Èxit de participació a la Gala literària del Ripollès, en què s’han lliurat els 28ns premis Joan Triadú

25 d'abril de 2019

El Consell Comarcal del Ripollès ha celebrat, amb molt bona acollida per part dels assistents, la Gala literària del Ripollès. Ha estat el tercer any que el lliurament dels Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú es vestia de llarg amb aquest format més lluït, amb recitals i música en directe, parlaments protocol·laris i un atrezzo que no ha deixat ningú indiferent. Tot plegat, en el marc de l’Església de Sant Pere, de Ripoll, bé cultural d’interès local.

En el seu discurs el president, Eudald Picas, ha defensat la importància d’inculcar valors com l’estima per la cultura, la literatura i la llengua catalana entre els joves, en tant que són “la màxima expressió del futur de la nostra comarca”. Així mateix, ha reivindicat la figura de Joan Triadú com a “paradigma del vincle entre l’erudit i el jove, de la transmissió del coneixement”.

Per personificar el llegat de Joan Triadú, enguany la gala ha gaudit de la presència del seu fill Joaquim Triadú. En la intervenció ha glossat la figura d’aquest ribetà il·lustre i n’ha subratllat la vocació d’educador, la tasca de defensor de la llengua i la cultura catalanes i la seva feina al servei del país. Amb això va insistir en la importància de defensar la llengua, atès que és la clau de la cohesió social i la raó de ser de la identitat catalana.

28ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Gala literària del Ripollès 2019.

La gala ha transcorregut al ritme de les actuacions musicals de la banda de jazz i swing After all, que s’han anat intercalant amb el lliurament dels premis de les diferents modalitats i categories i el recital de les obres mereixedores del primer premi de cada cas, amb les veus de l’escriptor Ramon Alabau i de la historiadora Roser Capdevila. Aquesta fórmula ha aportat un aire àgil i ric a la vetllada.

Tant Picas com Triadú han format part de la llarga llista de personalitats encarregades de lliurar els 27 premis, consistents en lots de llibre i, per als vencedors absoluts i un trofeu format per les lletres JT, de Joan Triadú, enguany de color turquesa i amb la voluntat que cada any sigui diferent. Les altres persones encarregades de lliurar premis han estat els consellers comarcals Dolors Cambras, d’Ensenyament, i Josep Estragués, de Cultura; l’alcalde de Ripoll i diputat Jordi Munell; la directora del Servei educatiu del Ripollès, Montse Tallant; i bona part dels membres del jurat, format per persones del món de l’ensenyament, la cultura i el periodisme especialitzat en aquest àmbit: Gemma Arimany, Montse Guix, Jeroni Marín, Maria Cortacans, Cèlia Forment, Montse Maestre, Laura Dalmau i Jordi Vilarrodà.

La gala va acabar amb la tradicional foto de família amb tots els premiats i un aperitiu dins la mateixa església de Sant Pere, amenitzat amb la música de la banda After all.

 

135 TREBALLS PARTICIPANTS

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial. Per valoritzar el patrimoni natural de la comarca i fer encara més nostrats els premis, les diferents categories del certamen prenen noms de muntanyes emblemàtiques. Així, tercer i quart d’educació primària conformen la categoria Taga, cinquè i sisè donen lloc a la Balandrau, primer i segon d’ESO configuren la Bastiments i, així fins a arribar al cim més alt del Ripollès, el Puigmal, que es correspon a tercer i quart d’ESO i al batxillerat. Els participants del Centre d’educació especial Ramon Suriñach, s’engloben a la categoria Torreneules. En cada categoria s’ha pogut participar en la modalitat de prosa o bé la de poesia. En aquesta edició s’hi han presentat 135 obres, una vintena més que l’any passat, i que representen tots els centres d’ensenyament del Ripollès. Per categories, la participació ha estat de 31 treballs de Taga, 45 de Balandrau, 26 de Bastiments, 24 de Puigmal i 9 de Torreneules.

Les obres participants podien ser de temàtica lliure, per bé que el consell comarcal, amb les bases, animava a incloure-hi referents ripollesos. Això, seguint amb al voluntat de reforçar l’autoestima del territori i fomentar-hi l’arrelament de joves i infants. Cada any, la participació d’obres s’ha vehiculat a través de les escoles, tot i que també s’ha permès la presentació per lliure sempre que es tractés d’alumnes escolaritzats al Ripollès. Totes les obres guanyadores s’han editat en un llibret commemoratiu amb una tirada simbòlica de 120 exemplars. Aviat es podrà consultar en format digital al web ripolles.cat/joantriadu.

La Gala literària del Ripollès ha estat una iniciativa de les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll, la Diputació de Girona, Hostesa, Kàterings Torre del Coll, Autocars Mir, Teisa i la Fundació MAP, que ha cedit el mobiliari de la gala, elaborat amb materials reciclats sota la marca Transformart.

 

ELS PREMIATS

 

TAGA

Prosa:

1 Viatjant pel cel, Martí Busquets Domènech – IE Mestre Andreu

Un somni real,  Elna Bassaganya Solà – IE Mestre Andreu

3 El millor regal del món, Valentina Spada Conti – Escola Doctor Robert

 

Poesia:

1 Si jo fos una crispeta, Isona Sánchez Fornés – Escola Pirineu

2 La casa encantada, Daniel Roca Costa – Escola Tomàs Raguer

3 L’hivern, Aina Matínez Garcia – Escola Joan Maragall

28ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Gala literària del Ripollès 2019.

 

BALANDRAU

Prosa:

1 La travessa del mar per començar a viure, Júlia Bosch i Catllà – Escola els Pinets

2 Al final, Arnau Garrigós José – Escola Mare de Déu de Núria

3 Uns dies diferents, Sara Costa Nieto – ZER Comte Arnau – Vallfogona Ripollès

 

Poesia:

1 La dolçor de la platja, Núria Alegre Busquet – Escola Vedruna

2 Les ovelles, Jordi Vicario Camps – Escola Mare de Déu de Núria

3 El puig del Catllar, Abril Lorenzo Valle – Escola Vedruna

28ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Gala literària del Ripollès 2019.


BASTIMENTS

Prosa:

1 Records de frontera, Georgina Obrador Martorell – SI germans Vila Riera

2 Una petita esperança, Laia Llongarriu Palomeras – SI germans Vila

3 L’arbre dels records, Júlia CARRILLO Colomer – IE Mestre Andreu

 

Poesia:

1 Abans de la foscor, Edna Rodríguez Magrans – SI germans Vila Riera

2 La veu del meu cap, Alzira Llorens Palomeras – Escola Vedruna

3 T’estimo, Èric Sánchez Sánchez-Reseco – INS Abat Oliba

28ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Gala literària del Ripollès 2019.

 

PUIGMAL

Prosa:

1 Guanyar també vol dir perdre, Berta Vidal Navarrete – INS Abat Oliba

2 Instint, Ona Pujol de la Torre – SI germans Vila Riera

3 Qui som, Laia Pujals Escuer – INS Abat Oliba

 

Poesia:

1 Nina de porcellana, Aina Batlle Parramon – INS Abat Oliba

2 Aquella olor de mar…, Èrica Rato Rota – Escola Vedruna

3 Desaparèixer, Neus Reyné Magret – SI germans Vila Riera

28ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Gala literària del Ripollès 2019.

 

TORRENEULES

Obres distingides:

– M’agrada Ripoll, Yousra Azharir – CEE Dr. Ramon Suriñach

– M’agrada la meva escola, Laia Roo Zurano – CEE Dr. Ramon Suriñach

– La bèstia, Martí Costa Roura – CEE Dr. Ramon Suriñach

28ns Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Gala literària del Ripollès 2019.

Compartiu-ho amb: