El consell comarcal desplega un pla d’accions per evitar i actuar davant les agressions sexistes en l’oci nocturn

31 de juliol de 2019

El Consell Comarcal del Ripollès vol implicar tota la població i especialment els joves en la conscienciació per a l’eliminació de les agressions per raó de sexe o de cap mena de condició, sobretot en l’àmbit de l’oci nocturn. És per això que, a través de Joventut del Ripollès, duu a terme la campanya No toquis la pera! amb l’eslògan Trenquem el silenci, alcem la veu.

Aquest pla d’accions va començar amb un treball pedagògic als centres d’ensenyament de la comarca. En aquest punt, amb l’inici de la temporada de festes majors, s’ha traslladat a altres àmbits implicats en l’oci juvenil i nocturn en general. D’entrada, amb l’organització de formacions en perspectiva de gènere per donar eines per a la prevenció de les agressions sexistes i d’LGTBIfòbia però també amb l’emplaçament de punts liles.

 

7 PUNTS LILES AL RIPOLLÈS

Els punts lila són un espai d’informació i sensibilització obert a tota la població. Faciliten assessorament i acompanyament a qualsevol persona que visualitzi o pateixi una agressió masclista i/o LGTBIfòbica. Això inclou qualsevol tipus de manifestació com assetjament, humiliacions o insults, entre altres. Per tant, es tracta d’espais de conscienciació i prevenció, a més de denúncia i suport a la víctima.

Al Ripollès, un cop s’hagi conclòs la temporada d’estiu, s’hi haurà emplaçat un total de set punts liles. La Festa major de Ripoll ha estat el primer esdeveniment de la comarca a disposar-ne. Les altres festes majors amb punt lila són Campdevànol, Camprodon, Ribes de Freser, Sant Joan de les Abadesses i Vallfogona de Ripollès, juntament amb el Festival Inspira, també de Ripoll.

 

5 SESSIONS FORMATIVES

El pla d’accions de la campanya No toquis la pera!, dissenyat per Joventut del Ripollès, també ha previst formacions pensades per a diferents públics. L’equip tècnic de joventut s’ha format per dissenyar tallers de prevenció en aquesta matèria als centre d’ensenyament. També s’ha fet una sessió per capacitar membres de la plataforma Ripollès 8M perquè puguin dur a terme el servei de punt lila. Acabat aquest cicle de formacions, els municipis de Campdevànol, Camprodon, Ribes de Freser, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses també hauran acollit sessions formatives obertes al públic general però enfocades especialment als propietaris i empleats de locals d’oci nocturn o membres de comissions de festes.

 

formació agressions sexistes ripollès

 

ESPAIS LLIURES D’AGRESSIONS SEXISTES

Per ajudar a la conscienciació, implicar el públic jove en el missatge de la campanya No toquis la pera! i fer-lo còmplice, Joventut del Ripollès ha elaborat tot tipus de marxandatge i altres elements comunicatius amb una línia gràfica atrevida, innovadora i inclusiva. D’aquesta manera s’han elaborat adhesius per enganxar a tot tipus de suports com carpetes o llibretes i uns altres adhesius més petits per als telèfons mòbils o pissarretes electròniques, a més de braçalets. A part d’això, s’han imprès pancartes per als dinou municipis, s’ha confeccionat un corpori amb el símbol de la pera com a element per generar continguts virals a les xarxes socials i s’han adquirit petits envelats per als punts liles que també podran tenir més utilitats en el futur.

També, i per implicar els locals d’oci nocturn, es distribuiran uns adhesius de la campanya No toquis la pera! amb el distintiu “Espai lliure d’agressions sexistes” per d’enganxar-los a la porta dels establiments. Tots aquests materials, alhora, tenen un vessant digital, amb adaptacions per a les xarxes socials. Des dels espais virtuals de Joventut del Ripollès, per tant, es difondran missatges per apel·lar els joves a ser còmplices en la prevenció i la denúncia de les agressions sexistes. Tot plegat també es complementa amb insercions publicitàries en mitjans de comunicació.

La campanya No toquis la pera! i tots els materials que se’n deriven s’han finançat amb fons de la direcció general de Joventut de la Generalitat de Catalunya i del Consell Comarcal del Ripollès, sumades a les aportacions fetes als ajuntaments del Ripollès per part  del Pacte d’estat contra la violència de gènere, del ministeri de Presidència, relacions amb les Corts i Igualtat, del govern d’Espanya. En l’execució del pla d’accions hi ha col·laborat el Consorci de benestar social del Ripollès, les associacions de dones de la comarca, els centres escolars de secundària, els ajuntaments, les comissions de festes i altres agents socioeducatius i de l’àmbit de la salut del Ripollès.

Compartiu-ho amb: