El consell comarcal presenta la nova flota de camions del servei de recollida de residus urbans

19 de juny de 2019

Donar el millor servei als ciutadans i als ajuntaments pel benefici de tothom. Aquest és l’objectiu amb el qual el president en funcions del Consell Comarcal del Ripollès, Eudald Picas, ha presentat la nova flota de camions del servei de recollida de residus urbans. La renovació forma part del nou contracte del servei adjudicat a l’UTE Ripollès, conformada per les empreses Vigfa, SLU i Urbaser, SA.

Picas ha explicat que amb aquests camions s’oferirà una cobertura millor al servei que es presta a la comarca. A part d’això, espera que el fet de disposar d’un equipament més modern i lluït serveixi també per motivar els ciutadans a fer un bon ús del servei i a augmentar la quota de reciclatge.

presentacio-camions-residus-20190618-2_baixa

La flota incorpora de sis camions nous amb especificitats diferents en funció del servei per al qual han estat preparats. D’una banda, n’hi ha tres per al sistema de càrrega bilateral, que incorporen una caixa compactadora amb una grua robotitzada i tenen una capacitat de fins a 7,5 tones. Aquests camions permeten la descàrrega automatitzada dels contenidors, de manera que els conductors no han de baixar del vehicle. Un sistema de sensors d’alta precisió localitza el contenidor, tant si és a un costat com l’altre del camió, el braç robotitzat l’eleva fins a sobre de la caixa, el col·loca a dins i n’obre les comportes inferiors per buidar-lo. Tot seguit, un mecanisme compacta els residus que s’hi han carregat. La mateixa caixa serveix per a totes les fraccions de la recollida selectiva de residus: envasos, paper i cartró, vidre, orgànica i rebuig. Aquest és el sistema implantat als municipis de Campdevànol, Gombrèn i Ripoll. Properament també s’estendrà a Ribes de Freser. Un dels avantatges que aporten aquest nou material mòbil de càrrega bilateral és una tecnologia que permet saber en temps real els quilos recollits amb cada contenidor i registrar tot tipus d’estadístiques. Això facilita l’avaluació i la millora del servei en tot moment.

Un altre dels camions incorporats és el que es fa servir per carregar els compactadors amb què es recullen els residus dels municipis de Campelles, Vallfogona de Ripollès, Molló i Ogassa. Aquest camió, a més, mitjançant la grua que incorpora, permet buidar alguns contenidors de recollida selectiva que hi ha a la resta de la comarca.

Pel que fa als contenidors tradicionals de la fracció orgànica i el rebuig, els que tenen tapa, es recullen amb dos camions específics: un amb capacitat per a 7,5 tones per al rebuig i un altre de 3,4 per a l’orgànica. És aquest últim camió el que també s’utilitza per la modalitat de porta a porta que implantada a al municipi de Sant Joan de les Abadesses.

Els municipis de les Llosses, Llanars, Ogassa, Pardines, Planoles, Queralbs, Sant Pau de Segúries, Setcases, Toses, Vallfogona de Ripollès i Vilallonga de Ter encara disposen de contenidors de recollida selectiva amb format d’iglú. Aquests es buiden fent servir dos camions del contracte anterior i que encara tenen vida útil.

Aquest parc mòbil queda complementat amb una furgoneta, que permet fer un servei de suport i supervisió a la recollida, i el camió rentacontenidors. Aquest últim va començar a funcionar la setmana passada i és una de les millores aportades per l’empresa adjudicatària.

Els camions incorporen un vinilatge exterior amb missatges per implicar els ripollesos i ripolleses en la necessitat d’incrementar el percentatge de la recollida selectiva. Tot plegat, amb l’objectiu d’augmentar el reciclatge i reduir els costos derivats dels cànons i penalitzacions amb què es grava el tractament de la fracció de rebuig, la detecció de residus impropis llançats als contenidors equivocats i l’entrada d’escombraries a l’abocador.

presentació camions residus 20190618

Compartiu-ho amb: