L’Univers Jove supera els 1.000 visitants amb més de 60 expositors de formació, ocupació i orientació

5 de març de 2019

Nou èxit de l’Univers Jove, la fira de les vocacions que “converteix Ripoll i el Ripollès en un referent nacional en l’orientació acadèmica i professional”. Així l’ha definida el president del Consell Comarcal del Ripollès, Eudald Picas, durant l’acte inaugural. “Som al costat dels joves per ajudar-los a forjar les bases del seu futur i també del futur de la comarca”, ha subratllat Picas en relació a un esdeveniment que, des que va néixer fa cinc anys, experimenta un “creixement sense aturador”. Al seu costat, l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha assegurat que es consolida com “un dels referents per mostrar l’oferta formativa a tots els nois i noies de les comarques del Pirineu” i ha destacat la incorporació d’expositors d’altres indrets dels Països Catalans com són Andorra i la Catalunya Nord. També ha assenyalat aquesta consolidació com a “fira de l’ensenyament de les comarques del Pirineu” la directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Norma Pujol. A més, ha aplaudit l’”evolució molt gran” que ha fet i ha revelat que unir ensenyament i ocupació “és la garantia de l’èxit”. Al seu torn, la vicepresidenta de l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura, Teresa Espadaler, ha encoratjat els joves a aprofitar l’Univers Jove. “El futur d’aquests nanos és el futur del nostre país”, ha reblat.

univers-jove-2019-ripoll_2 univers-jove-2019-ripoll_3

 

PROP DE 1.100 VISITANTS

L’Univers Jove s’ha mostrat un cop més com una fira única pel fet que combina orientació i oferta formativa però també ocupacional i acompanyament a l’emprenedoria, al costat de demostracions en directe i dinamitzacions pedagògiques. Tot, amb el tret diferencial de l’atenció i l’orientació personalitzades. Ha estat amb una quinzena més d’expositors respecte l’edició anterior, de manera que s’ha arribat a la xifra de 62. Hi han estat presents totes les grans universitats catalanes i andorranes, incloent-hi centres de referència com la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya o, una de les novetats, la Universitat d’Andorra. Pel que fa a la formació professional, hi ha participat pràcticament la totalitat de centres d’aquesta tipologia del Ripollès, la Cerdanya, la Garrotxa i Osona, a més d’altres procedents del Vallès Oriental, el Gironès, el Bages, el Pla de l’Estany i el Rosselló, que sumen un total de 9 comarques. Entre les novetats hi ha hagut la presència de la Chambre de Métiers et de l’Artisanat Pyrénées-Orientales, vinguda de la Catalunya Nord. En el vessant de l’ocupabilitat no hi ha faltat tota una zona d’exposició d’empreses del Ripollès amb demanda d’ocupabilitat juntament amb un servei d’orientació professional.

La fira ha atret pràcticament la totalitat d’alumnes de quart d’ESO i de Batxillerat del Ripollès i la Cerdanya, a més d’estudiants de centres del nord d’Osona. També s’ha percebut un augment substancial de visitants adults, ja fossin familiars d’estudiants o bé professionals relacionats amb el camp de l’orientació juvenil o ocupacional. Amb tot, es calcula que la xifra de visitants supera les previsions i ascendiria fins a prop dels 1.100.

 

DEMOSTRACIONS, DINAMITZACIONS I VISITES CULTURALS

Un altre dels punts forts de l’Univers Jove són les demostracions en directe que duen a terme alguns expositors. Des de classes de fitnes o Pilates, body painting, reanimació cardiopulmonar, d’odontologia, degustacions gastronòmiques i fins a un robot jugador de golf; aquestes han estat algunes de les propostes que s’han vist al recinte del pavelló municipal d’esports de Ripoll. També cal destacar la bona acollida dels paquets culturals Univers Cultura, que permetien als visitants de l’Univers Jove descobrir algunes propostes de referència nacional com són el monestir de Ripoll, el Museu Etnogràfic, l’Scriptorium o la Farga Palau. S’hi han inscrit uns 180 estudiant majoritàriament de la Cerdanya.

A tot plegat s’hi ha sumat la presència d’Adolescents.cat, el portal líder a Catalunya en informació juvenil. El seu equip ha dut a terme concursos i sortejos que han captat l’atenció de bona part dels visitants. Aquesta activitat ha generat molta repercussió i viralitat a les xarxes socials, cosa que ha ajudat a difondre encara més l’existència de l’Univers Jove.

Una altra novetat d’aquesta edició de l’Univers Jove ha estat el disseny, per part de Joventut del Ripollès, d’una dinàmica pedagògica per fomentar l’arrelament dels joves al territori i el seu coneixement de l’oferta formativa del Ripollès. Així, els joves han hagut de buscar i treballar informació dels expositors per respondre uns qüestionaris; una tasca que serà avaluable en alguns dels centres d’ensenyament visitants.

L’Univers Jove és una iniciativa del servei Joventut del Ripollès del Consell Comarcal del Ripollès, la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Ripoll i el programa Odisseu del qual forma part l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Hi col·laboren l’Agència de desenvolupament del Ripollès, la Unió intersectorial i empresarial del Ripollès, ARCA i el Servei educatiu del Ripollès.

Compartiu-ho amb: