El consell comarcal engega la campanya ‘No toquis la pera’, per prevenir les agressions sexistes

10 de maig de 2019

 

El Consell Comarcal del Ripollès vol implicar tota la població i, especialment els joves, en la conscienciació per a l’eliminació de les agressions per raó de sexe o de cap mena de condició sobretot en l’àmbit de l’oci nocturn. És per això que, coincidint amb la Festa Major de Ripoll posa en marxa la campanya No toquis la pera!.

Aquest lema suggeridor i contundent va acompanyat de l’eslògan Trenquem el silenci, alcem la veu, escollit guanyador pel jurat d’un concurs engegat el gener passat i obert a tots els estudiants de quart d’ESO i batxillerat de la comarca. És obra d’Àlex Novo, alumne de l’institut escola Mestre Andreu, de Sant Joan de les Abadesses, que ha guanyat com a premi una entrada al festival Clownia. Utilitzant la primera persona del plural, l’eslògan vol apel·lar totes les persones, no només les víctimes, a fer visible, denunciar i aturar sense cap mena de connivència situacions de sexisme, abús o discriminació.

 

PRIMER PUNT LILA AL RIPOLLÈS

La campanya No toquis la pera! consta d’insercions publicitàries a diversos mitjans de comunicació i les xarxes socials. També s’elaboraran pancartes i es distribuiran elements de marxandatge com xapes i braçalets a més de fullets informatius sobre com actuar davant d’una agressió sexista. El repartiment d’aquests materials començarà aprofitant l’avinentesa de la col·locació, per primer cop al Ripollès, d’un punt lila. Serà aquest dissabte, 11 de maig, dins la Festa Major de Ripoll. Estarà ubicat a la plaça de Sant Eudald des de la mitjanit i fins a les quatre de la matinada. Allà, un equip format per una psicòloga i una educadora social oferiran atenció personalitzada a les possibles víctimes i també treballaran per conscienciar el públic general davant d’aquest fenomen.

Properament altres festes majors del Ripollès també disposaran de punts liles. Per ara estan confirmats Camprodon, Sant Joan de les Abadesses i Campdevànol. Joventut del Ripollès també treballa per fer extensiva la campanya en locals d’oci nocturn i altres esdeveniments festius de la comarca. Així mateix, també s’impartiran formacions en aquesta matèria a les comissions de festes. Alhora, els elements gràfics de la campanya estan a la disposició de tots els ajuntaments per incorporar-los als programes i cartells de festa major i a totes les activitats que tingui a veure amb la prevenció i l’eliminació de les agressions sexistes.

La campanya No toquis la pera! és un projecte impulsat des de Joventut del Ripollès, el servei del consell comarcal encarregat de desenvolupar les polítiques adreçades als joves, amb la col·laboració del Consorci de benestar social del Ripollès, les associacions de dones de la comarca, els centres escolars de secundària i altres agents socioeducatius i de l’àmbit de la salut. També suposa el desenllaç del treball pedagògic practicat durant aquests darrers mesos als centres d’ensenyament de la comarca. Els materials de la campanya s’han finançat amb fons de la direcció general de Joventut de la Generalitat de Catalunya i del Pacte d’estat contra la violència de gènere, del ministeri de Presidència, relacions amb les Corts i Igualtat, del govern d’Espanya.

Compartiu-ho amb: