Joaquim Colomer, nou president del Consell Comarcal del Ripollès

11 de juliol de 2019

El nou plenari constituït avui al Consell Comarcal del Ripollès ha escollit, en una única votació i per majoria absoluta, Joaquim Colomer com a president. Ha estat amb els vots a favor dels set consellers del grup Junts, dels dos de la Candidatura de progrés (CP) i del conseller de la Unió de partits municipalistes (UPMcat). El candidat proposat pel grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal, Amadeu Rosell, ha obtingut els suports dels seus vuit consellers i el d’Alternativa municipalista (AMUNT)

Colomer ha dirigit les primeres paraules als consellers i conselleres que han pres possessió per donar-los l’enhorabona. També ha manifestat “el compromís màxim de començar a treballar” pels municipis i els habitants del Ripollès “amb il·lusió i ganes de liderar un projecte per cohesionar la comarca, fer-la créixer i donar-li la rellevància que mereix”. Tot plegat és un repte que assegura que no assumeix com a personal sinó “d’equip, de persones i, sobretot, amb mà estesa a tots els grups”. Entre els eixos principals del mandat el president hi ha situat els canvis en la gestió dels menjadors escolars, l’execució dels projectes turístics finançats amb fons FEDER, la millora de les condicions dels treballadors del Consorci de benestar social del Ripollès i el reimpuls dels seus serveis, així com reivindicar la necessitat de resoldre les mancances en infraestructures com el servei ferroviari, la disponibilitat de fibra òptica i les vies verdes, entre altres.

Des del seu mateix grup i exercint com a portaveu, Mònica Santjaume ha manifestat el suport “a un govern i un president al marge de les rancúnies personals i polítiques” sense distingir entre “bons i mals ripollesos” sinó algú que “posi al centre les persones i el seu benestar”. La consellera ribetana ha subratllat la necessitat de “pensar en els dinou municipis i fer comarca” i ha definit el projecte polític amb “il·lusió i realisme”. Pel que fa al president, l’ha qualificat de persona “treballadora, incansable, coneixedora abastament del territori i amb una gran vocació de servei cap a la nostra comarca”. Tant Santjaume com Colomer, en els discursos, han agraït la tasca de l’equip de govern sortint i el seu president.

Des del grup comarcal de la Candidatura de progrés, el conseller i expresident del consell comarcal Enric Pérez ha relatat pas a pas el procés de negociació amb les forces altres polítiques. Per bé que ha indicat que la seva formació va considerar “més lògica” una fórmula de govern entre ERC-AM i Junts, “aquesta lògica no es va donar”. Seguidament, segons ha narrat, es van succeir les reunions amb tots els grups comarcals fins al punt que, si bé inicialment ERC es va mostrar contrària a tancar un acord amb CP, “fa literalment quatre dies” va canviar de parer i els va mostrar “disponibilitat per arribar a un pacte amb facilitat” que el mateix Pérez ha anomenat irònicament “pacte de la vergonya”, parafrasejant els contraris a l’acord finalment rubricat entre Junts, CP i UPMcat. La manca del “clima de confiança necessari” amb ERC-AM i la coincidència de les línies generals amb Junts i UPMcat, segons el portaveu socialista, van desembocar en un pacte que ha definit com a “més sòlid” i “més facilitador dels necessaris consensos que necessita la nostra comarca”. En aquest sentit, posa sobre la taula la millora de les condicions salarials de la plantilla del Consorci de benestar social del Ripollès, el finançament del servei d’ajuda a domicili i el desenvolupament del pla de convivència, juntament amb mesures per millorar les infraestructures de comunicacions i telecomunicacions, entre altres.

Des d’UPMcat, el conseller Ramon Roqué ha manifestat l’honor d’accedir al consell comarcal i s’ha mostrat convençut “que les polítiques comarcals tenen un pes específic en el dia a dia dels nostres municipis i, per tant, en la vida dels nostres veïns i veïnes”. També ha defensat el pacte amb Junts i CP entenent que “la pluralitat implica una major representativitat i, per tant, més capacitat alhora d’atendre els diferents assumptes que caldrà abordar en aquesta legislatura”. Així mateix ha defensat que “les persones han de passar per davant de posicionaments que confronten i exclouen”, especialment en un territori petit on considera que totes les persones són “necessàries per encarar el futur en les millors condicions possibles”.

Pel que fa a l’oposició i com a portaveu del grup d’ERC-AM, Amadeu Rosell, ha descrit el mandat que avui expirava com “un període sense cap projecte de comarca on només l’autonomia municipal prevalia per sobre de tot i menystenint l’opinió i les necessitats dels municipis amb menys població”. Pel que fa a l’equip de govern sortint, considera que “ha promogut la nocturnitat i la manca de transparència” i ha “marginat” els ens comarcals. És per això que ha defensat la voluntat del seu grup de “canviar totes aquestes dinàmiques i treballar per la reconstrucció i recuperació d’una comarca malmesa” tot proposant un pacte amb les altres forces per constituir un govern “de gran participació, progressista i sobiranista”, que finalment no ha prosperat. Per acabar, ha agraït el suport de l’Alternativa municipalista.

Quant a aquest grup, el seu conseller, Àlex Medrano, ha agraït la presència dels ciutadans que s’han mobilitzat “per manifestar el malestar i el rebuig a un pacte amb aquells que avalen l’article 155”. Així mateix ha definit les candidatures d’unitat popular del Ripollès com l’alternativa per “fer polítiques que vagin en benefici del poble, polítiques feministes per empoderar la veu de la dona i lluitar per combatre les privatitzacions de serveis comarcals”. També ha defensat la necessitat d’emprendre “polítiques socials en defensa de les treballadores de la nostra comarca” i que preservin el paisatge i el territori, entre altres. Per acabar, ha justificat el suport a la candidatura d’ERC-AM per “marcar un nou rumb polític que trenqui amb la pèssima gestió dels darrers quatre anys”.

 

EL PRESIDENT I EL PLE

Nascut el 1982, Joaquim Colomer i Cullell és de Ripoll, municipi del qual és regidor des del 2015, actualment com a cap de l’àrea de Serveis al territori, Sostenibilitat i Empresa. És tècnic del món de la construcció, amb la titulació d’Arquitecte tècnic (Universitat de Girona), el grau en Enginyeria de l’edificació (Universitat de Girona) i un màster en Gestió integral en l’edificació i consultoria immobiliària Project & Facility Master (Universitat de Girona). Colomer també és president de l’executiva local i membre de l’executiva comarcal del Partit demòcrata europeu català (PDeCAT).

Pel que fa al nou ple del consell comarcal, està format per set dones i dotze homes d’onze dels dinou municipis del Ripollès. El que té més representació és Ripoll, amb quatre consellers, seguit de Campdevànol, amb tres. També hi ha consellers de Pardines, Sant Joan de les Abadesses, les Llosses, Setcases, Camprodon, Queralbs, Ribes de Freser, Sant Pau de Segúries i Toses.

En aquest plenari de constitució i presa de possessió del president del Consell Comarcal del Ripollès ha tingut un públic abundant. Entre ells, la directora general d’Administració local de la Generalitat de Catalunya, Rosa Vestit; el diputat provincial Eduard Llorà; el director dels serveis territorials de Presidència a Girona, Raül Morales; el president i vicepresident sortints Eudald Picas i Josep Coma, a més dels expresidents Jaume Vilarrasa i Miquel Sitjar.

Compartiu-ho amb: