El consell comarcal organitza el segon Espai Co.Creació per seguir frenant la fugida de talent jove del Ripollès

19 de setembre de 2019

El Consell Comarcal del Ripollès segueix treballant per redefinir les polítiques que han de contribuir a arrelar més els joves al territori. L’objectiu és que vegin la comarca com un lloc on establir-se i treballar un cop finalitzats els estudis postobligatoris, amb el benefici que això suposa en clau demogràfica i també per al teixit econòmic. És per aquest motiu que, després de l’èxit de la primera edició, el servei Joventut del Ripollès, conjuntament amb l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura han organitzat l’Espai Co.Creació. Es tracta d’una sessió de treball en què han participat una quarantena de representants del món de l’ocupació, l’ensenyament, entitats socials, joves, tècnics de l’administració i també del món polític de la comarca.

Durant l’obertura de l’Espai Co.Creació el president, Joaquim Colomer, ha subratllat la necessitat de “revertir la fugida de talent jove” quan les empreses de fet manifesten dificultats per cobrir les necessitats de personal qualificat. A més, ha explicat que cal posar en relleu els avantatges que té viure al Ripollès, com ara la qualitat de vida. “Una comarca sense jovent perd al·licient”, ha indicat Colomer, alhora que ha apuntat que el fet que els joves se separin del nucli familiar per anar a viure i a treballar a d’altres indrets també genera “una situació complexa”.

Co.Creació Joventut del Ripollès 2019  Co.Creació Joventut del Ripollès 2019

 

En aquesta dinamització de grup també hi ha participat, en clau política, la vicepresidenta i alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Santjaume; el vicepresident i alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué; la consellera comarcal i alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa, el conseller i alcalde de Camprodon, Xavier Guitart; a més de la regidora d’Educació i Joventut de l’ajuntament de Planoles, Laura Dot.

 

TREBALL EN XARXA

L’Espai Co.Creació és una iniciativa que va veure la llum el 2018 en el marc de la fira de vocacions Univers Jove. Sorgia de la necessitat detectada per Joventut del Ripollès de reforçar el treball en xarxa de tots els agents polítics, econòmics i socials que tracten amb la joventut per evitar que els joves que marxen a estudiar a fora després no tornin al Ripollès. Especialment havent constatat amb un informe anomenat Big Bang presentat el mateix 2018, algunes dades especialment preocupants. Per exemple, que dues terceres parts dels joves de quart d’ESO i segon de batxillerat consideraven que no tenien prou informació sobre l’oferta de formació postobligatòria de la comarca o que només el 15 % tenia clar que en el futur voldria viure al Ripollès, a diferència del 30 % que tenia clar que no.

A resultes de la primera edició de l’Espai Co.Creació van sorgir iniciatives com la guia Aprèn al Ripollès, amb tota l’oferta formativa de la comarca, i la creació d’una comissió comarcal d’estudi de l’oferta de formació postobligatòria del Ripollès.

La celebració d’aquest segon Espai Co.Creació també ha de resultar per redactar el nou Pla comarcal de Joventut, que marcarà les línies mestres dels projectes de Joventut del Ripollès fins al 2023.

Compartiu-ho amb: