El consell comarcal començarà el curs amb 375 usuaris i 16 línies de transport escolar

10 de setembre de 2019

Pel Consell Comarcal del Ripollès és primordial reforçar els avantatges de viure lluny de les grans àrees poblades i compensar-ne els possibles inconvenients. Per això dedica el màxim de recursos i esforços possibles a prestar el servei de transport escolar amb eficiència i eficàcia amb l’objectiu de satisfer les necessitats dels alumnes de tots els pobles.

En aquests moments, el consell ja ha rebut la majoria de sol·licituds per al curs escolar vinent. De moment en són 296 d’interurbà i 79 d’urbà. Amb aquestes xifres, el servei d’Ensenyament del Consell Comarcal del Ripollès preveu posar a la disposició dels usuaris setze línies de transport escolar. Tot això, sense oblidar la possibilitat que es produeixi alguna modificació abans que comencin les classes, en el cas que es rebin més sol·licituds d’escolarització.

El servei presenta diverses novetats. Una d’elles és la necessitat d’un autobús de més capacitat per a la línia R13, que recorre la vall del riu Rigard. Si fins ara es feia servir un vehicle de nou places, enguany serà de quinze. Un cop s’hagin tramitat totes les sol·licituds de transport escolar es podrà valorar si cal habilitar vehicles de més capacitat en altres línies.

 

PARADES NOVES

Pel que fa a les parades, destaca l’afegitó d’una parada a la colònia Noguera, de Ripoll, corresponent a l’R10 (Gombrèn-Campdevànol). Aquesta línia, a més, canvia el recorregut atès el trasllat de l’escola Pirineu, de Campdevànol, a les noves dependències del carrer Puigmal, 12. A la línia R13 (Toses-Ribes de Freser), s’ha recuperat la parada a Fornells de la Muntanya. També passa a tenir parada Aigües de Ribes dins la línia R15 (Campelles-Ribes de Freser) i el Balneari de Montagut, a la línia R18 (Ribes de Freser-Ripoll). També cal dir que l’R17, que fins ara transcorria entre Sant Pau de Segúries i Ripoll, allarga el servei fins a Llanars.

Una altra novetat d’enguany és la implantació d’una nova base de dades informatitzada, que permet optimitzar l’organització i la gestió del servei de transport escolar. És per aquest motiu que també s’ha actualitzat el format del carnet, que ha passat a ser com una targeta convencional, generada automàticament a partir de la base de dades. 

Aquest curs, la demografia ha permès mantenir el servei a Espinavell i Campelles. En el cas del nucli de la vall del Ter, el curs passat la línia de Molló es va prolongar fins a Espinavell de manera que va ser la primera vegada a la història que aquest nucli disposava de transport públic. I és que, sempre que hi hagi places lliures, qualsevol veí pot fer servir les expedicions de transport escolar de qualsevol línia pagant el bitllet corresponent. Pel que fa a Campelles, el municipi menys poblat del Ripollès, després de la incertesa dels últims anys per la seva continuïtat, l’estabilitat demogràfica segueix permetent arribar al mínim d’usuaris establert per prestar el servei.

 

SOL·LICITUD D’AJUTS, FINS AL 30 DE SETEMBRE

Paral·lelament, ja s’ha obert la segona convocatòria per demanar els ajuts per costejar el servei de transport escolar en els casos en què la llei no en preveu la gratuïtat o no hi hagi el mínim d’usuaris per activar la seva línia. El Consell Comarcal del Ripollès té prevista una partida de 25.000 euros en aquest sentit.

D’una banda hi ha els ajuts per motius socioeconòmics. S’hi poden atendre les famílies dels alumnes de P3, P4 P5, Educació primària i Educació secundària obligatòria, en funció de si compleixen els criteris de les bases. Entre ells, no superar un llindar determinat d’ingressos o de patrimoni.

A més, hi ha els ajuts denominats geogràfics. Aquests es poden demanar en tres circumstàncies: en cas que la línia de transport escolar no estigui activa i es visqui a un municipi diferent al del centre d’ensenyament; en cas que l’alumne visqui a més de tres quilòmetres de la parada més propera i en un municipi diferent al del centre d’ensenyament; o bé en cas que l’alumne visqui al mateix municipi on hi ha l’escola però el seu habitatge sigui fora del nucli urbà i a més de tres quilòmetres del centre d’ensenyament.

Les sol·licituds es poden fer presencialment o telemàticament. Tota la informació per presentar-les està disponible a l’apartat d’Ensenyament del web Ripolles.cat. El termini per fer-ho culmina el 30 de setembre.

 

30 ANYS DE SERVEI DE TRANSPORT ESCOLAR

El transport escolar és un servei gestionat pel Consell Comarcal del Ripollès per encàrrec del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Això és així des que el govern va delegar-li la competència el 1989. Des de llavors, la corporació comarcal confecciona el mapa de línies de transport escolar en funció de la demanda, adjudica el servei a les companyies d’autocars i n’inspecciona el bon funcionament. El finançament del servei segueix anant a càrrec del govern.

El transport escolar és gratuït per a tots els alumnes de P3, P4, P5, Educació Primària i Educació secundària obligatòria que, com que no disposen de centre d’ensenyament al seu municipi, hagin de desplaçar-se a un altre. Per habilitar una línia de transport escolar cal una demanda de com a mínim tres persones per etapa educativa, atesa la singularitat de la nostra comarca. En les gratuïtats no s’hi inclou el batxillerat, que és un ensenyament postobligatori. En canvi, el servei és completament gratuït per a tots els alumnes d’Educació especial.

Pels casos sense dret a gratuïtat del transport, el consell comarcal posa a disposició de les famílies el sistema d’ajuts de desplaçament.

Tota la informació sobre aquest servei es pot consultar al web ripolles.cat/ensenyament. Allà també hi ha un apartat específic sobre el transport escolar, amb tots els detalls com el mapa amb les línies i les parades actives, les pautes d’ús del servei i les indicacions en cas de nevades per als centres d’ensenyament.

Compartiu-ho amb: