El consell comarcal reprova amb una moció la sentència del judici dels fets de l’1 d’octubre

15 d'octubre de 2019

El Consell Comarcal del Ripollès rebutja la sentència emesa pel tribunal suprem espanyol sobre el judici pels fets de la tardor del 2017. Ha estat en el marc d’un ple extraordinari i d’urgència, amb l’aprovació d’una moció per mitjà dels vots de Junts, Unió de partits municipalistes (UPMcat), Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal (ERC-AM) i un dels dos vots de la Candidatura de progrés (CP). L’altre ha estat contrari al text.

La moció reconeix que el país passa per una “situació d’excepcionalitat” i la disposició “a treballar conjuntament amb el moviment popular en la lluita anti-repressiva, democràtica, pacífica i a favor dels drets i les llibertats”. De fet, dels acords de la moció es desprèn que la sentència representa una regressió d’aquests drets i llibertats, que la institució ripollesa es compromet a garantir juntament a la separació de poders. A més, el consell comarcal demana l’alliberament immediat dels presos entenent que no hi ha cap delicte vinculat a la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya celebrat el primer d’octubre del 2017 ni a qualsevol altra acció política celebrada els dies anteriors i posteriors i en defensa de l’exercici del dret de l’autodeterminació dels pobles. Un dret que considera que ha de permetre resoldre el conflicte polític existent per via democràtica i pacífica.

La corporació comarcal també referma en la moció el caràcter pacífic i no violent de l’independentisme català i condemna els intents de criminalitzar-lo. Així mateix, exigeix al govern espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular. El consell també se suma a la voluntat de reunir els representants legítims de la ciutadania al Parlament, al govern de la Generalitat i al món municipal en una assemblea d’electe a favor dels drets polítics i la llibertat.

 

REACCIONS DELS GRUPS

Des del grup comarcal de Junts, la portaveu Mònica Santjaume, ha dubtat que l’empresonament dels líders polítics independentistes pugui ser considerat propi d’una democràcia. Considera que es tracta d’”una sentència política contra tota la societat catalana” per una successió d’actes pacífics. És per això que ha afirmat:  “Que no s’equivoquin: ells dicten sentències però nosaltres onegem la dignitat i pacíficament respondrem i els hi direm que no hi estem d’acord”.

En una línia similar s’ha manifestat el portaveu del  grup comarcal d’ERC-AM, Sergi Albrich. El santjoaní, a més, ha manifestat que li “costa molt d’entendre que el govern del consell comarcal aprovi aquesta moció amb representants d’un partit polític que avala la situació en què es troba el país”, referint-se a declaracions recents de líders socialistes catalans i espanyols.

En aquest sentit, el president ha defensat el pacte de govern indicant que “fa comarca i fa municipis” tot recordant que els membres que el conformen representen més del 90 % de la població del Ripollès, “diferents opinions en caràcter de país i els mateixos objectius per treballar per la comarca”.

El portaveu de CP, Enric Pérez, ha defensat la disparitat de vot dels dos membres del grup “per coherència” amb els vots emesos dilluns als plens dels ajuntaments respectius i manifestant que dins les agrupacions locals del Partit dels socialistes de Catalunya a la comarca “hi ha un cert debat intern”. Indica que hi ha un corrent que opina que “la sentència ha set excessiva […] però malauradament els tribunals han dictaminat el que han dictaminat i segurament aquesta sentència s’haurà d’acatar”. Així mateix, ha assegurat que “el partit socialista tampoc pot compartir moltes de les afirmacions que hi ha a la moció”. Pérez ha aprofitat per demanar que l’independentisme també “pogués fer una mica d’autocrítica i digués quina part de responsabilitat té en tota aquesta situació”.

 

📄 Descarregueu la moció

 

Mònica Santjaume

Mònica Santjaume

Sergi Albrich

Sergi Albrich

Enric Pérez, Joaquim Colomer i Mònica Santjaume.

Enric Pérez, Joaquim Colomer i Mònica Santjaume.

 

 

 

Compartiu-ho amb: