L’Univers Jove supera els 1.000 visitants, amb 60 estands de formació, ocupació i orientació

3 de març de 2020

La fira de vocacions Univers Jove segueix consolidant-se com un referent nacional pel que fa punt d’informació sobre l’oferta formativa i professional. Especialment, de les comarques del Ripollès, la Cerdanya, la Garrotxa i Osona. Així ho ha indicat, durant la inauguració, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer. El també president de l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura també ha subratllat la importància que “els joves de la comarca arrelin al territori, perquè si no hi ha joves amb futur, tampoc hi ha futur per a aquestes comarques”. A més, ha fet referència a la importància que suposa per un territori com el Ripollès acollir un certamen d’aquestes dimensions.

De la seva banda, l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha descrit l’Univers Jove com, “d’entre les comarques d’interior, l’esdeveniment més important de Catalunya” en matèria educativa  i ha lloat la sort de poder mostrar, en aquest indret, tot aquest “futur professional” als visitants, provinents de diverses comarques. En aquesta línia també s’ha manifestat Miquel Àngel Escobar, secretari d’Administracions locals i Relacions amb l’Aran. Ha defensat la importància de la formació com a “únic factor que realment redueix la incertesa” en una societat marcada pel canvi constant que provoquen les noves tecnologies i ha desitjat continuïtat a una fira que ja ha enfilat la sisena edició.

A la inauguració també hi ha participat la directora general de Joventut, Laia Girós, que ha defensat la importància de “dignificar la formació professional”, present a la fira amb una trentena d’expositors. Així mateix ha subratllat que “des de les administracions s’ha d’acompanyar els joves en la construcció del seu projecte vital de manera que ells l’escullin” i que, fer-ho, no impliqui marxar dels seus pobles i ciutats. La directora dels serveis territorials d’Agricultura, Elisabet Sánchez, ha donat importància al fet que els joves “tinguin prou informació per fer una elecció amb consciència i sentit de a què es volen dedicar” i ha aplaudit “que aquesta informació arribi per tot i a tots els llocs del territori, especialment en aquells on no és tan fàcil”.

 

ÈXIT DEL NOU ESPAI DE DINAMITZACIONS

L’Univers Jove ha assolit una vegada més l’èxit, sobretot per ser una fira única, que combina orientació i oferta formativa però també ocupacional. En especial, una de les qüestions que li han afegit encara més valor respecte les edicions anteriors ha estat la creació d’un espai de dinamitzacions. Allà s’hi han fet concursos de la mà d’Adolescents.cat, un portal multimèdia molt influent entre els joves de Catalunya, i demostracions per part de diversos expositors. Per exemple, s’hi han fet classes de zumba, ioga, una demostració de cocteleria o una competició de golf amb un robot.

L’habilitació d’aquesta zona de dinamitzacions ha permès donar més visibilitat a algunes activitats que, any rere any, alguns centres ja duien a terme als seus estands, de manera que han resultat més atractives i lluïdes. Aquest espai, sens dubte, ha captat l’atenció dels més de 1.000 visitants de l’Univers Jove, la majoria dels quals han estat sobretot estudiants d’ESO i batxillerat del Ripollès, la Cerdanya i Osona.

 

LES GRANS UNIVERSITATS I FP DE 9 COMARQUES

Pel que fa al nombre d’estands, el certamen s’ha mantingut en la seixantena, com la darrera edició. Novament hi ha estat presents les grans universitats de Catalunya i Andorra, incloent-hi centres com la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona o la Universitat d’Andorra. Enguany, com a novetat, hi ha sigut present la Universitat Abat Oliba – CEU o l’Escola Superior de Disseny de Sabadell.

Quant a formació professional, hi ha participat pràcticament la totalitat de centres d’aquesta tipologia del Ripollès, la Cerdanya, la Garrotxa i Osona, a més d’altres procedents del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Gironès, el Pla de l’Estany i el Barcelonès, que sumen un total de 9 comarques. Entre les novetats formatives en aquest àmbit cal citar una escola de moda i disseny, dues de soldadura, una de cinema i un centre que organitza estades lingüístiques a l’estranger. Val a dir que alguns d’aquests estands també han organitzat tot tipus de demostracions: des de classes de fitness, fins a reanimació cardiopulmonar, passant per degustacions gastronòmiques, jocs didàctics i electrònica.

 

JORNADES DE PORTES OBERTES I VISITES CULTURALS

En aquesta sisena edició de l’Univers Jove s’ha fet un pas més quant a coordinació amb els centres de formació postobligatòria del Ripollès. Això s’ha traduït en el fet que l’Institut Abat Oliba, l’Aula d’hostaleria del Ripollès i la Fundació Eduard Soler han organitzat jornades de portes obertes. Aquestes activitats retroalimenten i complementen la fira, ja que és una manera més de posar en valor l’oferta educativa de la comarca.

Per tercer any consecutiu també cal destacar la bona acollida dels paquets culturals Univers Cultura, que han permès als visitants de l’Univers Jove descobrir algunes propostes de referència nacional com són el monestir de Ripoll, el Museu Etnogràfic, l’Scriptorium o la Farga Palau. S’hi han inscrit un centenar d’estudiants, majoritàriament de la Cerdanya.

L’Univers Jove és una iniciativa del servei Joventut del Ripollès del Consell Comarcal del Ripollès, la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Ripoll i el programa Odisseu, del qual forma part l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. També hi col·laboren l’Agència de desenvolupament del Ripollès i el Servei educatiu del Ripollès.

Compartiu-ho amb: