El Ripollès i el Conflent commemoren a Vinçà amb una diada molt lluïda els sis anys d’agermanament

30 de setembre de 2019

Seguint amb l’intercanvi cultural i associatiu entre el Ripollès i el Conflent i amb la voluntat d’estrènyer el vincle entre els habitants de les dues comarques, la població de Vinçà ha acollit la 5a Diada de l’agermanament Ripollès Conflent. Ha estat en el marc de la fira gastronòmica Festi’Terroir i amb l’animació dels grallers i geganters de Vallfogona de Ripollès, els timbalers dels Nyerros del Conflent i la colla castellera Pallagos del Conflent. Tot plegat, en el marc incomparable de l’àrea recreativa del llac de Vinçà.

Després de seguir les actuacions i visitar els diversos estands que conformaven la fira, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, ha fet un discurs agraint a l’acollida a les autoritats conflentines i posant en valor els sis anys d’agermanament de les dues comarques. Un vincle que “quedarà garantit per quatre anys més i arribarem als deu”, coincidint amb la durada d’aquest mandat que Colomer ha encetat aquest estiu. El president també ha subratllat la rellevància que representa el cinquantè aniversari de l’agermanament entre Prada de Conflent i Ripoll i el fet “la frontera no sigui una frontera, sinó un lloc de pas”.

De la seva banda, el vicepresident de la Comunitat de Comunes del Conflent, Bernard Loupien, ha explicat que l’agermanament no només propicia jornades festives sinó també espais de treball. En aquest sentit ha citat com a exemple les darreres jornades tècniques transfrontereres, en què s’ha tractat àmbits  tan diversos com l’agricultura, la realitat dels productors locals o les radicalitzacions. Fruit del treball en comú també ha mencionat la publicació de material de promoció turística conjunta o la creació del Camí dels orígens, un sender de muntanya que representarà “el vincle físic” entre les dues comarques i en resseguirà el patrimoni i la història. El vicepresident ha anunciat que el camí ja estarà llest aquesta tardor i unirà Rià, on va néixer Guifré el Pilós, i Ripoll, on en reposen les despulles. Als parlaments també hi ha intervingut l’alcalde de Vinçà, René Dragué, per explicar que la fira mostra el resultat de la feina dels darrers anys feta per la Comunitat de Comunes Conflent Canigó  i per “posar en valor tot allò que la terra conflentina pot produir”.

Diada de l'agermanament Ripollès Conflent 2019 Vinçà

 

GASTRONOMIA DEL CONFLENT I DEL RIPOLLÈS

El fet que la Diada de l’agermanament Ripollès Conflent s’hagi celebrat en el marc de la fira Festi’Terroir ha complementat les programacions d’activitats respectives. D’aquesta manera, les demostracions de cultura popular catalana han posat ambientació a les demostracions gastronòmiques i a les parades de tast de productes artesans. A part d’això, els visitants també han pogut gaudir de diversos jocs tradicionals i de destresa, participar en un taller d’iniciació a la sardana, conduir pedals aquàtics o veure una exhibició de d’esquí-surf aquàtic, entre moltes altres propostes. Al vespre, a més, s’ha celebrat un àpat gourmet amb diversos xefs prestigiosos del Conflent i del Ripollès. En representació de la nostra comarca hi han fet una demostració de talent els cuiners Joselina Soldevila (Canaules, Ripoll), Valentín García (Reccapolis, Ripoll) i Francesc Rovira (Fonda Xesc, Gombrèn). Aquest últim, guardonat amb una estrella Michelin.

La 5a Diada de l’agermanament Ripollès Conflent i la fira Festi’Terroir s’han organitzat en coordinació amb la Comunitat de Comunes Conflent-Canigó, el Consell Comarcal del Ripollès, l’ajuntament de Vinçà, la Regió d’Occitània Pirineus Mediterrània i el departament dels Pirineus orientals.

 

6 ANYS D’AGERMANAMENT

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent es va segellar el 2013 arran dels vincles històrics i identitaris. Constitueix un fet inèdit, ja que és la primera i única vegada que dues comarques signen un agermanament d’aquestes característiques. Des d’ençà, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes Conflent Canigó desenvolupen diverses activitats de forma conjunta a més de diverses trobades periòdiques que s’alternen entre les dues comarques: dues reunions anuals del comitè d’enllaç format pels càrrecs electes; la diada de l’agermanament, pensada per a la ciutadania; i també una jornada tècnica per fomentar l’intercanvi de coneixement entre els dos territoris.

Compartiu-ho amb: