.966.107,57 euros, aportats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) administrat pel departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, i pel Pla de foment territorial del turisme, del departament d’Empresa i Coneixement. En concret, a aquest rocòdrom s’hi ha destinat 22.876,26 euros. Així mateix, ha el president ha subratllat que aquest pla de promoció sorgeix d’un gran esforç per assolir el consens i la unitat inèdita de la comarca en polítiques turístiques.

De la seva banda, Rovira ha recordat que el rocòdrom és una infraestructura esperada des de feia temps pels usuaris i ha subratllat el fet que s’hagi passat d’un espai reduït, de 27 m2, als 113 m2 de superfície escalable actuals. En definitiva, es tracta d’un equipament que ha qualificat d’interessant no només per a escaladors amateurs sinó també per als professionals.

 

UNA SUPERFÍCIE MULTIPLICADA PER QUATRE

La millora i ampliació del rocòdrom de Ripoll permet a la infraestructura assolir prestacions màximes. És el cas de l’alçada, que arriba als 4,7 metres, justament el punt màxim que permet la llei. Atès que el rocòdrom anterior no podia assolir el volum d’escaladors que el volien utilitzar ni permetia practicar l’estil actual d’escalada, la superfície s’ha multiplicat per quatre, fins als 113 m2. En aquest espai s’hi inclouen plans de diversa inclinació, una cova, desploms i parets verticals que simulen diverses situacions que es poden trobar a les roques naturals. Pel que fa al terra s’hi ha instal·lat una protecció d’escuma de trenta centímetres de gruix. Tot plegat amb una disposició que busca optimitzar l’espai on s’ubica, que té una àrea de 160 m2.

 

L’EXPERIÈNCIA DELS PIRINEUS MÉS AUTÈNTICS

El rocòdrom de Ripoll és només una de les actuacions previstes dins del projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics; un pla de promoció del turisme impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI. Sobretot, pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. El resultat serà la configuració d’un model inèdit de gestió turística en l’àmbit comarcal-regional de Catalunya. La idea s’ha desenvolupat a partir de l’Estudi de Revisió Estratègica Turística del Ripollès, elaborat prèviament.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

El desenvolupament d’aquest pla amb horitzó al 2020 pivotarà sobre tres eixos: el romànic, la gastronomia i la natura. Aquesta última, englobant el turisme purament de natura, el turisme actiu relacionat amb els esports de muntanya (tresc, esquí, curses, etc.) i també l’ecoturisme. De fet, es constata que el Ripollès posseeix unes característiques geogràfiques, de biodiversitat i socials ideals per al desenvolupament d’un turisme de qualitat relacionat amb la natura i la cultura i un dels trets distintius és el fet que es troba a poc més d’una hora de Barcelona.

La inauguració s’ha clos amb una demostració d’escalada protagonitzada per membres de l’equip juvenil d’escalada del Ripollès.

Compartiu-ho amb: